BACK TO
TOP
Θεσμικά

Έως 29 Οκτώβρη για αγροτικό τιμολόγιο ΔΕΗ και ρύθμιση χρεών

Με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2021 θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα στη ΔΕΗ οι αγρότες για μειωμένο τιμολόγιο μέχρι 29 Οκτωβρίου, βάσει ανακοίνωσης που εξέδωσε η εταιρεία ηλεκτροδότησης.

79d428b1b4be2194ce880be866d8dd57_L

10
4

Οι πελάτες της ΔΕΗ που θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το Αγροτικό Τιμολόγιο, αρκεί να καταχωρίσουν ηλεκτρονικά, εύκολα και γρήγορα στο www.dei.gr:

• Τον «λογαριασμό συμβολαίου» της παροχής

• Το ΑΦΜ

• Την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στον ΟΠΕΚΕΠΕ (δήλωση ΟΣΔΕ)

Η προθεσμία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης ή του Δελτίου Νο1 είναι η 29.10.2021, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας δεν θα δοθεί άλλη παράταση τόσο για την Ενιαία Αίτηση, όσο και για το Δελτίο Νο1.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τελευταία Υπουργική Απόφαση (υπ’αριθ. 140424/ΦΕΚτΒ/814/2017) είναι υποχρεωτική η έκδοση νέου Δελτίου Νο1 (Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών στοιχείων) για τις υφιστάμενες και ήδη ηλεκτροδοτημένες αρδευτικές εκμεταλλεύσεις και η υποβολή τους στον εκάστοτε Προμηθευτή.

Με δεδομένο ότι η διαδικασία για την έκδοση της Άδειας Χρήσης Νερού και του Δελτίου Νο1 είναι αρκετά χρονοβόρα, εναλλακτικά και μέχρι την έκδοσή τους, η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα στους αγροτικούς πελάτες της να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την πιο πρόσφατη Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.Νέα ρύθμιση για οφειλές αγροτών στη ΔΕΗ με άτοκες δόσεις

 Δικαίωμα αύξησης των δόσεων για την εξόφληση λογαριασμών στη ΔΕΗ αποκτούν οι αγρότες έχοντας εξοφλήσει εμπρόθεσμα το 50% των οφειλών τους, σύμφωνα με μια νέα προσαρμογή που προωθεί η εταιρεία στο πρόγραμμα διακανονισμού χρεών.

 Το νέο Πρόγραμμα υιοθετεί τις βασικές αρχές του προηγούμενου, με προκαταβολή 15% και έως 18 δόσεις ή προκαταβολή 20% και έως 24 δόσεις. Μετά την εξόφληση του 50% των δόσεων υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξοφληθεί και οι τρέχοντες λογαριασμοί ο πελάτης θα έχει δικαίωμα αύξησης, εφόσον το επιθυμεί, των υπόλοιπων δόσεων κατά 50% και άτοκα. 

Παράδειγμα ενεργού πελάτη με οφειλή €5.000 

  • Προκαταβολή 15% και 18 μηνιαίες δόσεις 
  • Με συνέπεια στην αποπληρωμή των πρώτων 9 μηνιαίων δόσεων (συνολικά έχει πληρώσει €750 + 9* €236,1= €2.875) τότε 
  • Τα υπόλοιπα €2.125 μπορούν να αποπληρωθούν σε 14 μηνιαίες δόσεις από 9 μηνιαίες σήμερα (9*50%=4,5 άρα 5 μηνιαίες δόσεις επιπλέον) 
  • Οι υπολειπόμενες και οι επιπλέον μηνιαίες δόσεις είναι άτοκες. 

Οι δυνατότητες του νέου προγράμματος διακανονισμών τίθενται σε ισχύ για όσους προβούν σε διακανονισμό των οφειλών τους από 03/08/2021 και ένθεν. 


Νωρίτερα το Agronews έγραφε 

Με απώλεια των προνομίων του αγροτικού τιμολογίου κινδυνεύουν χιλιάδες αγρότες, εξαιτίας της γραφειοκρατίας που εμπεριέχει η σχετική ΚΥΑ για την κατάθεση των δικαιολογητικών έως της 30 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα έθεσε προ ημερών στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ωρών, βάσει των δεσμεύσεων του πρώτου να υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της επιχείρησης, στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση Κέλλα για τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΕΛΛΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ

Την εξεύρεση λύσης και τη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου για αρδευτική χρήση, για χιλιάδες αγρότες του ν. Λάρισας, ζήτησε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλλας, από τον αν. Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Γιώργο Καρακούση.

Ο Λαρισαίος πολιτικός έγινε αποδέκτης της έντονης ανησυχίας παραγωγών του νομού, που κινδυνεύουν να χάσουν το ευεργέτημα του αγροτικού τιμολογίου, οι οποίοι κλήθηκαν, βάσει της ΚΥΑ (ΥΠΕΝ / ΥΠΡΓ / 14-04-24 / 06-03-17 – ΦΕΚ τΒ / 814 / 14-03-17) να καταθέσουν στη ΔΕΗ, με τελευταία προθεσμία την 30η Σεπτεμβρίου του 2021, ως δικαιολογητικά:

  1. Δελτίο Γεωργοτεχνικών και Γεωργοοικονομικών Στοιχείων (Δελτίο Νο 1) με τον αριθμό άδειας χρήσης ύδατος και την ημερομηνία λήξης της ή
  2. Βεβαίωση της Υδροοικονομίας για την έκδοση Άδειας Χρήσης Ύδατος.

Σημειώνεται, πως η Επιχείρηση, πέραν των παραπάνω, στις 9/8/21, έστειλε επιστολή σε όσους αγρότες δεν προσκόμισαν το Δελτίο Νο 1, να καταθέσουν πρόσφατη Δήλωσης Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ έως 30/9/21, προκειμένου να διατηρήσουν το αγροτικό τιμολόγιο.

Ο κ. Κέλλας, εξήγησε στον αν. Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, πως, από τους 6000 αγρότες του νομού, που κατέθεσαν  βεβαίωση από το Τμήμα Υδροοικονομίας (και όχι Δελτίο Νο 1), οι 1500 – 2000 έχουν μισθωμένα χωράφια.

Όπως γίνεται κατανοητό, από την εφαρμογή της ΚΥΑ, θα προκύψει δυσλειτουργία για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, από τον μεγάλο όγκο εργασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες αγρότες να κινδυνεύουν με απώλεια του αγροτικού τιμολογίου.

Ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, επεσήμανε, μάλιστα, πως “στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που οι αγρότες μας έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα και είναι στην κρίσιμη φάση της συγκομιδής πολλών προϊόντων, οφείλουμε να τους διευκολύνουμε στη διατήρηση του αγροτικού τιμολογίου”.

Ο κ. Καρακούσης κατανόησε το πρόβλημα που έχει προκύψει, σημειώνοντας πως το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από την πλευρά της ΔΕΗ, στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος.Προς παράταση δικαιολογητικών για αγροτικό τιμολόγιο

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

01-10-2021 18:37Πανοπουλος Φώτης

Θά ήθελα τό Σάιτ για να ανεβάσω.την άδεια χρήσης νερού

Απάντηση

30-09-2021 15:21Ευαγγελία Ελευθεριάδου

Τελικά ποια είναι η προθεσμία για τις δηλώσεις στη ΔΕΗ;;

Απάντηση

30-09-2021 15:18Ευαγγελία Ελευθεριάδου

Τελικά ποια είναι η προθεσμία για τις δηλώσεις;;

Απάντηση

30-08-2021 14:16Γιωργος

Να κάνουν απλή τη διαδικασία κ στη ΔΕΗ, έλεος με την γραφειοκρατία πια, ας συνενοηθουν με τις υπηρεσίες,, αντί να λιγοστεψει η γραφειοκρατία αυξάνεται παντού, φτάνει πια άχρηστοι...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές