BACK TO
TOP
Τρίμματα

Χωρίς συνοχή

Tα µηνύµατα για την ευρύτερη πορεία της ελληνικής οικονοµίας το επόµενο διάστηµα και µε ορατό ορίζοντα το 2024 δείχνουν να είναι καλά.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

13
0

Η αντοχή που επέδειξαν οι µεγάλες επιχειρήσεις, οι θεαµατικές βελτιώσεις στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και τα µεγάλα ποσά που αναµένεται να εισρεύσουν στη χώρα από το Ταµείο Ανάκαµψης της ΕΕ διαµορφώνουν τις προϋποθέσεις για µια ενδιαφέρουσα οικονοµική πορεία της χώρας.

 

  ∆εν αρκεί η συγκυρία

Στον ειδικότερο χώρο της αγροτικής παραγωγής τώρα, οι συνθήκες που δηµιούργησε η πανδηµία δεν θα µπορούσαν να θεωρηθούν καταστροφικές. Αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις, η εικόνα αγοράς των αγροτικών προϊόντων βελτιώθηκε και η πλειοψηφία των αγροτών είχε τη δυνατότητα να αποκοµίσει µεγαλύτερα έσοδα από τη διάθεση της παραγωγής του. Να διευκρινισθεί ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει ούτε για όλα τα προϊόντα, ούτε για όλους τους αγρότες.

 

  Το κληρονοµικό δίκαιο

Την ίδια στιγµή, η κάποια βελτίωση της αγοράς των αγροτικών προϊόντων δεν µπορεί να κρύψει τις µεγάλες παθογένειες µε τις οποίες βρίσκεται και παραµένει αντιµέτωπος ο χώρος της αγροτικής παραγωγής. Τεράστια διαρθρωτικά ζητήµατα που πηγάζουν από το κληρονοµικό δίκαιο της ακίνητης περιουσίας, ανυπέρβλητη γραφειοκρατία για κάθε βήµα στο πεδίο της αγροτικής επιχειρηµατικότητας, κατάρρευση των οργανωτικών δοµών (κλαδικές οργανώσεις, συνεταιρισµοί κ.α.) και έλλειµµα σχεδιασµού σε επίπεδο προϊόντων, κρατούν χαµηλά τους δείκτες ανταγωνιστικότητας και τα στοιχεία αποδόσεων των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

 

  Όλα γίνονται πολύ αργά

Όχι πως δεν γίνεται τίποτα, όµως όλα γίνονται πολύ αργά, µε αποτέλεσµα η «ψαλίδα» απόκλισης από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να µεγαλώνει. Ακόµα κι αυτά που γίνονται, µοιάζουν αποσπασµατικά δεν υπάρχει συνοχή και ενιαία κατεύθυνση, η αγορά που κάνει µέχρι ένα βαθµό τη δουλειά της, έχει αφεθεί στην τύχη της. Το έγραφα και την περασµένη εβδοµάδα, χρειάζεται ένας συνεκτικός κρίκος, ένας ευέλικτος φορέας, που θα βλέπει, θα µελετά, θα σχεδιάζει και θα εισηγείται λύσεις στο ευρύτερο πεδίο της αγροτικής παραγωγής.

 

  ∆ουλειά µε τους περαστικούς;

Αν υπάρχει πράγµατι ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, οι λύσεις δεν µπορούν να περιµένουν την κουρασµένη δηµόσια διοίκηση ή τους περαστικούς υπουργούς. Με τον τρόπο που λειτουργούν σήµερα τα πράγµατα, οι µόνοι που χαίρονται είναι οι επιτήδειοι που ψάχνουν ευκαιρίες για να κάνουν τις πονηριές τους. Χρειάζεται ένας άλλος τρόπος µια άλλη συγκρότηση και λειτουργία. Και να δείτε που ένας φορέας αυτής της µορφής θα βοηθήσει και τους υπουργούς.            

 

  Κάποιος ξεθάβει τα ΙΕΚ

Η υπόθεση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι πολύ σοβαρή για να αφεθεί στα χέρια του κάθε… ΙΕΚ. Μ’ αυτή την έννοια, το γεγονός ότι η διερεύνηση του θέµατος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεκίνησε µε τη γνώµη όσων προσφέρουν ήδη αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση, σηµατοδοτεί λάθος αφετηρία και θέτει το ζήτηµα σε λάθος βάση.

 

  Ζητείται φορέας

Οι πολιτικά υπεύθυνοι επί του θέµατος οφείλουν να κατανοήσουν πρώτα τις πραγµατικές ανάγκες των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, να διευκολύνουν τη συγκρότηση ενός ευέλικτου φορέα ο οποίος θα παρακολουθεί τη συγκεκριµένη αγορά και θα σχεδιάζει τα αντίστοιχα προγράµµατα εκπαίδευσης και κατάρτισης και στη συνέχεια να συζητήσουν µε τους εν δυνάµει ενδιαφερόµενους να προσφέρουν αυτού του είδους την υπηρεσία.

 

  Αγροτική παραπαιδεία

Η λάθος αφετηρία από την οποία φαίνεται να ξεκινούν οι ιθύνοντες κινδυνεύει να οδηγήσει σε προβλήµατα ανάλογα µ’ αυτά που έχουν προκύψει τόσο µε τους αγροτικούς συµβούλους, όπου οι «συµβουλές» τείνουν να προσαρµοσθούν στα µέτρα των συµβούλων, όσο και µε τους µελετητές, όπου αρκετά αναπτυξιακά προγράµµατα σε πολλές από τις πτυχές τους (χρόνοι προκηρύξεων, διάρκεια υποβολής αιτήσεων κ.α.) έρχονται να εξυπηρετήσουν ανάγκες των µελετητών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία