BACK TO
TOP
Φορολογικά

Οι πέντε τροποποιήσεις που αφορούν σε φορολογικά και λοιπά ζητήματα αγροτών

Στις 22 Απριλίου το Υπουργείο Οικονοµικών εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου µε τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονοµικών κ. Σταϊκούρα: «…Προχωράµε στην υλοποίηση 5 µέτρων – «γέφυρα» προς τη µετά-κορονοϊό εποχή, µέσω των οποίων παρέχουµε, πρόσθετη, σηµαντική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε αυτές να ανασυνταχθούν µετά τη δοκιµασία της πανδηµίας και να τονωθεί η ρευστότητά τους.

24_72

Γιώργος Παπαδημητρίου

59
3


Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός - Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων) Νομού Καρδίτσας

Παράλληλα, πρόκειται για µέτρα – «καταλύτες» για την οικονοµική ανάπτυξη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Τα µέτρα αυτά είναι τα εξής:

1ο. Μειώνεται από φέτος, σε µόνιµη βάση, για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηµατική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%.

2ο. Μειώνεται, σε µόνιµη βάση, για τα νοµικά πρόσωπα και τις νοµικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος, αυτή µειώνεται ακόµη περισσότερο, στο 70%.

3ο. Μειώνεται, σε µόνιµη βάση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) ο συντελεστής φόρου όλων των νοµικών προσώπων και νοµικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%. Υπενθυµίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η µεγάλη µείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηµατική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.

4ο. Επεκτείνεται η µείωση κατά τρεις ποσοστιαίες µονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των µισθωτών του ιδιωτικού τοµέα και το 2022. 5ο. Επεκτείνεται η αναστολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τοµέα και το 2022.

 

Στο νοµοσχέδιο «κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεοµηνίες, επείγουσες ρυθµίσεις για τη στήριξη της οικονοµίας, συµπληρωµατικός Κρατικός Προϋπολογισµός και συνταξιοδοτική ρύθµιση και λοιπές επείγουσες διατάξεις», έχουµε δύο άρθρα που αφορούν τους αγρότες.

Στο άρθρο 11: «Επιχορήγηση αγροτικών εκµεταλλεύσεων»: Κατ’ εξαίρεση, σε περιπτώσεις περιοχών οι οποίες έχουν οριοθετηθεί µετά από θεοµηνία, µε κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, δύναται να χορηγούνται ενισχύσεις και σε κατόχους αγροτικών εκµεταλλεύσεων. Προϋπόθεση αποτελεί η υποβολή της δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης στο ολοκληρωµένο σύστηµα διαχείρισης ελέγχου.

Πριν από την τροποποίηση αυτή, τη δυνατότητα λήψης ενισχύσεων την είχαν µόνο οι επαγγελµατίες αγρότες.

Στο άρθρο 12: «Επιχορηγήσεις αγροτών»: σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται σηµαντικές και εκτεταµένες ζηµίες σε αριθµό πληγεισών αγροτικών εκµεταλλεύσεων ή σε µέγεθος καταστροφής, µε Κ.Υ.Α. του ΥπΟικ και ΥΠΑΑΤ, δύναται να παρέχεται επιχορήγηση ποσοστού που δεν ξεπερνά το 50% της επιχορήγησης που καθορίζεται µε την απόφαση του ….., σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες (όπως αυτό ορίζεται από την κείµενη νοµοθεσία) αλλά κατέχουν αγροτικές εκµεταλλεύσεις, τηρουµένων των λοιπών προϋποθέσεων και όρων των άρθρων….. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά, να έχουν υποβάλλει αίτηση ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣ∆Ε) και να έχουν εξοφλήσει την ειδική ασφαλιστική εισφορά στον Οργανισµό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Στις φορολογικές ελαφρύνσεις και εν αναµονή της έναρξης των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήµατα του 2020, έχουµε τα εξής:

  Οι συνδεδεµένες αλλά και όλες οι επιδοτήσεις του 2020, οι οποίες έχουν καταβληθεί από την 01.01.21 και µετά, δεν θα συµπεριληφθούν στη φορολογική δήλωση του 2020. Θα φορολογηθούν στο έτος που πληρώθηκαν, δηλαδή στην επόµενη φορολογική δήλωση, αυτού του 2021.

  Το ίδιο ισχύει και για όλες τις επιδοτήσεις οι οποίες αφορούν προηγούµενα έτη και καταβάλλονται από την 01.01.21 και µετά.

  Με τον τρόπο αυτό, δεν χρειάζεται πλέον να έχουµε την υποβολή συµπληρωµατικών επιδοτήσεων αγροτών κάθε χρόνο, αλλά φορολόγηση µία φορά µε την υποβολή της αρχικής δήλωσης. Η εφαρµογή για την υποβολή των δηλώσεων θα ανοίξει µετά το Πάσχα.

 ∆εν θα υπάρχει ούτε και φέτος τέλος επιτηδεύµατος, µία πολύ σηµαντική ρύθµιση (ένα ζευγάρι αγροτών µε βιβλία και οι δύο, θα πλήρωνε 2 Χ 650 ευρώ = 1.300 ευρώ µε το καληµέρα).


Τέλος, σηµαντική είναι η έκδοση διευκρινιστικής απόφασης από το Τµήµα υποστήριξης µητρώου αγροτών και αγροτικών εκµεταλλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, µε την οποία δίνονται συµπληρωµατικές πληροφορίες για το θέµα της έκδοσης βεβαίωσης του επαγγελµατία αγρότη και πως αυτό αντιµετωπίζεται στις περιπτώσεις που κάποιος δεν έχει την ιδιότητα αυτή, παρότι πληροί τα κριτήρια.  ∆εν θα υπάρξει εισφορά αλληλεγγύης για τις επιδοτήσεις του 2020 που εισπράχθηκαν και θα φορολογηθούν το έτος 2021.

Έκδοση βεβαίωσης επαγγελµατία αγρότη ή κατόχου αγροτικής εκµετάλλευσης

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν ακούτε να σας προτείνει κάποιος «…βάλε 100 ευρώ αγροτικό εισόδηµα στη δήλωση σου για να µπορέσεις να πάρεις αγροτικό». Για να δηλωθεί αγροτικό εισόδηµα δεν αρκεί µόνο µία έκδοσης απόδειξης πώλησης 100 ευρώ π.χ. κηπευτικών. Πρέπει να πληρούνται µια σειρά από προϋποθέσεις, µε πιο σηµαντική την εγγραφή στο Μητρώο αγροτών του ΥΠΑΑΤ. 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

05-05-2021 18:40ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑ

θα ηθελα να ρωτησω τις επιδοτησεις που εισπραξανε του 2019 το ετος 2020 π.χ. συνδεδεμενη και τις εχω περασει το ετος 2019 με βαση τις πληρωμες θα τις ξαναπερασω στο 2020 να φορολογηθει?

Απάντηση

26-04-2021 13:13Κατερινα σερρες

ΚαλημερΑ καποιοι αγροτες πληρωνουν τελος επιτηδευματος γιατι? Οποιος ξερει κατι ας ενημερωσει ευχαριστω.περσι πληρωσα κανονικα κατα κυριο επαγγελμα αγροτης εναρξη 2011

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία