BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Αγωνία στα βαμβακοχώραφα

Χωρίς να επεισέλθει σε λεπτοµέρειες ο πρωθυπουργός, λακωνικά, απάντησε στη 15µελή επιτροπή αγροτών µε την οποία συναντήθηκε την περασµένη ∆ευτέρα, ότι «θα τηρηθεί το χρονοδιάγραµµα των πληρωµών». Κι αυτό γιατί οι αγρότες είχαν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά µε το πλάνο των έργων που δροµολογούνται στη Θεσσαλία, ενώ έθιξαν και το ζήτηµα της ρευστότητας ενόψει εαρινών σπορών.

957-ths-piatsas

642
0
  • Από την πλευρά του, εξερχόµενος του Μέγαρου Μαξίµου, ο Ρίζος Μαρούδας εµφανίστηκε πιο απογοητευµένος, λέγοντας ότι «δεν πήραµε ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήµατα που θέσαµε. ∆εν δόθηκαν απαντήσεις προς το χρονοδιάγραµµα αποκατάστασης των ζηµιών, πληρωµής των αποζηµιώσεων για το 2023 αλλά και του τι θα γίνει µε τα χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν». Και καλά τα είπε, λένε οι συνάδερφοί του αγρότες. 
  • Επένδυση σε θερµοκήπια φέρεται να δροµολογεί µεγάλος εκκοκκιστής µε έντονη παρουσία στον κάµπο της Κωπαΐδας, σε µια εξέλιξη που έχει ανησυχήσει αν µη τι άλλο τους βαµβακοπαραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν αυτήν τη «διασπορά ρίσκου» ως οµολογία µιας σταδιακής εγκατάλειψης της καλλιέργειας στη χώρα.
  • Η αγωνία στα χωριά φαίνεται πως έχει χτυπήσει κόκκινο. Κάτι που µπορεί να οφείλεται και στην οικονοµική στενότητα των παραγωγών που έρχονται από µια χρονιά κατά την οποία τις αποδόσεις δεν τις λες καλές, ούτε και τις τιµές.
  • Μια πιο ψύχραιµη µατιά, από έτερο εκκοκκιστή, λέει πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Άλλωστε, ανέκαθεν απασχολούσε τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις ο τρόπος αξιοποίησης του πλεονάσµατος ενέργειας, ειδικά θερµικής, µετά την καύση υποπροϊόντων βάµβακος. Αν κάτι αποθάρρυνε άλλους εκκοκκιστές ως σήµερα δηλαδή, ήταν η «φασαρία» που απαιτείται για να στηθεί ένα δίκτυο διανοµής και η συνολικά η διαχείριση νωπών κηπευτικών.
  • Ο µάχιµος, πάντως, υποστηρικτής της βαµβακοκαλλιέργειας, ∆ρ Μοχάµεντ Νταράουσε, τα λέει ξεκάθαρα σε ανάρτησή του: «Το βαµβάκι δεν είναι νόµος για να τον καταργήσεις, ούτε αυτοκίνητο για να το αποσύρεις, ούτε µπαράκι για να το κλείσεις. Είναι ανεύθυνο να προτείνεις να φύγει ένα προϊόν µε 2,6 εκατ. στρέµµατα, 67 εκκοκκιστήρια, πάνω από 30.000 παραγωγούς, τόσους εργαζόµενους στο πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τοµέα, τόσες επενδύσεις σε υποδοµές και εξοπλισµό, τόσες οικονοµικές εισροές από ευρωπαϊκές ενισχύσεις, από ευρωπαϊκά προγράµµατα, από εξαγωγές ινών και βαµβακόσπορο, χωρίς να προτείνεις βιώσιµο προϊόν για να καλύψει τα 2,6 εκατ. στρέµµατα και να καλύψει όλες αυτές τις οικονοµικές απώλειες». Τεκµηριωµένες προτάσεις στήριξης χρειάζονται όχι λόγια του αέρα, λέει µε έµφαση
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία