Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Τσούλησε η πληρωμή

Τα καλά να λέγονται! Έπεσε χρήµα µέσα στην εβδοµάδα. Τσούλησε τελικά η πληρωµή για τους Νέους Αγρότες, µε τους επιλαχόντες να ζητούν επιπλέον κονδύλια και µπήκαν και οι περιβόητες αποζηµιώσεις για το προανθικό στάδιο στις πληγέντες καλλιέργειες από τον παγετό της άνοιξης του 2021.

iatsa__1__2_2_2_2__1_

3951
2

Περίµεναν σχεδόν τρεις µήνες από τότε που τους έταξαν ότι θα πληρωθούν, από τότε που πέρασε η τροπολογία για ad hoc πρόγραµµα αποζηµιώσεων, από τότε που είπαν ότι εγκρίθηκαν 23 εκατ. ευρώ. Στο δια ταύτα, οι αγρότες πήραν κάτι λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ, που αφορά -όπως τους είπαν το 70% της συνολικής τους ζηµιάς- και υπολείπονται µόλις άλλα 4 εκατ. ευρώ. Και αναρωτιούνται οι παραγωγοί, αφενός που πήγε το υπόλοιπο ποσό από το αρχικό και αφετέρου πόσο δύσκολο ήταν να προσθέσουν και τα υπόλοιπα 4 εκατ. για να µην είναι οι άνθρωποι ξανά στο περίµενε; Αχ, Ελλαδίτσα µας!

Έξαλλοι οι Κρητικοί µε το θέµα της έλλειψης εξειδικευµένων εργατών γης, που πάει πίσω πολλές φυτεύσεις και «σαµποτάρει» - όπως λένε- την καλλιεργητική περίοδο. Οι αγρότες προγραµµατίζουν µαζικές κινητοποιήσεις στο νησί, γιατί αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι ότι οι ελιές θα µείνουν αµάζευτες. Άσε που εν τω µεταξύ η αµοιβή των εργατών γης που έχουν αποµείνει στην κρητική ύπαιθρο και πλέον ξεπερνά τα 60-70 ευρώ...

Και κάπου εκεί έρχεται και το δηµοσίευµα του BBC, που λέει ότι οι τιµές του ελαιολάδου θα αυξηθούν κατά 25%, καθώς ο καύσωνας πλήττει την παραγωγή. Μάλιστα, ο διευθυντής εξαγωγών της εταιρείας Acesur που προµηθεύει τα µεγαλύτερα σούπερ µάρκετ του Ηνωµένου Βασιλείου Miguel Colmenero είπε ότι οι πελάτες θα µπορούσαν να δουν τις τιµές να αυξάνονται κατά 20-25%.

Ζηµιές από τον καύσωνα στα τέλη Ιουλίου και στην καλλιέργεια καπνού στην Πιερία. Οι γεωπόνοι της τοπικής ∆ΑΟΚ είδαν καθαρά µαράνσεις των φύλλων, που ξεκίνησαν το τελευταίο δεκαήµερο του Ιουλίου, οι οποίες οδηγούν σε ποιοτική και ποσοτική υποβάθµιση του προϊόντος, αν και δεν παρατηρήθηκαν εµφανή συµπτώµατα µυκητολογικών προσβολών. Εν αναµονή αποζηµιώσεων! Πάλι….

Στα καλά νέα, στο Tigray, στη βόρεια Αιθιοπία, ο FAO κλιµακώνει την επείγουσα προµήθεια λιπασµάτων για να βοηθήσει τους αγρότες να σπείρουν τα χωράφια τους στη µέση της κρίσιµης περιόδου φύτευσης χάρη σε ένα δάνειο 10 εκατ. δολαρίων που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Ταµείο Αντιµετώπισης Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωµένων Εθνών (CERF). Μπορεί να υπάρχει απώτερος σκοπός, αλλά τουλάχιστον διαφαίνεται µια πρόθεση στήριξης….                                                         
Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

18-08-2022 22:14Στέλλα

Όσον αφορά την πληρωμή τού προανθικου μας κορόιδεψαν... καί φυσικά δεν πληρώθηκαν όλοι όι παραγωγοί... ρωτήστε τι έγινε με αυτό νά δείτε...οι μισοί είμαστε απλήρωτοι... δήθεν θά πληρωθούμε από άλλο κονδύλιο καί κουραφεξαλα... περιμένουμε τί?? Ποτέ??? ... καί οι υποχρεώσεις τρέχουν.... λόγια λόγια λόγια... λυπάμαι ειλικρινά..... κρίμα στά παιδιά μας....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία