BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Το μήνυμα εστάλη

Η παράταξη των τρακτέρ και η συγκέντρωση των αγροτών από όλη την Ελλάδα, στην πλατεία Συντάγµατος το βράδυ της περασµένης Τρίτης παρουσίασε ιστορικές διαστάσεις. ∆εν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις αντίστοιχες στις υπόλοιπες στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Το µήνυµα που εστάλη στην πολιτική ηγεσία ήταν ηχηρό!

της_πιατσας_31

329
0

Ο πρωθυπουργός καλείται να αποφασίσει αν θα έχει δίπλα του ένα ισχυρό σύµµαχο ή έναν οργισµένο αντίπαλο. Οι αγρότες πλέον διεκδικούν επί ίσοις όροις µέτρα πολιτικής που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιµότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων σε βάθος χρόνου. Το ζητούµενο είναι τι γίνεται από δω και πέρα.

Πριν την κάθοδο, πάντως, των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας το µήνυµα άνωθεν δεν ήταν θετικό. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ήταν ξεκάθαρος: «δεν µπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για τους αγρότες. Τα αποθεµατικά πρέπει να χρησιµοποιούνται µε φειδώ γιατί δεν ξέρουµε τί θα µας βρει». Και το καλύτερο: «οι αγροτικές παροχές θα µπορούσαν να τεθούν και πάλι στο τραπέζι τον Ιούλιο, ανάλογα µε την εκτέλεση του προϋπολογισµού». Α, καλά!

Στο ίδιο µοτίβο η ανακοίνωση του υπουργείου, πριν το συλλλαητήριο, που τόνιζε ότι «κατανοούµε την αγωνία των αγροτών της χώρας µας». Βέβαια, οι πληρωµές που δικαιούνται και περιµένουν οι αγρότες αργούν ακόµα, όπως επαναλαµβάνεται στην ίδια ενηµέρωση από την πλατεία Βάθη.

Τι θα πει αυτό; Η διορθωτική πληρωµή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί, θα γίνει έως το Πάσχα. Η πληρωµή των συνδεδεµένων 245 εκατ. ευρώ εντός του Απριλίου. Η πίστωση για τα Οικολογικά Σχήµατα, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναµένεται να γίνει έως το Πάσχα. Α, και το άνοιγµα των νέων αιτήσεων ΟΣ∆Ε 2024 δροµολογείται για τον Μάρτιο. Σαν κάπως αργά δεν πάνε όλα, αναρωτιούνται οι αγρότες;

Και σαν να µην έφταναν αυτά, πάνε και µια εβδοµάδα πίσω από τις αρχικές ανακοινώσεις οι πληρωµές αποζηµιώσεων ΕΛΓΑ για τις ζηµιές του 2023. Αλλά µόνο για όσα πορίσµατα έχουν ολοκληρωθεί, µεταξύ των οποίων και οι αµυγδαλοπαραγωγοί της Θεσσαλίας. Μόνοι τους είχαν δεσµευτεί ότι θα ξεκινήσουν οι πιστώσεις από τις 20 του µήνα, µόνοι τους λίγο µετά το πήραν πίσω. Τουλάχιστον, θα είναι στο 100% της υπολογιζόµενης αξίας, «χαίρονται» οι αρµόδιοι.

∆ύσκολα τα πράγµατα για τους µελισσοκόµους, που διαπιστώνουν κάθετη πτώση στις πωλήσεις τους όσον αφορά τα προϊόντα που διαθέτουν στις λαϊκές αγορές, λόγω αθρόων εισαγωγών σε εξαιρετικά χαµηλές τιµές περί τα 3 ευρώ…. Οι καταναλωτές όµως τα επιλέγουν γιατί είναι φθηνότερα, και να που διακυβεύεται η βιωσιµότητα των εγχώριων παραγωγών

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία