BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Γλου, γλου, γλού

Το επόµενο διάστηµα είναι να πληρωθούν, σου λέει, τα Βιολογικά όσων δεν πήραν προκαταβολή ή πήραν λιγότερα από όσα δικαιούνται και η ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών σε όσους κτηνοτρόφους ήταν σε έλεγχο αλλά και οι νεοεισερχόµενοι.

iatsa__1__2_2_2_2_2_3_2_3_2_2_2

482
0

Τάδε έφη ο υπουργός της πλατείας πριν λίγες µέρες σε εκπροσώπους της ΕΑΣ Κεφαλληνίας & Ιθάκης, µε τους οποίους συναντήθηκε. Κάπως αόριστο το άκουσαν, αλλά και τι να κάνουν; Απλά, υποµονή!

Μερίδιο από τη συµπληρωµατική ενίσχυση για τις ζωοτροφές ζητά ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Εκτροφέων Γαλοπούλας Ελευθέρας Βοσκής, λόγω αφενός της απουσίας επιδοτήσεων και αφετέρου του περιορισµένου χρονικού διαστήµατος πώλησης των πτηνών. Σηµειωτέον, οι ίδιοι επισηµαίνουν, ότι το µεγαλύτερο µέρος της τροφής των πτηνών προέρχεται από ζωοτροφές τις οποίες αγοράζουν, που σηµαίνει αυξηµένο κόστος παραγωγής.

Μάλιστα, λένε οι παραγωγοί γαλοπούλας, κατά την περίοδο των αιτήσεων για την ενίσχυση στις ζωοτροφές, οι αιτήσεις τους δεν γίνονταν δεκτές λόγω του ότι δεν υπήρχε διασταύρωση µε το σύστηµα «Άρτεµις». Ξεκίνησαν κάποιες επαφές µε τις αρµόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές για να λύσουν το πρόβληµά τους, αλλά ακόµα τίποτα.

Η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές ζωοτροφών και στις πωλήσεις κρέατος βγάζει τους πτηνοτρόφους χρεωστικούς, τονίζουν σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και εξηγούν: Τα πτηνοτροφεία παίρνουν από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις τους νεοσσούς την 1η ηµέρα της ζωής τους µαζί µε τις ζωοτροφές και στο τέλος του κύκλου εκτροφής παραδίδουν τα ορνίθια προς σφαγή. Βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ, αλλά επειδή η πληρωµή των τιµολογίων από τις εταιρείες αργεί, οι παραγωγοί δεν µπορούν να αποδώσουν στο κράτος χρήµατα που δεν έχουν εισπράξει ακόµη. Η Ένωση ΠΕΟΠΠ ζητά εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων στο 6% .

Ενίσχυση ζητούν και οι παραγωγοί µανταρινιών Κληµεντίνης της Αργολίδας, καθώς την περίοδο 2022-2023 σηµαντικό µέρος της παραγωγής έµεινε ασυγκόµιστο έως τα τέλη Γενάρη, µε αποτέλεσµα το προϊόν να υποβαθµιστεί ποιοτικά και να καταστεί µη εµπορεύσιµο και τελικά να µείνει αδιάθετο. Κι ενώ τα δεδοµένα κάνουν λόγο για καθολική ζηµιά, το κόστος καλλιέργειας µπορει και να φτάσει τα 1.000 ευρώ το στρέµµα.

Μελέτη του Συλλόγου Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελµατιών Αργολίδας για τις ζηµιές στα µανταρίνια Κληµεντίνη του νοµού τονίζουν ότι η καθυστέρηση της συγκοµιδής οφείλεται στην οψίµιση της παραγωγής, στην καθυστερηµένη ανθοφορία και στην καθυστερηµένη ωρίµανση, σε συνδυασµό µε την έλλειψη εργατικών χεριών που επιβράδυναν το ρυθµό της συγκοµιδής. Χαριστική βολή και η παρατεταµένη και έντονη βροχόπτωση του περασµένου Ιανουαρίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία