BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Έλλειψη ζήλου στα περιβαλλοντικά φέρνει περικοπές στην ΚΑΠ

Οι περικοπές της ΚΑΠ θα γίνουν πραγματικότητα αν τα κράτη μέλη δεν αποδειχτούν αρκετά φιλόδοξα όσον αφορά πολιτικές που σχετίζονται με την κλιματική δράση και το περιβάλλον, προειδοποίηση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, εκφράζοντας την ανησυχία που προκαλούν οι θέσεις ορισμένων κρατών μελών, οι οποίες φαίνεται να βάζουν φρένο στις επιδιώξεις της Κομισιόν.

hogan_8

Πέτρος Γκόγκος

18
1

«Θα αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια να αραιώσουμε τις φιλοδοξίες μας» προειδοποίησε τους υπουργούς ο επίτροπος Χόγκαν. Μάλιστα όπως εξήγησε, οι περικοπές δεν θα αφορούν μόνο την επερχόμενη επταετία, αλλά εφόσον δεν φανούν τα κράτη μέλη αντάξια των περιστάσεων, θα συνεχίσουν να υφίστανται και μακροπρόθεσμα.

Δεν είναι υπό συζήτηση

«Εφόσον θέλουμε να είμαστε συνεπείς και να αποδεχτούμε επιτέλους το σε ποια κατεύθυνση η γεωργία αποκτά έναν σημαντικό ρόλο, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε τα πράγματα», ανέφερε, σχολιάζοντας πως η ευρωπαϊκή γεωργία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι «με την κατεύθυνση της να επηρεάζεται από τις επιλογές των αρμόδιων υπουργών».

Ωστόσο τόνισε πως όσοι ζητούν προαιρετική συμμετοχή στα eco-schemes για την περίοδο μετά το 2020, του προκαλούν ανησυχία, εξηγώντας πως η απόφαση για μια αυξημένη εστίαση σε κλιματικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις «δεν είναι υπό συζήτηση». «Δεν έχετε την επιλογή για πιο χαλαρές πράσινες φιλοδοξίες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα ο επίτροπος γεωργίας σχολίασε πως η διάθεση της Κομισιόν για μια πράσινη ανάπτυξη στον τομέα της γεωργίας βρισκόταν στην καρδιά των πολιτικών της προτάσεων, πολύ καιρό πριν «γίνουν μόδα στις Ευρωεκλογές». «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας εφόσον θέλουμε να μεταμορφώσουμε την γεωργία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να την κάνουμε περισσότερο βιώσιμη αλλά να εξασφαλίσουμε παράλληλα και το μέλλον της».

Όλα αυτά έγιναν τη στιγμή που οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αισθάνονται στην πλάτη τους την πίεση του αδιεξόδου όσον αφορά τις συζητήσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020. Επαναλαμβάνεται πως η πλειοψηφία των υπουργών γεωργίας, ανάμεσά τους και οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση αναφορικά με τα προσχέδια της ΚΑΠ, μέχρι να μάθουν πόσα ακριβώς ευρωπαϊκά χρήματα θα έχουν στα ταμεία τους, ώστε να προγραμματίσουν τις αξιώσεις τους από την ΚΑΠ για το διάστημα 2021-2027. 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-06-2019 20:55nick

πρασινες φιλοδοξιες και πρασινα αλογα,εγω δεν πιστευω πως τους ευρωπαιους τους ενοιαξε τωρα για το περιβαλλον,καποιον λακο εχει η φαβα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά