BACK TO
TOP
Φορολογικά

Επιστροφή προκαταβληθέντος ΕΦΚ κρασιού σε μικρούς οινοποιούς

Την απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο, όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του, υπέγραψε το υπουργείο Οικονομικών

etiketa_krasi

37
0

Στην ίδια απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθορίζεται η διαδικασία διαγραφής του ΕΦΚ κρασιού και των λοιπών επιβαρύνσεων στην περίπτωση που οι εν λόγω επιβαρύνσεις είχαν μεν βεβαιωθεί σε μικρούς οινοπαραγωγούς, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί για αποθέματα κρασιού, το οποίο δεν είχε διατεθεί στην κατανάλωση κατά το ανωτέρω διάστημα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Στην αποκατάσταση μιας αδικίας εις βάρος των μικρών οινοπαραγωγών, η οποία τους είχε επιβληθεί με τις φορολογικές επιβαρύνσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών.

Με Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και των λοιπών επιβαρύνσεων, που οι μικροί οινοπαραγωγοί είχαν προκαταβάλει για κρασί, το οποίο, όμως, δεν είχαν διαθέσει στην κατανάλωση κατά την περίοδο που ίσχυε ο συντελεστής ΕΦΚ κρασιού και έως την ημερομηνία κατάργησής του.

Επιπλέον, με την Υπουργική Απόφαση καθορίζεται η διαδικασία διαγραφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης κρασιού και των λοιπών επιβαρύνσεων στην περίπτωση που οι εν λόγω επιβαρύνσεις είχαν μεν βεβαιωθεί σε μικρούς οινοπαραγωγούς, αλλά δεν έχουν εισπραχθεί για αποθέματα κρασιού, το οποίο δεν είχε διατεθεί στην κατανάλωση κατά το ανωτέρω διάστημα.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Βάζουμε τέλος στις στρεβλώσεις, τις οποίες δημιούργησε ένας άδικος φόρος, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή προοπτική του κλάδου της ελληνικής οινοποιίας».

 

Χαιρετίζει ο ΣΕΟ την απόφαση επιστροφής ΕΦΚ σε μικρά οινοποιεία

Με χαρά και ανακούφιση ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, συνεχίζοντας τις προσπάθειες του για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, ενημερώθηκε προσωπικά από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο ότι δίδεται επιτέλους, αίσιο τέλος στο ζήτημα της επιστροφής ΕΦΚ σε μικρά οινοποιεία.

Πρόκειται για την κορύφωση των προσπαθειών μας ως προς το θέμα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Από το 2015, ο Σ.Ε.Ο. έδωσε σκληρή μάχη ενάντια στον άδικο ΕΦΚ. Με αίτηση του (μαζί με την ΕΔΟΑΟ και την ΚΕΟΣΟΕ) ζήτησαν και πέτυχαν την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της υπουργικής απόφασης που έθεσε το πλαίσιο είσπραξης του φόρου. Από τους βασικούς λόγους ακύρωσης ήταν και το καθεστώς επιβολής ΕΦΚ στους μικρούς οινοπαραγωγούς.

Σε εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ ζητήθηκε από τον Σύνδεσμό μας με σειρά υπομνημάτων, παραστάσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες, δελτίων τύπου και δημοσιεύσεων η επιστροφή του ΕΦΚ που είχε καταβληθεί  από τους μικρούς οινοπαραγωγούς και δεν είχε μετακυλιστεί στην κατανάλωση, σε εκτέλεση της σχετικής απόφασης. Παρείχαμε μάλιστα και πλήρη νομοτεχνικη πρόταση για τον τρόπο με τoν οποίο αυτο θα ήταν δυνατό.

Η κρίση της πανδημίας έκανε πιο έντονη την ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας και της υλοποίησης της δέσμευσης που λάβαμε από το στόμα του Πρωθυπουργού. Με επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών στις 20.03.2020 την οποία δημοσιοποιήσαμε ευρέως τονίσαμε την αναγκαιότητα να αρθεί η αδικία του ΕΦΚ που για τρία χρόνια παράνομα εισέπραξε το Δημόσιο, και τον οποίο είχαν προκαταβάλει οι μικροί οινοποιοί.

Κατόπιν συνεχών επαφών με το Υπουργείο Οικονομικών, μας ενημέρωσε ο ίδιος ο Υφυπουργός, δείχνοντας την δέουσα ευαισθησία στο πάγιο αίτημα του Συνδέσμου, ότι θα το ικανοποιήσει εντός της ημέρας υπογράφοντας την σχετική απόφαση. Αναμένεται εντός ολίγου και σχετική επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο.

Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης η οποία έρχεται να αποκαταστήσει την τάξη και να δώσει μια μικρή ανάσα στην συγκεκριμένη κατηγορία των συναδέλφων μας. Περιμένουμε στο ίδιο πνεύμα να ικανοποιήσει και το άλλο αίτημα μας για μείωση του ΦΠΑ του κρασιού στην εστίαση.

Ο Σ.Ε.Ο. χωρίς πολιτικές αποχρώσεις και κομματικά «χρίσματα», ενωτικός και αποτελεσματικός, μάχεται από το 1949 για την ελληνική οινοποιία στο σύνολό της. Ενεργεί σε όλα τα επίπεδα, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές, από την μαχητική διεκδίκηση στα Υπουργεία μέχρι την δικαστική επιδίωξη, όταν είναι απαραίτητη, μελετά, φωτίζει ενημερώνει, προτείνει λύσεις και διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους συναδέλφους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία