BACK TO
TOP
Θεσμικά

Με σταφίδα και μπλόκα το πρώτο κρας τεστ του Γιώργου Γεωργαντά

Κύκλο συναντήσεων και επαφών με τοπικούς παράγοντες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας ξεκινά στις 16 Φεβρουαρίου ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το αρνητικό κλίμα που καλλιέργησε η προηγούμενη ηγεσία της Βάθη.

Ypaat_Paralavi_yp_Gewrgantas_FEB_22_KAR_0245

1538
0

Το καυτό ζήτημα της σταφίδας αναμένεται ότι θα απασχολήσει στη συνάντηση με βουλευτές της Πελοποννήσου, μια ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας παράδοσης σταφίδας (17 Φεβρουαρίου) για τον υπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Σημειώνεται ότι αρκετοί είναι οι παραγωγοί που δεν έχουν τακτοποιήσει ακόμα την υποχρέωση αυτή, καθώς οι τιμές που προσφέρουν οι βιομηχανίες της σταφίδας δεν ανταποκρίνονται καν στα έξοδα της καλλιέργειας.

Η Πελοπόννησος βρίσκεται σε κλοιό αγροτικών μπλόκων τις τελευταίες εβδομάδες, με το σταφιδικό ζήτημα να συνιστά κόκκινο πανί για τους παραγωγούς της περιοχής αλλά και ανοιχτή πληγή για κυβερνητικούς βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι και γαλάζιοι βουλευτές είχαν έρθει σε αντιπαράθεση με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου για τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος. Μένει να φανεί αν μετά από τη συνάντηση της 16ης Φεβρουαρίου, το υπουργείο θα προσπαθήσει να κερδίσει λίγο χρόνο, δίνοντας μια νέα παράταση στην προθεσμία παράδοσης σταφίδας. 

Η επόμενη συνάντηση του υπουργού θα είναι με βουλευτές και τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, όσο Αμύνταιο και Νάουσα έχουν ήδη εμφανιστεί στον χάρτη των αγροτικών μπλόκων. Βέβαια ακόμα και η μετριοπαθής στάση των υπόλοιπων αγροτικών συλλόγων της περιφέρειας, που επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό έπειτα από την άγονη συζήτηση που είχαν με την πρώην ηγεσία της Βάθη, φαίνεται ότι βαραίνουν την ατζέντα συναντήσεων και επαφών που εγκαινιάζει ο κ. Γεωργαντάς.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και το νέο υπουργό επιζητά και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία ξεκινά και αυτή αύριο Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου έναν κύκλο συναντήσεων με πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η οδός των διαβουλεύσεων είχε φανεί ήδη από την Τρίτη ημέρα των μπλόκων, με τις πληροφορίες να θέλουν τα μπλόκα να έχουν ήδη υπολογίσει τον «ελάχιστο κοινό παρονομαστή» που θα έπειθε τους παραγωγούς στο να τραβήξουν τα τρακτέρ από τις εθνικές οδούς.   

 

Τετ α τετ με Μητσοτάκη επιδιώκουν τα μπλόκα για έναρξη διαπραγμάτευσης 

Ανοιχτή πρόσκληση σε συνάντηση και εποικοδομητικό διάλογο με στόχο την επίλυση των ζητημάτων που θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του αγροτικού κόσμου απευθύνει στους πολιτικούς αρχηγούς η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. 

Στην πανελλαδική σύσκεψη της Κυραικής 13ης Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση και κλιμάκωση της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση των ζωτικής σημασίας αγροτικών αιτημάτων, με τους αγρότες να ζητούν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ώστε να συζητηθούν τα επιμέρους ζητήματα.

Η Πανελλαδική Επιτροπή επιχειρεί να κλείσει συνάντηση με κυβερνητικόκλιμάκιο με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διατηρώντας επαφή με το γραφείο του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά για το σκοπό αυτό.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων:

«Υλοποιώντας την απόφαση της πανελλαδικής συνάντησης των μπλόκων στην  Νίκαια, προσπαθούμε να κλείσουμε συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στο οποίο να θέσουμε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και λύσεις.

Είμαστε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά για αυτό τον σκοπό χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί η συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο.

Για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αποστείλαμε επίσημα πρόσκληση στους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα την οποία παραθέτουμε παρακάτω προς γνώση όλων.

Μέχρι στιγμής έχει απαντήσει θετικά ο κ. Κουτσούμπας ο οποίος θα επισκεφτεί το μπλόκο Λιβαδειάς την Τετάρτη 1 το μεσημέρι και εν συνεχεία το μπλόκο Νίκαιας στις 5 το απόγευμα.

Περιμένουμε την επίσημη απάντηση και από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Η πρόσκληση μας είναι η εξής:

Μετά την πανελλαδική σύσκεψη, με τη συμμετοχή 30 μπλόκων, την Κυριακή 13 Φλεβάρη στη Νίκαια της Λάρισας, στην οποία αποφασίστηκε ομόφωνα η συνέχιση και κλιμάκωση της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης για την ικανοποίηση από την κυβέρνηση των ζωτικής σημασίας αγροτικών αιτημάτων, προσκαλούμε τον αρχηγό του κόμματός σας να επισκεφτεί τα μπλόκα για να εκφράσει την συμπαράσταση του κόμματός σας στον δίκαιο αγώνα μας και στα συγκεκριμένα αιτήματά μας, που είναι:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.α.), καθώς και  αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% της ζημιάς από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.
  • Τιμές για τα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

 Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές