BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Προϋπολογισμός ΚΑΠ, δασμοί και πανώλη στην ατζέντα του Συμβουλίου γεωργίας

Φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό της επικείμενης ΚΑΠ, με ένα μπλοκ χωρών ανάμεσα τους και η Ελλάδα να ζητά να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, αλλά και τα νεότερα από το μέτωπο της αφρικανικής πανώλης και των δασμών Τραμπ θα βρεθούν στο επίκεντρο του διήμερου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας που ξεκινά την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

2-Jari-Leppa_2

10
0

Στο προσχέδιο της ατζέντας τονίζεται πως οι υπουργοί θα σταθούν αρκετά στις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις των αγροτών στο πλαίσιο της ΚΑΠ μετά το 2021, ενώ θα συζητηθούν οι επιπτώσεις μιας σύνδεσης των άμεσων πληρωμών με περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Τόσο την Δευτέρα όσο και την  Τρίτη 15 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστεί κείμενο ομάδας κρατών μελών που ζητούν από την Επιτροπή να διατηρηθεί στο ακέραιο ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ κατά την επόμενη επταετία. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Πολωνία, όχι όμως η Γερμανία.

Εκτός από ευκαιρίες και δυνατότητες αλίευσης στην Βαλτική θάλασσα, η κατάσταση στις διεθνείς και ευρωπαϊκές αγορές θα απασχολήσει το Συμβούλιο. Παράλληλα αναμένεται η ισπανική και η ιταλική αντιπροσωπεία να φέρουν στην ατζέντα το ζήτημα των δασμών και της διαμάχης που λαμβάνει χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορικά με τις επιδοτήσεις που αμφότερες έχουν δώσει στις εταιρίες Boeing και Airbus.

Ειδικότερα, η Ιταλία θα ζητήσει μέτρα από την Κομισιόν ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν οι δασμοί στο εισόδημα των Ευρωπαίων παραγωγών, ενώ η Ισπανία θα ζητήσει να ενισχυθούν οι δράσεις για την εδραίωση μιας δίκαιης και σταθερής διεθνούς αγοράς η οποία δεν θα αφήνει πολλά περιθώρια στον εμπορικό προστατευτισμό.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τέλος την κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο της χοιροτροφίας εξαιτίας της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, η οποία πλέον πονοκεφαλιάζει αρκετά κράτη μέλη, ενώ βρίσκεται προ των πυλών χωρών με ισχυρή χοιροτροφία.
Την χώρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής  & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστα Μπαγινέτα, οι οποίοι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου θα  έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους του για επίκαιρα θέματα του Αγροτικού τομέα.

Αναλυτικά το δελτίου Τύπου:


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης

στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο (14/10/2019)

 Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραστεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής  & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστα Μπαγινέτα.

 Στη συγκεκριμένη σύνοδο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με κύρια θέματα:

 

  • Δέσμη μέτρων για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

 

  • Προετοιμασία της ετήσιας συνόδου ICCAT (Διεθνής επιτροπή για τη διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού).

 

  • Συζήτηση επί της δήλωσης των Υπουργών Γεωργίας Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κύπρου, Τσεχίας, Εσθονίας, Γαλλίας, Ουγγαρίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Λουξεμβούργου, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Ισπανίας, όπου ζητούν ο προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) να ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γεωργία και η Δασοκομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης θα έχει, παράλληλα, την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους του για επίκαιρα θέματα του Αγροτικού τομέα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά