BACK TO
TOP
Τρίμματα

Το δούλεμα πάει σύννεφο

Tώρα µπορούµε να κοιµόµαστε ήσυχοι! Όπως αναφέρεται σε επίσηµη ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός «προσκάλεσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Βοϊτσεχόφτσκι να έρθει στην Ελλάδα µόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, για να συζητήσει τη νέα ΚΑΠ από κοντά µε τους Έλληνες αγρότες και παραγωγούς». Σαν πολύ νωρίς δεν άρχισε το δούλεµα, ο νεοεισερχόµενος;

panagos01

29
0

  Καινούργιος νοικοκύρης

Υπάρχει και συνέχεια. Σε άλλη βέβαια ανακοίνωση: «Πρώτιστη προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων είναι η διασφάλιση της ποιότητας των κορυφαίων προϊόντων µας ΠΟΠ/ΠΓΕ». Και καταλήγει: «Σχετικά µε πρόσφατες καταγγελίες που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας και αφορούν συγκεκριµένη εταιρεία που εξάγει φέτα στο εξωτερικό, αµέσως µόλις περιήλθαν σε γνώση των αρµόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, διετάχθη η πραγµατοποίηση ενδελεχούς έρευνας, ο σχολιασµός της οποίας -κατά πάγια πρακτική- δεν επιτρέπεται µέχρι της ολοκλήρωσή της». Ο θεός να µας φυλάει από παλιό διακονιάρη και καινούργιο νοικοκύρη!

 

  Περνάει κάθε τρία χρόνια

Μιας και ο λόγος για την τελευταία καταγεγραµµένη νοθεία στη Φέτα, να παρατηρήσω εδώ ότι ο αρµόδιος για την πιστοποίηση των ΠΟΠ οργανισµός, δηλαδή ο EΛΓΟ ∆ήµητρα, επισκέπτεται για ελέγχους τα τυροκοµεία κάθε τρία χρόνια. Πιστοποιεί, λοιπόν, ότι όλα βαίνουν καλώς, εισπράττει την αµοιβή του γι’ αυτό και από ‘κει και πέρα, µόνο αν υπάρξει καµιά καταγγελία, όπως καλή ώρα, επανέρχεται -συνήθως κατόπιν εορτής- για να ξαναπάρει δείγµατα και να κάνει ελέγχους. Με άλλα λόγια, τι έχουν τα έρµα και ψοφούν;

 

  Ποτέ ξανά δικαίωµα

Για τις πολιτισµένες χώρες που ξέρουν να σέβονται τα προϊόντα και την ιστορία τους, καταστρατήγηση του ΠΟΠ σηµαίνει πλήρης, οριστικός και αµετάκλητος αποκλεισµός από την παραγωγή των Προϊόντων Ονοµασίας Προέλευσης, όπως εν προκειµένω η Φέτα. Εφόσον σε πιάσουν µε τη γίδα στην πλάτη, µπορείς να κάνεις ό,τι θες, δεν έχεις ξανά δικαίωµα υποβολής φακέλου για πιστοποίηση ΠΟΠ. Ποτέ!

 

  Όπως µπήκαν βγήκαν

Στην ύπαιθρο η Ελλάδα αναστενάζει, είναι ο τίτλος για την οικονοµική κατάσταση που επικρατεί αυτές τις µέρες στις τάξεις των αγροτών κι ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η προετοιµασία για τις εαρινές, αλλά και όλες τις άλλες καλλιέργειες. Άλλη µια φορά, τα τηλεφωνήµα, πότε θα µπουν οι εξισωτικές, τι θα γίνει µε την ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι, τα υπόλοιπα από την ενιαία ενίσχυση θα τα πάρουµε… είναι ενδεικτικά. Μεταξύ των ιθυνόντων, οι ευθύνες για το ποιος φταίει γίνονται µπαλάκι, οι αποφάσεις βγαίνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή και µερικές φορές δεν το ξέρουν ούτε οι ίδιοι ότι έχουν βγει. Και το δούλεµα πάει σύννεφο!    

 

  Σπήλιος ο πολιτευόµενος

«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». Το είπε, ως γνωστόν, ο Αβραάµ Λίνκολν, ο 16ος και πιο σηµαντικός πρόεδρος των Ηνωµένων Πολιτειών από το 1860 έως το 1865. Προηγουµένως υπήρξε αγρότης, λοχαγός του στρατού, δικηγόρος και γερουσιαστής. Το 1863 υπέγραψε το διάταγµα για την κατάργηση της δουλείας, ενώ από το 1861 είχε ξεσπάσεις ο αµερικανικός πόλεµος. ∆ολοφονήθηκε από τον ηθοποιό Τζον Γουίλκς Μπουθ, ενώ παρακολουθούσε θεατρική παράσταση. Θα συνιστούσα στους «νεοεισερχόµενους» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να θυµούνται κάπου – κάπου τη ρήση του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία