BACK TO
TOP
Θεσμικά

Προς ανάκτηση 4,5 εκατ. από 431 παράτυπες δηλώσεις με βοσκότοπο

Αξιόλογο παθητικό εισόδημα στη διετία 2020-2021 φαίνεται ότι είχαν λαμβάνειν 431 περιπτώσεις «δικαιούχων» βασικής ενίσχυσης που δήλωναν βοσκοτόπους σε καλή κατάσταση στα Δωδεκάνησα, χωρίς ωστόσο να έχουν ζώα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πλαίσιο των εκτεταμένων ελέγχων που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα.

Dirty-Rotten-Scoundrels-11

6
3

Τα πρώτα αποτελέσματα στην περιοχή των Δωδεκανήσων από την διασταύρωση με τα δεδομένα του Κτηματολογίου, έδειξαν  πολύ ισχυρές ενδείξεις παράτυπων διαδικασιών και δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων, και τα οποία διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές κατόπιν αιτήματός τους.

Μέσα στη διετία αυτή, φαίνεται ότι περίπου 4,5 εκατ. ευρώ από τους πόρους της ενιαίας ενίσχυσης μπήκαν στην τσέπη των δικαιούχων αυτών σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Χαρακτηριστικό αυτών των περιπτώσεων που ανέρχονται στις 431 μοναδικές περιπτώσεις, είναι ότι κατά τους επιτόπιους ελέγχους σπάνια προσήλθαν οι ίδιοι οι αιτούντες στον έλεγχο. Αντίθετα προσέχονταν τρίτα πρόσωπα με τεχνική κατάρτιση, ενίοτε ο ίδιος άνθρωπος ως εκπρόσωπος πολλών αιτούντων, ακόμη και ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι των ΚΥΔ που υποβλήθηκαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Έλεγχοι Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. σε ενισχύσεις βοσκοτόπων σε καλή κατάσταση 

Στα πλαίσια εντολής αρμόδιων δικαστικών αρχών και των επισημάνσεων των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για γεωχωρικό έλεγχο των στοιχείων νόμιμης διάθεσης των αγροτεμαχίων - εκμεταλλεύσεων των αιτήσεων ΟΣΔΕ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκλήρωσε την διαδικασία ελέγχου σημαντικού αριθμού αιτούντων ενισχύσεων με κύρια δηλούμενη καλλιέργεια «βοσκότοπο σε καλή κατάσταση» δηλαδή χωρίς δηλούμενο ζωικό κεφάλαιο.

Τα πρώτα αποτελέσματα στην περιοχή των Δωδεκανήσων από την διασταύρωση με τα δεδομένα του Κτηματολογίου, έδειξαν  πολύ ισχυρές ενδείξεις παράτυπων διαδικασιών και δημιουργίας τεχνητών συνθηκών λήψης ενισχύσεων, και τα οποία διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές κατόπιν αιτήματός τους.

Χαρακτηριστικό αυτών των περιπτώσεων που ανέρχονται στις 431 μοναδικές περιπτώσεις, είναι ότι κατά τους επιτόπιους ελέγχους σπάνια προσήλθαν οι ίδιοι οι αιτούντες στον έλεγχο. Αντίθετα προσέχονταν τρίτα πρόσωπα με τεχνική κατάρτιση, ενίοτε ο ίδιος άνθρωπος ως εκπρόσωπος πολλών αιτούντων, ακόμη και ιδιοκτήτες ή υπάλληλοι των ΚΥΔ που υποβλήθηκαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, ενώ με την χρήση συσκευών εντοπισμού GPS, είχαν ήδη μεταφορτώσει τα προς έλεγχο αγροτεμάχια στις συσκευές.  Στις αρχές θα αποσταλούν και τα πρόσωπα αυτά και οι υπεύθυνοι των ΚΥΔ που παρουσιάσθηκαν για την υπόδειξη αγροτεμαχίων, που όπως αποδείχθηκε τόσο από τα στοιχεία του Κτηματολογίου όσο και με πραγματικά συμβάντα κατά τους ελέγχους,   συνειδητά παραπλανούσαν τους ελεγκτές.

Το συνολικό ποσό που υπολογίσθηκε ότι καταβλήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις  ανέρχεται περίπου στα 4,5 εκ ευρώ για τα έτη 2020 και 2021, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβεί σε όλες τις  προβλεπόμενες  διαδικασίες ανάκτησής τους.  Σημειώνεται ότι χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν κατά την διαδικασία πληρωμής της προκαταβολής του έτους 2022, δεν καταβλήθηκαν ενισχύσεις στους εμπλεκόμενους.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχίσει την διαδικασία ελέγχου αλλά κυρίως την διαδικασία έγκαιρης καταβολής των ενισχύσεων 2022 για τις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν πρέπει να ανησυχεί ότι θα αντιμετωπίσει κάποιο θέμα».

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

11-11-2022 08:05Κώστας

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή δραστηριοποιείται πολυπράγμον ΚΥΔ, που είναι για πολλά χρόνια χωμένο στα "πράγματα" ( κόλπα) - με εκλεκτικές σχέσεις με το σύστημα του "μηχανορράφου".

Απάντηση

10-11-2022 22:30Επιλαχον νεος

Μπραβο agronews έτσι, δουλεψε μας κιαλο μπορεις μονο αρλουμπες και στηριξη να ακουστουμε μηδεν!

Απάντηση

10-11-2022 18:26Γιώργος

...ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ...και όλοι εθνικό απόθεμα....της αγριελιες και τα Σκόπια μην ξεχνάμε....υπεύθυνοι και υπάλληλοι ΚΥΔ τα κάνανε σχεδόν όλα....γιαυτό τους σπούδασε το κράτος καί βρήκανε δουλειά σε αγροτικό αντικείμενο...για να τους κλέβουν και τούς δύο....μπράβο ρε Πανάγο, μπράβο και σε σένα ρε πρόεδρε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές