BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Τα… δύσκολα μετά τις πληρωμές

Μετά την πληρωµή των Νέων Αγροτών, πριν βγει ο Αύγουστος, φαίνεται πως θα τσουλήσει και το θέµα της πίστωσης της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.

iatsa__1__2_2_2_2__1__2

719
0

Τα λεφτά µπορεί να µην είναι πολλά, για κάποιους πάντως θα είναι µια ανάσα. Μάλιστα, το καλό είναι ότι δεν θα χρειαστούν τιµολόγια, ούτε θα ανοίξουν πλατφόρµα για αιτήσεις. Πώς θα γίνει η δουλειά; Με βάση τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια. Για παράδειγµα στο βαµβάκι το ποσό ορίζεται στα 30 λίτρα ανά στρέµµα, τα οποία για το πρώτο εξάµηνο γίνονται τα µισά, επί 0,41 αφού τόσο είναι το ποσό του ΕΦΚ. Τουτέστιν, ενίσχυση στα 6,15 ευρώ ανά στρέµµα για το βαµβάκι.

Στα ζώα τώρα, η ενίσχυση υπολογίζεται βάσει του ζωικού κεφαλαίου και µάλιστα ανά κεφάλι ζώου. Σύµφωνα µε την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο, άρα τα µισά για το πρώτο εξάµηνο, µε το ποσό ανά κεφάλι να διαµορφώνεται στα 60 λεπτά περίπου. Απλό; Απλούστατο! Άντε ψάξε βρες... .

∆ύσκολα για τους παραγωγούς βιοµηχανικής ντοµάτας. Οι αποδόσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα χαµηλές και δεν ξεπερνούν τους 7 µε 8 τόνους, όταν άλλες χρονιές το τονάζ έφτανε τους 10 µε 11 τόνους. Οι αιτίες πολλές, από το κόστος παραγωγής και την αύξηση των τιµών των εισροών µέχρι την πορεία του καιρού. Ζητούµενο το αν θα εξασφαλιστούν οι απαιτούµενες ποσότητες πρώτης ύλης από τη µεταποίηση.

Τροµάζουν οι παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας ότι η σοδειά τους ακόµα µία χρονιά θα µείνει στα αζήτητα. Οι τιµές που ακούγονται δεν ξεπερνούν τα 70 µε 80 λεπτά, όταν οι καλλιεργητές για να καλύψουν το κόστος ζητούν τουλάχιστον 1,30 µε 1,40 ευρώ. Αν δεν κινητοποιηθούν όλοι οι φορείς άµεσα, θα µείνει στις αποθήκες η παραγωγή, λένε!

Ορατός είναι ο κίνδυνος, τα επόµενα χρόνια, η αγορά να ξεµείνει από κρητικά γαλακτοκοµικά προϊόντα και ντόπιο κρέας, καθώς η συρρίκνωση του ζωϊκού κεφαλαίου έφτασε το 40%. Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος κτηνοτρόφων Ηρακλείου Τζουλιαδάκης, εστιάζοντας στις κυβερνητικές αστοχίες στη χάραξη αποτελεσµατικής αγροτικής πολιτικής, αλλά και στη δραµατική αύξηση του κόστους παραγωγής. Αν δεν αλλάξει κάτι, σε λίγο καιρό το ντόπιο κρέας και γαλακτοκοµικά του νησιού θα είναι … είδος πολυτελείας, λέει ο ίδιος.

Αντίστοιχα, πάντως, προβλήµατα µε αυτά των Ελλήνων φαίνεται πως αντιµετωπίζουν και οι Ιταλοί κτηνοτρόφοι. Από τη µία, λέει το ISMEA, κατακόρυφη άνοδος στην τιµή πρόβειου γάλακτος, που ξεπέρασε τα 1,03 ευρώ το λίτρο, µε αύξηση άνω του 18,7%. Από την άλλη, οι αυξηµένες τιµές των πρώτων υλών 13,2% και η διαθεσιµότητα των ζωοτροφών, δεν βοηθούν τον κλάδο. Όπως και στη χώρα µας δηλαδή!
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία