BACK TO
TOP
Τρίμματα

Συνδεδεμένες με τον σάπιο

Μια ψύχραιµη αξιολόγηση της κατάστασης λέει ότι ο τοµέας της αγροτικής παραγωγής δεν είναι µεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδηµία. Οι άνθρωποι δεν σταµάτησαν να τρέφονται και οι αγρότες δεν σταµάτησαν να παράγουν. Σε ορισµένες περιπτώσεις µάλιστα η ζήτηση για αγροτικά προϊόντα µεγάλωσε και οι τιµές παραγωγού ενισχύθηκαν.

panagos01

7
1

Υπάρχει διαφορά

Βέβαια, όπως συµβαίνει µε κάθε γενίκευση, έχει κι αυτή τις αδυναµίες της. Πρώτον γιατί δεν είχαν και δεν έχουν αυτόν τον καιρό όλα τα προϊόντα την ίδια τύχη. Τα πορτοκάλια για παράδειγµα, λόγω της ζήτησης που είχαν για χυµούς (τόνωση του ανοσοποιητικού) έγιναν ανάρπαστα, ίσως για πρώτη φορά µετά από χρόνια. ∆εν συνέβη όµως το ίδιο µε τα αρνιά του Πάσχα που έµειναν απούλητα ή δόθηκαν κοψοχρονιά. ∆εν συνέβη το ίδιο µε το κρασί που µένει αδιάθετο στα κελάρια ή µε το βαµβάκι που µετά από µια µεγάλη βουτιά στις διεθνείς χρηµαταγορές πασχίζει µετά από καιρό να ξαναβρεί ισορροπία.

 

  Χάλασε η πιάτσα

Υπάρχει όµως και η άλλη πτυχή που έχει να κάνει µε τις ανακατατάξεις εντός της αγοράς. Η ζήτηση για παράδειγµα, µετακινήθηκε από τη µαζική εστίαση στα σούπερ µάρκετ. Έτσι, πολλοί παραγωγοί που είχαν χτίσει εδώ και χρόνια µια απευθείας συνεργασία µε τα εστιατόρια (κρέατα, ψάρια, ντοµάτες, κηπευτικά, κ.α.) βρέθηκαν ξαφνικά σε πολύ δύσκολη θέση. Κι αυτό είναι κάτι που δεν αντιµετωπίσθηκε µε τα λεγόµενα οριζόντια µέτρα προστασίας της κυβέρνησης. Έτσι, ενώ υπάρχει µέριµνα για την εστίαση δεν διαφαίνεται
ανάλογη φροντίδα για τους
αγρότες προµηθευτές της.

   Τέσσερα πουλάκια

∆εν ξέρω αν είναι περιττό να αναφέρω για µια ακόµη φορά ότι και στην περίπτωση των αιγοπροβατοτρόφων που δόθηκε κάποια ειδική ενίσχυση (περί τα 30 εκατ. ευρώ σε 39.368 παραγωγούς) τα χρήµατα δεν πήγαν ακριβώς εκεί όπου υπήρξε το πρόβληµα. ∆εν έχουν τέλος τα παράπονα των µικρών κτηνοτρόφων που για µια σειρά από λόγους χάνουν συνήθως τη συνδεδεµένη ενίσχυση στο αιγοπρόβειο γάλα κι ενώ είχαν αρνιά που έµειναν αδιάθετα ή πουλήθηκαν όσο – όσο δεν εισέπραξαν τελικά ούτε την ειδική ενίσχυση των 3,91 ευρώ -ούτε τέσσερα- το κιλό.

 

  Χαντάκωµα

Τολµώ να πω ότι έχει έναν τρόπο η διοίκηση στην Ελλάδα να επιβραβεύει εκείνους που είναι παραγωγοί στα χαρτιά και να  χαντακώνει τους ανθρώπους του καθηµερινού µόχθου που αγωνίζονται υπό αντίξοες συνθήκες. Όπως είναι για παράδειγµα οι κτηνοτρόφοι των µικρών νησιών και ορεινών όγκων, οι οποίοι, εκτός από την αγορά του Πάσχα έχασαν και την τουριστική αγορά το καλοκαίρι.

 

  ∆ιασυνδεδεµένοι

∆εν συµβαίνει άλλωστε το ίδιο και µε τα βοσκοτόπια; ∆εν είναι οι διασυνδεδεµένοι µε το σάπιο σύστηµα του ΟΣ∆Ε που νέµονται τις επιδοτήσεις δηµόσιων εκτάσεων, χωρίς να διαθέτουν ούτε ένα παραγωγικό ζώο, την ώρα που οι πραγµατικοί κτηνοτρόφοι, δηλαδή οι άνθρωποι που βγαίνουν µια ζωή µε τα ζώα τους στα βουνά, ψάχνουν να βρουν λίγο τόπο να ενεργοποιήσουν τα δικαιώµατά τους; Και την ώρα που πάει να σπάσει το απόστηµα, κάποιος από µηχανής θεός βάζει το χέρι του για να µείνουν και πάλι τα πράγµατα ως έχουν;

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-11-2020 11:57Νέος αγρότης

Εδώ ο Βορίδης αναγνωρίζει ότι υπήρξε διαταραχή στην αγορά κηπευτικών θερμοκηπίου και "αποζημιώνει" μόνο τους παραγωγούς της Κρήτης. Οι υπόλοιποι παραγωγοί παράγουν .,..σε άλλη χώρα. Αυτά ούτε σε χώρες μπανανιες δεν συμβαίνουν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία