BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ιδέες γεωτεχνικών για λύσεις σε δασικά και δασωμένες εκτάσεις

Η κατάρτιση των δασικών χαρτών της χώρας πέρασε από συµπληγάδες µέχρι να ξεκινήσει να φέρνει αποτέλεσµα. Ωστόσο το αποτέλεσµα που έρχεται δεν είναι το επιθυµητό, καθώς υπάρχουν κενά στη θεσµοθέτηση που κάνουν πολύπλοκη και πολυέξοδη την κατάθεση αντιρρήσεων και ενστάσεων και δύσκολη την απόδειξη του δικαίου των ιδιοκτητών δασωµένων εκτάσεων, όπως συµπέραναν οι γεωτεχνικοί στην ηµερίδα µε τίτλο «Αγροί που άλλαξαν µορφή - Λύση στην αδικία», που διοργάνωσε η Γεωτεχνική Ενωτική Κίνηση.

1_Dasika

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

29
0

Κι ενώ το τελευταίο διάστηµα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης µιλά για «πολιτική βούληση µε σκοπό τη ανάδειξη λύσεων στα προβλήµατα τα οποία παρουσιάζονται τόσο µε τους δασικούς χάρτες όσο και µε τις συνέπειές τους πάνω στις πληρωµές», οι επιστήµονες και καθ’ ύλην αρµόδιοι ετοιµάζουν προτάσεις για αλλαγές της θεσµοθετηµένης διαδικασίας, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των δασικών εκτάσεων και την αντιστάθµιση της απώλειας ιδιόκτητης µέχρι τώρα γης για τους πολίτες, οι οποίες έπειτα από συνεργασία των γεωτεχνικών θα δηµοσιευθούν σε λίγες εβδοµάδες µε τη µορφή ενιαίας πρότασης.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εκδήλωση που διεξήχθη την Τρίτη 19 Μαρτίου του Ινστιτούτου ∆ασικών Ερευνών, και αναδείχθηκαν κατά την συζήτηση από τον Ηλία Καπράλο, ∆ιευθυντή ∆ασών νοµών Ευβοίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και τους δασολόγους Ηλία Αποστολίδη και Ελευθέριο Φραγκιουδάκη.

Εν τω µεταξύ, µε τον πρόσφατο νόµο 4389/2016, επανήλθε η αρµοδιότητα της κατάρτισης και, κυρίως, της ανάρτησης των δασικών χαρτών στη ∆ασική Υπηρεσία υποστηριζόµενη από τις δοµές τής Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. (πλέον Φορέας «Ελληνικό Κτηµατολόγιο»). Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα το έργο να εκτελεί και η εταιρεία µε αναθέσεις σχετικών µελετών. Ήδη, εξελικτικά, για τη χωρική ολοκλήρωση του έργου, σε παρόντα χρόνο, βρίσκονται σε υλοποίηση από τον εν λόγω φορέα µελέτες κατάρτισης δασικών χαρτών για περίπου το 42% της επικράτειας, όπως ανέφερε στην εισήγησή του, ο δασολόγος-περιβαλλοντολόγος και προϊστάµενος ∆ιεύθυνσης ∆ασικών Έργων & Υποδοµών Υ.Π.ΕΝ., Σταύρος Μ. Τσιλίκουνας.



Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί από το Σάββατο 30 Μαρτίου μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές