BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Τα δημοσιονομικά δεν το επιτρέπουν

Εννοείται πως ο βουλευτής Χαρακόπουλος έσπευσε να ενηµερωθεί από τον υπουργό της πλατείας για το πότε θα πληρωθούν οι αγρότες το πετρέλαιο.

iatsa__1__2_2_2_2__1__2_2

447
0

Όλα έτοιµα του είπαν, βγήκε και το σχετικό ΦΕΚ. Βέβαια, σε περίπτωση που κάποιος αναρωτιέται, αρµοδίως από τη Βάθη τον ενηµέρωσαν πως «προς το παρόν, τα δηµοσιονοµικά περιθώρια δεν επιτρέπουν την απόδοση µεγαλύτερου ποσού, από τα 70 εκατ. ευρώ που δεσµεύτηκαν».

Το καλό είναι, όπως του είπαν, ότι «επειδή η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί σηµείο αναφοράς για την οικονοµία στην επαρχία, µόλις οι δηµοσιονοµικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υπάρξουν ενέργειες ώστε η επιστροφή αγροτικού πετρελαίου να πλησιάσει τα 160 εκατ. ευρώ που αποδίδονταν κατά την προηγούµενη περίοδο, δίνοντας ρευστότητα στους αγρότες». Λες;

Ότι µεγάλος αριθµός κτηνοτρόφων ενταγµένων ήδη στη βιολογική κτηνοτροφία αλλά και νεοεισερχόµενων δεν εντάχθηκαν στο µέτρο 11 του Π.Α.Α. 2014-2020 Βιολογική Γεωργία, το ξέρουµε. Το θέµα είναι τι θα γίνει µε αυτούς; Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να δοθεί η δυνατότητα, µε πρόσθετη αύξηση των κονδυλίων, ένταξης στο πρόγραµµα όλων των κτηνοτρόφων και των µελισσοκόµων, αφού η παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων ζωικής προέλευσης είναι ζωτικής σηµασίας για τους κλάδους αυτούς. Εν αναµονή!

Η πρόταση του υπουργείου της πλατείας είναι σαφής: Για να αντιµετωπιστούν οι συνέπειες από τον πόλεµο στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια και να περιοριστεί η αβεβαιότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίµων, αµειψισπορά και αγρανάπαυση δεν θα εφαρµοστούν στη νέα καλλιεργητική περίοδο. Τι σηµαίνει αυτό; Θα δείξει. Πάντως, το επόµενο διάστηµα θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτοµέρειες για την πλήρη ενηµέρωση των γεωργών, λένε οι αρµόδιοι.

Υπάρχει, πάντως, και µια καλή είδηση, για τους παραγωγούς σύκων, οι οποίοι φέτος θα λάβουν τιµή αυξηµένη κατά 4% από πέρυσι. Μάλιστα από τη ΣΥΚΙΚΗ τους καλούν να παραδώσουν τα σύκα το συντοµότερο δυνατό στα απεντοµωτήρια της Μεσσηνίας και της Λακωνίας ώστε να ξεκινήσει η πώληση τους στο εξωτερικό πριν τα ανταγωνιστικά της Τουρκίας. Κάτι ξέρουν και το λένε!

Κάνουν, σου λέει, σκέψεις για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της συνεταιριστικής οργάνωσης, συζητώντας και το ενδεχόµενο δηµιουργίας επισκέψιµου µουσείου και συκεώνα στο µέλλον. Σκοπός; Τα έσοδα να ενισχύσουν έµµεσα το εισόδηµα των παραγωγών. Άλλωστε, τα έξοδα έχουν αυξηθεί για όλους. Οι συνθήκες στην αγορά έχουν γίνει πολύ δύσκολες, καθώς η µεταφορά ενός κοντέινερ στις ΗΠΑ κοστίζει πλέον 13.000 µε 15.000 ευρώ ενώ πριν κόστιζε µόνο 2.000 ευρώ. Άντε να δούµε! 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία