BACK TO
TOP
Τρίμματα

Έγκλημα η παύση της έρευνας

Μπορεί στις µεγάλες συναντήσεις να προβάλλεται ο ρόλος της αγροτικής παραγωγής ως αναπτυξιακή αφετηρία στο νέο οικονοµικό µοντέλο που οραµατίζεται η χώρα, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αυτή τη στιγµή στον αγροτικό χώρο υπάρχει πολύ µεγάλο πρόβληµα. Υπάρχει πρόβληµα προσανατολισµού, πρόβληµα στρατηγικής, πρόβληµα στοιχειώδους συνεννόησης.

panagos01

Γιάννης Πανάγος

12
0

  Βερµπαλισµός

ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, η παρούσα κυβέρνηση συνολικά δεν έχει αποδώσει τη δέουσα σηµασία στην ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου, σε επίπεδο υπουργείου δεν υπήρξε ποτέ τέτοιος βερµπαλισµός και ανοµοιογένεια, ενώ στις τάξεις των αγροτών κανείς δεν µπορεί να υποστηρίξει ότι εκφράζει θεσµικά και µε αυθεντικό τρόπο τις πραγµατικές ανάγκες του χώρου. Το τελευταίο έτσι κι αλλιώς είναι πρόβληµα, όµως µε δεδοµένη την έλλειψη κατευθυντήριων γραµµών και σε επίπεδο υπουργείου, γίνεται βάρος τεράστιο.

 

  Ακυβέρνητο καράβι

ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ λίγο πιο απλά; Ποιος κατευθύνει σήµερα τις εξελίξεις στον αγροτικό χώρο; Ποιος προετοιµάζει τις θέσεις της χώρας εν όψει της νέας ΚΑΠ; Ποιος νοιάζεται για τις τάσεις των αγορών και την ενσωµάτωση των νέων τεχνολογιών; Ποιος καθορίζει τις προτεραιότητες στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων και ποιος φροντίζει σε κάθε επιµέρους κλάδο για τις βελτιώσεις που είναι απαραίτητες µε βάση τις αλλαγές στο κλίµα, το πολλαπλασιαστικό υλικό, τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες και τις καινούργιες καταναλωτικές τάσεις;

 

  Έγκληµα

ΤΟ ΕΙΠΕ πολύ καλά στην τελευταία τοποθέτησή του στο Forum των ∆ελφών, ο έµπειρος επιχειρηµατίας, Νίκος Ευθυµιάδης. «Ήταν έγκληµα η παύση λειτουργίας των ιδρυµάτων που θα µπορούσαν να προχωρήσουν σε βασική έρευνα».

∆ηλαδή αυτό που συνέβη τα τελευταία 50 χρόνια, όπου, αντί να βελτιώσουµε την υποδοµή µέσα στη βασική έρευνα µε ιδρύµατα αµπέλου, καπνού, βάµβακος, ελαιολάδου κ.α. προχωρήσαµε στη διακοπή της λειτουργίας τους.

 

  Γεωπόνοι γραφείου

ΠΟΥ ΑΝΤΙ να υπάρξει τριβή -θα συµπλήρωνα εγώ- των γεωπόνων στο χωράφι, ώστε να καταστούν χρήσιµοι και αποτελεσµατικοί καθοδηγητές, δίπλα στον κάθε αγρότη, τους κλείσαµε στα γραφεία να ασχολούνται µε τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε και τη σύνταξη των επενδυτικών φακέλων.

Όταν µάλιστα, όλα αυτά τα θέµατα, θα µπορούσαν να έχουν απαντηθεί µέσα από τις σωστές λύσεις πληροφορικής του ψηφιακού κράτους (opengov.gr). Με την κατάλληλη µηχανογραφική βάση και µια σωστή προεργασία και ενηµέρωση του αγροτικού κόσµου, όλα αυτά, βέβαια θα µπορούσαν να γίνονται απλά µε ένα κλικ. Έτσι ώστε να απελευθερωθούν δυνάµεις και οι καταρτισµένοι επιστήµονες να στρέψουν την ενέργειά τους στην πραγµατική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.

 

  Πελατάκια µου

ΕΙΝΑΙ ∆ΥΣΚΟΛΟ όµως να γίνουν όλα αυτά. Όταν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποτελείται από έναν υπουργό, δύο υφυπουργούς και τέσσερις γενικούς γραµµατείς και µάλιστα χωρίς ιδιαίτερη σύνδεση µεταξύ τους.

Όταν τα υπηρεσιακά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ ακολουθούν αποδεδειγµένα τη δική τους, προσωπική, ατζέντα.

Όταν οι διαχειριστικές αρχές του υπουργείου, αξιοποιούνται περιστασιακά µόνο και συνήθως την τελευταία στιγµή, συχνά µάλιστα µε βάση τις πελατειακές ανάγκες του εκάστοτε γενικού γραµµατέα.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία