BACK TO
TOP
Θεσμικά

Καινούργια αναταραχή δανειολήπτων παλιάς ΑΤΕ από την «Αριάδνη»

Aντιµέτωποι µε επιθετικές πρακτικές είσπραξης κόκκινων δανείων, που µπορεί να οδηγήσουν ακόµη και σε κατασχέσεις αγροτικής γης κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες αγρότες καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η µεγαλύτερη µεταβίβαση µη εξυπηρετούµενων αγροτικών δανείων σε funds, η οποία ακούει στο όνοµα «Αριάδνη» και ενδέχεται να ολοκληρωθεί µέχρι τον Ιούλιο 2022.

44-45_pin_9

Μαρία Γιουρουκέλη

4446
1

Το θέµα έχει αναδείξει εκτενώς η Agrenda, επισηµαίνοντας τις νέες αγωνίες που δηµιουργούνται για τους οφειλέτες της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζες, τις εκκρεµότητες της οποίας διαχειρίζεται τα τελευταία χρόνια η ξένη εταιρεία PQH, ως εκ τούτου αποµακρύνεται η προοπτική να οδηγηθεί στις καλένδες…

Έτσι καθώς βαίνει προς υλοποίηση το σχέδιο «Αριάδνη», βάσει του οποίου οδηγείται προς πώληση το µεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο µη εξυπηρετούµενων από 18 πιστωτικά ιδρύµατα υπό εκκαθάριση, συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ, η αναστάτωση που δηµιουργείται για µια ακόµη φορά τις τάξεις των οφειλετών και δη του αγροτικού κόσµου είναι µεγάλη, καθώς προστίθεται στα χτυπήµατα που δέχεται ο πρωτογενής το τελευταίο διάστηµα. Κι αυτό γιατί, κανείς δεν µπορεί να είναι βέβαιος για την εξαίρεση της περίπτωσής του, όπως επίσης και για την εισπρακτική τακτική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια.

«Τα δάνεια του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» προέρχονται από όλες τις υπό εκκαθάριση τράπεζες (Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, Proton, Probank, Συνεταιριστικές). Έχουν εξαιρεθεί τα προερχόµενα από την παλιά Αγροτική. Τουλάχιστον το 50% αυτών παραµένουν στη «κακή» Αγροτική Τράπεζα, που οδηγήθηκε σε εκκαθάριση (το 2012, επί κυβέρνησης Σαµαρά). Τα διαχειρίζεται όµως µια ξένη εταιρεία, η PQH, που µπορούµε να προβλέψουµε τι µεθόδους θα χρησιµοποιήσει για να τα εισπράξει. Η κυβέρνηση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις της «ελεύθερης αγοράς», έχει δηλώσει ότι δεν µπορεί να παρέµβει σε αυτές τις υποθέσεις…», αναφέρει σχετικά σε άρθρο του στο sofokleousin.gr o Μάκης Μπαλαούρας, πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Να σηµειωθεί ότι µε βάση το πλαίσιο για την πώληση του εν λόγω χαρτοφυλακίου που εγκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, εκτός των αγροτικών δανείων, εξαιρούνται επίσης από την µεταβίβαση και τα δάνεια που παρουσιάζουν σοβαρές νοµικές εµπλοκές (σ.σ. κυρίως ποινικές διώξεις), καθώς και εκείνα που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού ∆ηµοσίου, η οποία ωστόσο θα πρέπει να καταβληθεί.

Γκρίζα ζώνη τα δάνεια των συνεταιρισµών

Αδιευκρίνιστη «γκρίζα περιοχή», παραµένει για την ώρα αυτή που αφορά στα δάνεια των συνεταιρισµών για τα οποία δεν υπάρχει επισήµως ειδική µέριµνα και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται τελικά, κι αυτά τα δάνεια να περιληφθούν στο νέο καθεστώς.

Όπως µάλιστα έγραφε στις αρχές του καλοκαιριού η Agrenda, τους τελευταίους µήνες έχουν αυξηθεί οι οχλήσεις από δικηγορικά γραφεία και εταιρείες διαχείρισης χρεών προς αγρότες για χρέη από δάνεια που είχαν πάρει από την παλιά, υπό εκκαθάριση σήµερα, Αγροτική Τράπεζα και τα οποία είχαν κοκκινίσει από τα µέσα της δεκαετίας του 2000. Εκτιµήσεις νοµικών, κάνουν λόγο για ποσοστό πάνω από το 50% των αγροτών, οι οποίοι έχουν παθητικό στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ και σε πολλές αυτό µετακυλίεται στους κληρονόµους που καλούνται σ’ αυτή τη φάση να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-01-2022 09:52ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κ. ΠΑΝΑΓΟ. ΚΑΝΤΕ ΈΝΑ ΡΕΠΟΡΤΆΖ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΙΆ ΜΑΣ ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΏΗΝ ΕΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΎΡΝΑΒΟ ΑΓΙΑΣ. 11 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΛΉΡΩΤΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΌΛΟ ΣΤΙΣ ΔΕΣΜΕΎΣΕΙΣ ΈΧΟΥΜΕ ΜΕΊΝΕΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΚΑΙ ΕΎΧΟΜΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΣΤΟ ΝΕΣΣΩΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές