BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Με γκρίνια οι προκαταβολές

Μπαίνει ο Οκτώβριος, περνάνε οι µέρες και παρά το ότι έχει καταστεί προφανής η ανάγκη των παραγωγών για ρευστό και ενισχύσεις – και όχι µόνο των πληµµυροπαθών του Θεσσαλικού κάµπου – σαν δύσκολα τσουλάνε τα πράγµατα!

της_πιατσας_10_2

11
1

Το τρίτο δεκαήµερο του Οκτωβρίου, σου λέει, θα πάρουν προκαταβολή αποζηµιώσεων οι κτηνοτρόφοι. Οι δηλώσεις για φυτικό κεφάλαιο από την άλλη πλευρά συνεχίζονται µέχρι τα µέσα του µήνα, που σηµαίνει πληρωµή από Νοέµβριο.

Έφτασαν, µαθαίνουµε στα κατά τόπους ΚΥ∆ τα αρχεία για τους διασταυρωτικούς ελέγχους από τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως άλλωστε προβλέπεται πριν από κάθε πληρωµή, αλλά κι αυτά έχουν καθυστερήσει. Γκρίνια επικρατεί ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να γίνουν σωστά οι διαδικασίες και να µη βγουν λάθη, που θα σηµαίνει µικρότερες πιστώσεις σε κάποιους από τους παραγωγούς. Αυτό µας έλειπε τώρα!

Οι Θεσσαλοί αγρότες θέλουν να πάρουν το συντοµότερο δυνατό τις αποζηµιώσεις τους, αλλά οι ψευδείς δηλώσεις από την πλευρά τους καθυστερούν τη διαδικασία των αποζηµιώσεων, φωνάζει ο υπουργός της πλατείας. «Είναι κλεψιά και απάτη. Ζητούν χρήµατα στην πλάτη συναδέλφων τους», είπε. Άσε που – όπως ανέφερε ο Αυγενάκης - οι συγκεκριµένοι παραγωγοί λόγω των επιβεβληµένων ελέγχων που γίνονται, καθυστερούν τη διαδικασία καταβολής των προκαταβολών. Σαν να έλεγε ότι δεν θα φταίνε οι αρµόδιοι για το χρονοδιάγραµµα της πληρωµής, αλλά οι αγρότες! Το λέµε από σήµερα, για να προλάβουµε καταστάσεις! 

Σαν ντόµινο οι συνέπειες µετά τις πληµµύρες στη Θεσσαλία, λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, που εκ πρώτης εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τους νεκρούς στη Θεσσαλία, δηλώνει «κοντά στους πληγέντες, ως νησί και ως Ένωση» και δεσµεύεται ότι θα τους επισκεφθούν ως Ένωση σύντοµα. Ωστόσο, ο κ. Καπούνης στο δια ταύτα τονίζει ότι οι Ναξιώτες κτηνοτρόφοι δεν βρίσκουν ζωοτροφές για τα ζώα τους.

Είχαν κάνει, σου λέει, παραγγελίες για 100 τόνους τριφύλλι και τώρα βρίσκουν µόνο 40 ή 50 τόνους. Πρώτα ζήτηµα η σίτιση των ζώων στο νησί και δεύτερο οι τιµές που θα ανέβουν. Περιµένει, όπως λέει, την τιµή του καλαµποκιού να εκτοξευθεί και µάλιστα φοβάται ότι αν δεν µπουν τα εισαγόµενα, θα ξεπεράσει τα 250 ευρώ στον παραγωγό. Προφήτης κακών οιωνών;

Υπάρχει όµως (ευτυχώς) και µια πολύ καλή είδηση αυτή την εβδοµάδα. Η βιολογική οικογενειακή Φάρµα Μόσχου από την Καστοριά είναι µεταξύ των νικητών στα βραβεία βιολογικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Organic Awards) για το 2023. Πρόκειται για µια καθετοποιηµένη κτηνοτροφική µονάδα, που λειτουργεί εδώ και χρόνια, Μιλάµε δηλαδή για παράδειγµα προς µίµηση.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-10-2023 09:55ΘΟΔΩΡΟΣ

Ποια αρχεία λέτε. Αυτα που είναι ανα ΑΦΜ παραγωγού? Και πως θα ελεχθούν αυτά? Αυτά δεν γίνονται Πανάγο.Το μπάχαλο που επικρατεί , είναι ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΟ!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία