BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η έναρξη των δηλώσεων ΟΣΔΕ και το πραξικόπημα παρωδία της συντεχνίας

Με πρόσχημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό, επιχειρήθηκε άλλη μια φορά να μείνει κλειστή η ηλεκτρονική βάση με απώτερο στόχο να προστατευθούν τα συμφέροντα της... κάστας.

16_9

Γιάννης Πανάγος

44
14

Με µικροπροβλήµατα αλλά αποδίδει η επιλογή Βορίδη να ανοίξει η ηλεκτρονική βάση του ΟΣ∆Ε και να προχωρήσει, έστω και εξ αποστάσεως, η υποβολή των φετινών δηλώσεων, παρά τα ισχύοντα µέτρα κατά του κορωνοϊού. 

Η εξέλιξη των πραγµάτων δικαιώνει και την επιµονή της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ να µην µείνει κλειστή η πύλη του ΟΣ∆Ε, όταν όλα πλέον γίνονται ηλεκτρονικά και το διαδίκτυο έρχεται να καλύψει το µεγαλύτερο µέρος του κενού που αφήνει η επιβεβληµένη αυτές τις µέρες κοινωνική απόσταση.

Ανεξάρτητα όµως από την τελική επιλογή που ήταν περίπου αυτονόητη για κάθε προηγµένη τεχνολογικά χώρα, είναι σαφές ότι πίσω από τις αντιδράσεις που υπήρξαν κρύβονται καθαρά τα οικονοµικά συµφέροντα µιας «κοινοπραξίας» η οποία έχει εγκαθιδρύσει γύρω από το σύστηµα πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ το δικό της «παραµάγαζο», αξιοποιώντας επί της ουσίας το ΟΣ∆Ε σαν εφαλτήριο για ποικιλόνυµες business στον αγροτικό χώρο.

Φαίνεται πάντως πως ήρθε η ώρα τα πράγµατα να ξεκαθαρίσουν. Βέβαια, οι διασυνδέσεις που έχουν αναπτυχθεί και οι εναγκαλισµοί που υπάρχουν µέσα σ’ αυτή τη «βιοµηχανία» δεν κάνουν το ξεκαθάρισµα µια εύκολη υπόθεση. Εκτός από αυτούς που «διευκόλυναν» κατά καιρούς ή σιτίζονται ακόµα και σήµερα από το εν λόγω σύστηµα, υπάρχουν και ευρύτερα συµφέροντα που έχουν «χτίσει» πάνω σ’ αυτή τη βάση και δεν θα ήθελαν µε κανένα τρόπο να ξεβολευτούν. Υπάρχει για παράδειγµα η «στρατιά» των ΚΥ∆ που έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στη «βιοµηχανία» των δηλώσεων και δεν θα ήθελε να χάσει αυτό το µεροκάµατο. Υπάρχει επίσης µια «κάστα» συµβούλων που έχει προσδεθεί στο άρµα του «τεχνικού συµβούλου» προσδοκώντας σηµαντικά οφέλη. Ακόµα και στους συνεταιρισµούς έχει δηµιουργηθεί ένα αντίστοιχο πλέγµα συµφερόντων, µε τους ηγέτες αυτών των οργανώσεων, αντί να αναζητούν παραγωγικές δραστηριότητες κρέµονται από τις εν λόγω «ψευτοϋπηρεσίες». Τέλος, ο «χάρτινος πύργος» του ΟΣ∆Ε έχει επηρεάσει έως ένα βαθµό ακόµη και τη στάση που τηρούν σήµερα έναντι του αγροτικού χώρου και οι εµπορικές τράπεζες. Κι αυτό γιατί, η «τράπουλα» µοιάζει σηµαδεµένη και δεν αφήνει πολλά περιθώρια στον υγιή ανταγωνισµό για τη χρηµατοδότηση της αγροτικής οικονοµίας. 

Είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στην «απελευθέρωση» της όλης διαδικασίας, κι εδώ έρχεται να συνεισφέρει τις τελευταίες µέρες και η ιδέα των γεωτεχνικών του υπουργείου που εισηγούνται την ενσωµάτωση της εν λόγω ηλεκτρονικής βάσης στην ψηφιακή πύλη του ∆ηµοσίου open.gov, στην οποία έχουν ενταχθεί το τελευταίο διάστηµα περισσότερες από 500 υπηρεσίες. Άλλωστε στην ίδια κατεύθυνση δείχνει να κινείται και η απόφαση (26/03.2020) του ΟΠΕΚΕΠΕ την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του Γρηγόρης Βάρρας, για την καταγραφή της υφισταµένης υποδοµής πληροφοριακών συστηµάτων και την πιθανή χρήση Ελεύθερου Λογισµικού από τον Οργανισµό.

Από µακρυά οι δηλώσεις ξεκαθαρίζει ο Βορίδης

Με αφορµή την επανέναρξη λειτουργίας του Ολοκληρωµένου Συστήµατος ∆ιαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣ∆Ε) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης καθιστά σαφές ότι η υποβολή δηλώσεων του 2020 από τους ενδιαφερόµενους αγρότες µπορεί να γίνει µόνο εξ αποστάσεως είτε µε ατοµική χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του ΟΠΕΚΕΠΕ είτε µέσω ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης του εκπροσώπου των ΚΥ∆, βάσει της σχετικής εγκύκλιου εξουσιοδοτήσεων.

Θεωρείται αυτονόητο ότι παραµένουν σε ισχύ τα περιοριστικά µέτρα κίνησης των πολιτών που έχει εκδώσει η Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας.

Τέλος, σηµειώνεται ότι προωθείται άµεσα η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για τον τρόπο της εξ αποστάσεως υποβολής δικαιολογητικών µέσω των ΚΥ∆.

Το προηγούµενο βράδυ ο κ. Βορίδης, µε απόφασή του, είχε θέσει εκ νέου σε λειτουργία το ΟΣ∆Ε για το 2020.

Η σχετική απόφαση ελήφθη προκειµένου να προχωρήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ώστε να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί που επιθυµούν την άµεση ολοκλήρωσή της.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 4 Απριλίου μαζί με το περιοδικό Profi.
Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

07-04-2020 08:00fanis-nikaia

Αφού καίγεστε τόσο πολύ για το ΟΣΔΕ όπως και μερικοί και καλά συνεταιριστές από τη δυτική Ελλάδα, και υποστηρίζουν τους αγρότες ας το κάνουν δωρεάν. Όχι επειδή τα χαλάσαν με τη gea τώρα το παίζουν συνεταιριστές τάχα μου. Επίσης έχουν γεμίσει με παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα και τα τσεπώνουν κανονικά αφού τα τιμολόγιά τους είναι από τα πιο ακριβά στην αγορά. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Απάντηση

06-04-2020 09:04ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ?

ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΑΤΗ???

Απάντηση

06-04-2020 08:54Γιαννης

Αγαπητοι Ολοι (κατα το γνωστο...Dear ALL), Καλημερα σας! Με την ευκαιρια και μακρυα απο καθε λογης συνετχνιακες σκοπιμοτητες θα ηθελα να μοιραστω δυο τρεις σκεψεις για ΟΣΔΕ, Δηλωσεις κλπ κλπ Το θεμα ή μαλλον η εστια του προβλήματος πρέπει να αναζητηεί στις ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ και τους περιορισμους που υπαρχουν (πιθανως) για να τις εξυπηρετουν/επιβάλουν. Συγκεκριμένα ερωτήματα θα μας οδηγήσουν στον προβληματισμό και ελπίζω σε αγνα συμπερασματα για το πως θα επρεπε να ειναι: 1. Γιατι μονο τα ΚΥΔ να υποβάλλουν - παραλαμβανουν δηλώσεις? 2, Γιατι το Μηχανογραφικό "πακετο" να ειναι τοσο "ΚΛΕΙΣΤΟ" και να χρειάζονται ΤΟΣΟ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ (και αμοιβες) για την προσβαση σε αυτο απο ΚΥΔ -οταν για τους ιδιωτες ειναι ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΔΩΡΕΑΝ 3, Σκεφτειται το ΤΑΧIS της ΑΑΔΕ κατ αναλογία... 4, Ποιος ειναι ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ του λογισμικού και του ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ που πανω του "τρέχει" το λογισμικό 4, Οι Πολιτικοι/Αρχιτεκτονες/Τοπογραφοι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ δε θα μπορούσαν -οπως στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ- να εντοπιζουν - ΔΗΛΩΝΟΥΝ τα κτηματα στο χαρτογραφικό υποβαθρο. (Οπου δεν μπορεί ο ιδιωτης) 5. Γιατι θα επρεπε να εχουμε τοσο "παραξενη" ονοματολογια στα πεδια αυτής καθεαυτης της δηλωσης ΟΣΔΕ Αν απαντηθούν απο τον καθενα τα παραπανω και οι απαντησεις ειναι πειστικές στη λογική του καθ ενος τοτε ολα θα ειναι καλώς καμωμενα αλλιως ...ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ Να διευκρινησω οτι ειμαι επαγγελματιας (δοξη & τιμη) αγρότης με 8ετη προυπηρεσία και για μενα που δεν εχω προφανως πειστικά απαντησει στα παραπανω ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ. Ευχαριστω για την αναγνωση

Απάντηση

06-04-2020 00:35ΝΙΚΟΣ

Ο μόνος και πραγματικός σας στόχος κύριε Πανάγο είναι να γίνουν δήθεν από τους ίδιους τους αγρότες online οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, ώστε η Ένωση Αγρινίου που δεν πήρε την άδεια ΚΥΔ να βγάλει μαύρο χρήμα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

05-04-2020 23:47ΜΑΡΙΚΑ

Επειδή είσαι εντελώς άσχετος με το τι σημαίνει οσδε θα προσπαθήσω να στο εξηγήσω λιγο πιο "λιανά" λοιπον οσδε σημαίνει να υποδείξεις χωράφια στον χάρτη γιατί αν δεν γνωρίζεις σου επισημαίνω και αυτό που θα σου φανεί έκπληξη ωωω ναι στην Ελλάδα δεν εχει καταρτιστεί ακομα κτηματολόγιο και δεν εχουν επίσης όλες οι περιοχές διανομές με νούμερα χωραφιών και όταν αυτές υπάρχουν δεν ειναι επίσημες οπότε δεν φαίνονται στον χάρτη επομένως ο παραγωγος πρέπει να βρει το χωραφάκι στον χάρτη. Τώρα η έκπληξη Νο 2 υπάρχουν παραγωγοί σε χωρια που απέχουν πολλά χιλιόμετρα απο το Κυδ που βρισκεται στην περιοχή και μάντεψε αν ο παραγωγός εχει ξεπεράσει το θεμα με τα γνησια της υπογραφης σε ενοικιαστηρια εξουσιοδοτήσεις κλπ που μαλλον ακατόρθωτο μιας και τα κεπ ειναι κλειστα και αφετέρου όλες οι υπηρεσίες υπολειτουργούν η ειναι 20 και 25 χιλιομετρα μακρια πάντα θα υπάρχει το θεμα πως θα σταλούν τα δικαιολογητικα μιας και οι εταιρίες courier δεν πανε να παραλάβουν η να παραδώσουν τοσο μακρια. Αν εχεις επίσης την αυταπάτη οτι οι παραγωγοί έχουν την γνωση και την δυνατότητα να σκανάρουν και να στείλουν όλα τα παραπάνω τότε δεν εισαι απλά άσχετος μάλλον ζεις αλλού. Λοιπόν επειδή εχω πάρα πολλά να πω και να γράψω αλλά τελικα δεν αξίζει τον κόπο θέλω να τελειώσω και να σου δηλώσω οτι όλα αυτα που λες είναι ανακρίβειες γιατί σε πληροφορώ ότι απλά η διαδικασία υποβολής έχει σταματήσει γιατί απλά είναι αδύνατον να γίνει με αυτόν τον τρόπο που υποδείξατε σαν ο εξυπνος του χωριού. Και μην πας να υποστηρίξεις τα ψεμματα σου και τις εμμονες σου.

Απάντηση

05-04-2020 22:29Κορονοϊός ο Κινέζος

Θα πω λίγα γιατί βρίσκομαι σε φάση μετάλλαξης. -Είναι κατανοητό ότι αγωνίζεστε να αλλάξει χέρια η συντεχνία, είστε βασιλικότεροι, όμως, και αυτό δεν θα κάνει τη διαφορά στην τσέπη του αγρότη -Τα ΚΥΔ είναι οι στρατιώτες και όχι στρατιά, και όσα είναι στα χέρια σοβαρών και αξιοπρεπών ατόμων με βαθιά εκτίμηση για τον αγρότη αλλά και το περιβάλλον δίνουν μάχη ενάντια στον Σάουρον, δλδ στις συντεχνίες -Τα ΚΥΔ είναι η ραχοκοκαλιά που ενώνει, μέσω της τεχνολογίας, τον παραγωγό με το σύστημα, αυτό στην Ελλάδα θέλει πολύ γερό στομάχι για να επιτευχθει, καθώς σε ποσοστό 60%, δεν υπάρχει ούτε η στοιχειώδης γνώση δημιουργίας email

Απάντηση

05-04-2020 19:43pilot

Αν έχεις χρόνο διάβασε και ένα σοβαρό άρθρο....τώρα θα μου πεις είναι της συντεχνίας...κάνε τη καρδιά σου πέτρα κ. Πανάγο https://www.ypaithros.gr/osde-eidikon-synthikon/

Απάντηση

05-04-2020 19:01Κακος

Η μόνη κλίκα είναι αυτή που υποστηρίζεις εσύ αθλιε κοντηλοφορε που βάζεις την ανθρώπινη ζωή πιο κάτω από τα συμφέροντα σου όταν θα αρχίσουν οι καμπάνες βρες τρύπα να κρυφτείς γιατί είσαι εκεί κι έχεις κι ονοματεπωνυμο

Απάντηση

05-04-2020 17:43ΑΓΡΟΤΗΣ

Είναι πολλοί αυτοί που νοσταλγούν το «δωρεάν» ΟΣΔΕ το οποίο το λουστήκαμε στη προ απελευθέρωσης ΟΣΔΕ εποχή….. κάποιοι ξεχνάνε , σας θυμίζω…. Ήταν ‘δωρεάν’ με επιβεβαίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά πληρώναμε 300 – 350 € σε ενώσεις και συνεταιρισμούς χωρίς κανένα παραστατικό ή με ένα μικρό σε περίπτωση αντίδρασης … καμία ενημέρωση δεν είχαμε …. Παίρναμε σε επιδοτήσεις ότι κληρώσει (καθώς δεν ξέραμε τι έχουμε και τρώγαμε και ποινές)…. Αν μιλούσες σου απαντούσαν κουνώντας το δάκτυλο, διότι «μονοπώλιο είμαι και κάνω ότι θέλω»… όσο αυτό που διάβασα σε προηγούμενο άρθρο, ότι τα έσοδα των συνεταιρισμών είναι υπέρ του αγρότη, είναι…. ΨΕΜΑΤΑ…. Όσα προϊόντα και αν έδωσα, η υπεραξία που δημιουργήθηκε δεν έφτασε ποτέ στην τσέπη μου… που πήγε άραγε; Αντίθετος με εκβίαζαν να πάω τα προϊόντα εκεί για να μπορώ να κάνω ΟΣΔΕ….. Το δωρεάν υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί (εγώ δεν μπορώ να το κάνω) καθώς οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και στην νέα ΚΑΠ με το green deal ακόμη μεγαλύτερες. Θα πρέπει να υπάρχουν επαγγελματίες που θα μας συμβουλεύουν και θα υποβάλλουν το ΟΣΔΕ, ώστε να μην χαθεί ούτε 1 ευρώ επιδότησης (τουλάχιστον από την δική μου)

Απάντηση

05-04-2020 16:38Christos

Συμφωνω απολυτως με τους παραπανω! Παντελως ασχετος! Πως θα κανει ο παππους ηλεκτρονικη εξουσιοδοτηση πως θα στειλει τα απλα ενοικιαστηρια τα τιμολογια τα καρτελακια; κι αμα λειπει κατι αντε ξανα στειλε! και αντε να συνενοειθουν τηλεφωνικα ενω δεν μπορουν απο κοντα αρκετες φορες! Ελεος!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές