BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Χωρίς παρατράγουδα

Για καλή µας τύχη, εν µέσω τεράστιων δυσκολιών για όλους, αλλά και για τον αγροτικό κόσµο, τσούλησε οµαλά η πίστωση της προκαταβολής του τσεκ.

iatsa__1__2_2_2_2__1__2_2_3

398
0

Στην ώρα της, όπως είχαν από την αρχή δεσµευτεί αρµοδίως, µάλιστα νωρίτερα σχεδόν δέκα ηµέρες από άλλες χρονιές και χωρίς παρατράγουδα.

Στα θετικά και το γεγονός ότι µετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους, συµπεριλήφθηκαν και 6.000 κάτοχοι δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, που προέρχονται από µεταβιβάσεις δικαιωµάτων έτους 2022, αλλά και όλα τα ευρήµατα του ελέγχου της τηλεπισκόπησης που έγινε σε 253.000 αγροτεµάχια, µαζί και τα αποτελέσµατα της δοκιµαστικής εφαρµογής του monitoring σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Ηµαθία.

Κατά τα γνωστά, εκτός έµειναν κάποιες χιλιάδες παραγωγοί µε δικαιούµενο ποσό βασικής ενίσχυσης µικρότερο των 250 ευρώ, οι µεταβιβάσεις για τις οποίες δεν είχε ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος και κάποιοι παραγωγοί των οποίων τα δικαιολογητικά ανωτέρας βίας εξετάζονται. Χρήµατα δεν είδαν και όσοι είχαν ευρήµατα σχετικά µε τη µη νόµιµη κατοχή των εκτάσεων που δηλώνουν ή εκκρεµότητες από καταγγελίες σχετικά µε το Απόθεµα και τη δήλωση εκτάσεων βοσκοτόπων, χωρίς ζώα. Λογικό!

Ο χειµώνας θα είναι δύσκολος, όλοι το ξέρουν! Η αύξηση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούµενο. Οι αυξήσεις στα καύσιµα είναι τέτοιες που κάποιοι αγρότες σκέφτονται πολύ σοβαρά πώς θα κινήσουν τα αγροτικά τους µηχανήµατα. Τα στοιχεία είναι σαφή: η µέση τιµή του καυσίµου Diesel κίνησης, µέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 43,18%, ενώ η αύξηση σε σχέση µε το 2019, πριν την πανδηµία, είναι στο 54,77%! Φωτιά!

Λιγότερα στρέµµατα αλλά καλής ποιότητας σε σχέση µε την περασµένη χρόνια, είναι η εικόνα στην καπνοκαλλιέργεια της Ροδόπης. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι καλά! Ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Εσάτ Χουσεϊν τονίζει ότι πολλοί από τους καπνοπαραγωγούς έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια και τον τόπο τους, αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό. Αποτέλεσµα αυτού, φέτος να καλλιεργούνται 5.000 στρέµµατα λιγότερα, µε τις εκτιµήσεις να κατεβάζουν την παραγωγή στα 5,8 εκατ. κιλά από 6,5 εκατ. κιλά πέρυσι.

«Τα µέτρα στήριξης που για τις πυρκαγιές του 2007, τα οποία έλαβαν τη µορφή επιδοτήσεων επιτοκίου και εγγυήσεων του ελληνικού ∆ηµοσίου για δάνεια στον γεωργικό τοµέα, συνιστούν παράνοµη κρατική ενίσχυση και είναι ασυµβίβαστα µε την εσωτερική αγορά». Μ’ αυτή την απόφαση το Γενικό ∆ικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτει την προσφυγή της Ελλάδας αναφορικά µε τις κρατικές στηρίξεις στον γεωργικό τοµέα στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές του 2007. Συµβαίνουν κι αυτά! 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία