BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Πριν ή μετά την παρέλαση;

Μπήκε ο Οκτώβριος το µηχανογραφικό σύστηµα ακόµα κλειστό, αλλά ο πρόεδρος του Οργανισµού Πληρωµών σε πρόσφατη συνάντησή του µε Κρητικούς κτηνοτρόφους διαβεβαίωσε ότι «το αργότερο µέχρι τις 27 Οκτωβρίου θα πληρωθεί η προκαταβολή 70% της βασικής ενίσχυσης».

zaria_15_3_2

53
0

Για να χαρούµε δηλαδή; Αργότερα από πέρυσι και αργότερα από τη δυνατότητα που δίνει εκτάκτως –λόγω πανδηµίας- η Κοµισιόν! ∆εν το λες και χαρά! 

Στη συνάντηση και ο υφυπουργός Σίµος, ο οποίος ανέλαβε να ασχοληθεί µε το αίτηµα των κτηνοτρόφων για de minimis λόγω αύξησης της τιµής των ζωοτροφών. Στην ουσία τους ζήτησε να ετοιµάσουν έκθεση ζηµιών, που να τεκµηριώνει τη ζηµιά που λένε ότι έχουν, για να σταλεί στο υπουργείο Οικονοµικών, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ενισχύσεις µέσω των ήσσονος σηµασίας. Τον προβληµάτισαν, λένε οι Κρητικοί, τόσο τα τιµολόγια «φωτιά» αγοράς ζωοτροφών, αλλά και φωτογραφίες αιγοπροβάτων, που από την πείνα αρρωσταίνουν και πεθαίνουν.

Ο υπουργός πάντως, σε συνάντησή του µε εκπροσώπους των κτηνοτρόφων την περασµένη Τρίτη εξέφρασε, σου λέει την πρόθεσή του να βοηθήσει στο θέµα των ζωοτροφών, αλλά η αρµόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί θα αποφασίσει τον τρόπο που θα βοηθηθούν όσοι κτηνοτρόφοι έχουν ανάγκη. ∆ηλαδή πετάει το µπαλάκι! ∆εσµεύτηκε, όµως, για να «ησυχάσουν», ότι θα υπάρξει και εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων στην Επιτροπή. Καλό!

Όσο για το αίτηµα του κτηνοτροφικού κόσµου να πληρώνεται για τα βοσκοτόπια όποιος έχει ζώα, ο υπουργός της πλατείας διαβεβαίωσε ότι «όσοι εισέπραξαν παράνοµα ενισχύσεις από απόθεµα για βοσκοτόπια θα επιστρέψουν τα χρήµατα που εισέπραξαν». Και τι θα γίνουν αυτά τα χρήµατα άραγε, ρωτούν οι παραγωγοί;

Είναι που έψαχναν τρόπο να αρθεί η αδικία για τη µη απόδοση των ενισχύσεων λόγω covid στους πατατοπαραγωγούς. Και τη βρήκαν, είπε
ο πρόεδρος Μελάς στον αντιπεριφερειάρχη ∆υτικής Ελλάδας Βασιλόπουλο. Ετοιµάζει, σου λέει, ο Οργανισµός Πληρωµών κοινή λύση απόδοσης των εν λόγω ενισχύσεων σε κάποιους παραγωγούς πατάτας της Νάξου, µαζί µε αυτούς που έχουν επίσπορη φθινοπωρινή πατάτα ∆υτικής Αχαΐας και πεδινής Ηλείας.

Μπέρδεµα και µε την αποζηµίωση ακαρπίας στην ελιά Χαλκιδικής. Η Κοµισιόν έδωσε το ΟΚ, αλλά εµείς σαν χώρα δεν έχουµε στείλει ακόµα στις Βρυξέλλες το φάκελο µε τα στοιχεία, κάτι που Ισπανία και Ιταλία έχουν ήδη κάνει. Κι όλο αυτό από τις 16 Ιουλίου, οπότε και έγινε δεκτό το ελληνικό αίτηµα. Η εναλλακτική είναι τα γνωστά ΠΣΕΑ, αλλά οι πληγέντες παραγωγοί δεν τα θέλουν καθόλου. Απειλούν µάλιστα µε τρακτέρ στους δρόµους….
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία