BACK TO
TOP
Θεσμικά

Παραδοχές ΟΠΕΚΕΠΕ για πρόστιμο 281 εκατ. Ευρώ που καίει πολλούς

Τις αιτήσεις ΟΣΔΕ των ετών 2019, 2020 και 2021 αφορούν οι καταλογισμοί που επέβαλε η Κομισιόν στην Ελλάδα και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ξεπερνούν σε σύνολο τα 283 εκατ. ευρώ με την αιτιολογία της ασυμφωνίας του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Το πρόστιμο αναγνωρίζει με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

prostima_site

2269
8


Στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται:
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη δημοσιονομική διόρθωση ύψους 280 εκ. ευρώ από την Ε.Ε., η νέα Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει
ότι έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία:

1. να ενημερωθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές για το ζήτημα και
2. για την εντατική ενεργοποίηση των αρμόδιων διευθύνσεων και των εσωτερικών μηχανισμών του για την καθολική και αρμονική συνεργασία του με τα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αφορά σε ευρήματαπαρελθόντων ετών και σε περιόδους άλλων διοικήσεων.

 

Όλα αυτά, πάντοτε σε συντονισμό και υπό τις κατευθύνσεις του εποπτικού θεσμικού οργάνου και φορέα δηλαδή του ΥΠΑΑΤ και με κοινό στόχο να μην επιτρέψουμε ελλείψεις και εκκρεμότητες του παρελθόντος να διαμορφώσουν ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνθήκες τόσο για τον Οργανισμό όσο και για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Για τα ΟΣΔΕ ετών 2019-2021 το πρόστιμο των 281 εκατ. της Κομισιόν στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Με βάση την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Agri (DG AGRI) οι καταλογισμοί αφορούν τα οικονομικά έτη 2020, 2021 και 2022 δηλαδή τις αιτήσεις ΟΣΔΕ των ετών 2019,2020 και 2021 με τα επιμέρους – μικρά ποσά να έχουν ως εξής:

  • 260,361 εκατ. ευρώ για ενισχύσεις έκτασης για τα έτη αξίωσης 2020, 2021 και 2022 
  • 22,855 εκατ. ευρώ για πολλαπλή συμμόρφωση για τα έτη αξίωσης 2021 και 2022

Με βάση την έρευνα των ευρωπαϊκών οργάνων, το έτος 2020 σημειώθηκε αφύσικη αύξηση των αιτήσεων από το εθνικό απόθεμα δικαιωμάτων στην περιφέρεια των βοσκοτόπων- χωρίς ζώα.

Στη συνέχεια, το 2022, οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους και δεσμεύσεις στους πληθυσμούς των δικαιούχων που υπέβαλαν αίτηση για δικαιώματα βοσκοτόπων χωρίς ζώα. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι αφορούσαν δικαιούχους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αιτήσεων, οι οποίοι ελέγχθηκαν τόσο διοικητικά όσο και επιτόπου.

Λόγω του μεγάλου αριθμού, ο έλεγχος ολοκληρώθηκε το 2023 οπότε και θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να επιστρέψουν τα ποσά που εισπράχθηκαν παράνομα.

Το έτος 2021 σημειώθηκε αφύσικη αύξηση 26% στον αριθμό των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων σε σύγκριση με τον μέσο όρο των δύο προηγούμενων ετών. Ένας έλεγχος διαπίστωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στις μεταβιβάσεις αφορούσε δικαιώματα BPS- Βσικής Ενίσχυσης - που χορηγήθηκαν από το εθνικό απόθεμα σε νέους αγρότες και νεοεισερχόμενους κατά το προηγούμενο έτος αξίωσης 2020.

Όπως σχολιάζουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, αυτή η «αδιέξοδη κατάσταση» ήταν που οδήγησε στην επιλογή της μεταφοράς του ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος του gov. Ωστόσο φαίνεται πως παρά την αρχική αποφασιστική κίνηση, τώρα έχει τελευταία η μεταρρύθμιση μείνει στάσιμη, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι η νέα κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί βήματα προς τα πίσω.

Κοινή Ανακοίνωση του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής και των βουλευτών Μανόλη Χνάρη – Χριστίνας Σταρακά, Υπεύθυνων Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης

"Ο ΟΠΕΚΕΠΕ με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 30-03-24 έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης στη χώρα μας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το πρόστιμο αφορά τις πληρωμές ενισχύσεων παραγωγών που υπερβαίνει τα 280 εκ. ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022.

Δεν μας προκαλεί εντύπωση η συγκεκριμένη εξέλιξη καθώς κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ έχουν αλλάξει τέσσερεις Υπουργοί ΥΠΑΑΤ και πέντε πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποδεικνύοντας τη συνολική ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα προβλήματα και τα χρήματα των Ελλήνων Αγροτών

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι «αστοχίες» στην κατανομή των επιδοτήσεων, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, η συστηματική υποστελέχωση του οργανισμού έχουν δυσάρεστο τίμημα.

Αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να δημοσιεύσει την έκθεση των ελεγκτικών Ευρωπαϊκών Μηχανισμών . Όλα στο φως!!!

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Κοινή Αγροτική Πολιτική παραμένει ένα πολύτιμο εργαλείο χάραξης Ευρωπαϊκής και Εθνικής Στρατηγικής ανάπτυξης του αγροτικού χώρου. Η εφαρμογή της θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των εθνικών και ευρωπαϊκών κανονισμών".

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

01-04-2024 15:55k

Η ''τεχνητή'' λύση για τα βοσκοτόπια, Επιλογή του ελληνικού κράτους. Τώρα ο γκρέκο μασκαράς σε ανωτερο διοικητικό επίπεδο θα βάλει το κεφάλι του σε μια τρύπα και θα στρουθοκαμηλίσει ότι δεν ξέρει τίποτε ! Ούτε είδε, ούτε άκουσε...

Απάντηση

31-03-2024 23:45Papousadiavastos

Πανάγο φερέφωνο όταν γράφεις κάτι ,να μάθεις να το γράφεις σωστά. Θα μας πεις εσύ και το παρεάκι τι ακολουθεί ειδικά το 2022. Σουργελο η κατάντια του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ονοματεπωνυμα και εσύ είσαι η τσοτσιτα τους. Αυτός ο ομορφαντρας οΓεωργντας τι κάνει άραγε μαζί με τους επιστήμονες . Τελικά κάνα διασταυρωτικο θα δώσουν η ακόμα παλεύουμε με τα excel.Τουλαχιστον στις 11:59 31/3/2024 μπράβο παπάρα Αυγενακη.

Απάντηση

31-03-2024 14:06Πατάτας Πουρόπουλος

Το σχετικό έγγραφό της προς τις ελληνικές αρχές, η DG AGRI: "...η DG AGRI προτείνει να εξαιρεθεί από τη χρηματοδότηση της ΕΕ ποσό ύψους 281 515 800, 43 ευρώ. Τα ακαθάριστα ποσά είναι τα εξής: 260 361 373,49 ευρώ για τις άμεσες ενισχύσεις για τα έτη υποβολής αιτήσεων 2020, 2021 και 2022 και 22 855 303,05 ευρώ για την πολλαπλή συμμόρφωση για τα έτη υποβολής αιτήσεων 2021 και 2022...".

Απάντηση

30-03-2024 01:21eleni

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΕΠΙ ΤΣΙΠΡΑ Κ Η ΚΟΥΤΑΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΩΝΤΑΙ ΤΑ ΜΑΡΟΥΛΙΑ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΕΠΕΡΝΑΝ ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΠΕΔΙΝΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΕΠΕΡΝΑΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΘΕΛΕΤΕ ΚΟΜΜΩΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕ Σ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΜΕΧΡΙ Κ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΘΕΛΕΤΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΣΤΟ ΕΓΓΟΝΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ Κ Η ΜΑΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΆΡΟ ΤΟ ΣΥΝΤΕΚΝΟ ΤΟ ΦΙΛΟ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ Κ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟΥ ΤΡΕΛΟΥ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΝ ΘΕΛΑΝΕ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝΕ ΝΑ ΤΙΣ ΚΟΨΟΥΝΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΒΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΕΤΣΙ ΠΑΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΩΛΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΟΒΟΥΝΕ.

Απάντηση

29-03-2024 18:49Χελιδονι θα γίνω ναρθω στην γειτονιά σου

Να τα πληρωσουν αυτοί που σκαρφίστηκαν αυτή την απάτη κ αυτοί που τα πηραν. Έλεος πλεον δεν παλευεστε με τίποτα. Πολυ σαπίλα ο λαός τι χρωστάει μην τολμήσετε να κόψετε απ τις επιδοτήσεις ρε λαμογια του ΟΠΕΚΕΠΕ κ του υπουργείου θα σας φάει μαυρο φιδι και κολοβο. Ουστ αλήτες. Χαιρετίσματα..... ...... 🍓

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-03-2024 17:27ΑΓΡΟΤΗΣ

Τι να πεις τόσο αχρηστριλα πια τόσο

Απάντηση

29-03-2024 16:08Γιωργος

Τα 283 εκατομ. να πατε να τα ζητησετε απο την ντορα και τους ξαδερφοκουμπαροσυμπεθερομπατζανακηδες που εχουν μαγειρεψει-δηλωσει μεχρι και τη θαλασσα του Αιγαιου ως βοσκοτοπια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές