BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Ρεβανσισμός

Ευτυχώς, είναι και γιορτινές µέρες, καλύτερα τσούλησαν οι πληρωµές αυτής της εβδοµάδας. Βέβαια, παρατράγουδα τελικά πάντα υπάρχουν, αφού αποδεικνύεται ότι κάθε πληρωµή έχει και τις παρασκηνιακές διεργασίες της.

iatsa__1__2_2_2_2_2_3_2_2

435
0

Αιτία; Το γνωστό «παρακράτος» του Οργανισµού Πληρωµών που φαίνεται πως επιµένει να ψάχνει τη ρεβάνς. Το ζητούµενο είναι, πάντως, ότι οι αγρότες δικαιούχοι της ενίσχυσης, συνολικού ποσού 60 εκατ. ευρώ, για την αγορά λιπασµάτων, πάλι έχασαν µια
µέρα – τουλάχιστον µόνο µία αυτή τη φορά- περιµένοντας µάταια στο κρύο τα χρήµατά τους.

Καλύτερα πήγαν τα πράγµατα µε την εξόφληση του τσεκ, αν και όλο και κάποιοι έµειναν απλήρωτοι ή πήραν λιγότερα από αυτά που υπολόγιζαν ή από αυτά που πήραν πέρυσι τέτοια περίοδο! Πάλι καλά που υπάρχει περιθώριο ενστάσεων και διορθώσεων, να σωθεί τίποτα…..

Με αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών µπαίνει το 2023 και µάλιστα µε αύξηση κατά τουλάχιστον 11 ευρώ. Αυτό έρχεται, λένε οι γνωρίζοντες, αν ο πληθωρισµός στην Ελλάδα κλείσει το 2022 µε ποσοστό 9% µε 10%. ∆ηλαδή η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία για τους αγρότες από 125 ευρώ, θα πάει στα 136,25 ευρώ. Αντίστοιχα, κατά 30,51 ευρώ φαίνεται ότι θα αυξηθεί η έκτη ασφαλιστική κατηγορία που σήµερα ανέρχεται στα 339 ευρώ, φτάνοντας τα 369,51 ευρώ. Άιντε να δούµε!

«Κατάφωρα άδικη και απαράδεκτη είναι η απόφαση του υπουργού της πλατείας για καταβολή de minimis στους παραγωγούς κάστανου της Πιερίας και όχι στους συναδέρφους τους στην Πέλλα, λέει η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Τζάκρη. Και ενώ, σου λέει, πριν δύο µήνες 31 βουλευτές ζήτησαν την καταβολή των εν λόγω ενισχύσεων στους καστανοπαραγωγούς, των οποίων η καλλιέργεια προσβλήθηκε από τη φαιά σήψη, εντούτοις από τη Βάθη αποφασίστηκε η ενίσχυση µόνο των παραγωγών Πιερίας. Άφησε και νύξεις κατά του υπουργού ότι «θεωρεί τους καστανοπαραγωγούς Πέλλας Β’ Κατηγορίας».

Χωρίς στήριξη σε χρονικό ορίζοντα 10ετίας, ο ιστορικός Αττικός αµπελώνας δεν θα υπάρχει. Αυτό βροντοφώναξαν όσοι βρέθηκαν σε πρόσφατη ηµερίδα στο Κορωπί, µε τους συνεταιριστές της περιοχής να τονίζουν τη διαχρονική πορεία του Αττικού αµπελώνα και τα αίτια συρρίκνωσής του.

Τα στοιχεία, πάντως, από την ΕΣΥΕ και την ΕΛΣΤΑΤ είναι σαφή: Από 138.000 στρέµµατα το 1985 περάσαµε στα 61.886 στρέµµατα το 2021 παρά τις αναφυτεύσεις και τα προγράµµατα αναδιάρθρωσης. Η Ανατολική Αττική χάνει µέσα σε 20 χρόνια 50.411 στρέµµατα και η ∆υτική Αττική µε λιγότερες απώλειες έχει πλέον έναν αµπελώνα συνολικής επιφάνειας 11.045 στρεµµάτων. Τώρα χρειάζονται µόνο ουσιαστικές πράξεις!
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία