Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αυξάνονται τα εκτατικά όρια για την αναδιανεμητική, μείωση πριμ

Αυξάνονται τα ανώτερα στρεμματικά όρια που δίνουν το δικαίωμα της αναδιανεμητικής ενίσχυσης σε αγρότες για τη νέα περίοδο της ΚΑΠ, με το μέγιστο όριο για αρόσιμες καλλιέργειες να φτάνει τα 110 στρέμματα, για τις δενδρώδεις τα 40 και για τους βοσκοτόπους τα 170 στρέμματα.

enisxiseis_site_3

1222
0

Την αλλαγή στα εκτατικά όρια που εξασφαλίζουν αναδιανεμητική ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ που θα ισχύσει από το 2023 και μετά.

Τα όρια αυτά διαφέρουν από τα όσα είχαν ανακοινωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες στις ημερίδες διαβούλευσης για τη νέα ΚΑΠ, κάτι που συνεπάγεται ότι η στρεμματική ενίσχυση θα είναι μικρότερη των 15 ευρώ, ποσό που προέκυπτε από τα χαμηλότερα όρια που προβλέπονταν αρχικά.

Αναλυτικά, τα νέα στρεμματικά όρια διαμορφώνονται ως εξής:

 • Για τις αρόσιµες καλλιέργειες στα 20 και 110 (από 90 που ήταν) στρέµµατα. 
 • Για τις µόνιµες καλλιέργειες στα 10 και 45 (από 30 που ήταν) στρέµµατα. 
 • Για τους βοσκότοπους στα 30 και 170 στρέµµατα (από 138 που ήταν). 

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου στην Κομισιόν για τυχόν τροποποιήσεις και την τελική έγκριση.


Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής: 

Σπήλιος Λιβανός στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου:
Αναπτυξιακή ΚΑΠ με κοινωνικό πρόσωπο, δικαιοσύνη και στήριξη της νέας γενιάς

* Εθνική Στρατηγική Στήριξης:

- Νέων Αγροτών
- πραγματικών παραγωγών
- Μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων
- Προϊόντων με προστιθέμενη αξία

* Δικαιοσύνη στους αγρότες με κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων
* Ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή

* Γ. Στύλιος: Το 40% της νέας ΚΑΠ σε περιβαλλοντικά μέτρα

Η κατάργηση των ανισοτήτων, η ενίσχυση της νέας γενιάς αγροτών και η στήριξη της ανάπτυξης, είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Με την ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής, ολοκληρώνεται ουσιαστικά ένας μακρύς κύκλος διαλόγου πάνω στη νέα ΚΑΠ. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έκανε το ΥπΑΑΤ και η οποία έγινε με τον συντονισμό του αρμόδιου Γραμματέα κ. Κ. Μπαγινέτα, οργανώθηκαν 13 Συνδιασκέψεις στις αντίστοιχες Περιφέρειες της χώρας με περίπου 100 ώρες διαβούλευσης εκπροσώπων των παραγωγών, συνεταιριστών και επιχειρηματιών του αγροδιατροφικού τομέα καθώς και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Κλήθηκαν 1948 και συμμετείχαν 1.400 εκπρόσωποί τους με φυσική παρουσία, ενώ σε όλες τις συνδιασκέψεις υπήρχε η δυνατότητα ψηφιακής συμμετοχής. Σε όλες τις Συνδιασκέψεις καλούντο και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αρκετές από τις προτάσεις που έγιναν ενσωματώθηκαν στην τελική πρόταση του ΥπΑΑΤ η οποία αναμένεται να κατατεθεί στην ΕΕ έως το τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό πρόσημο της νέας ΚΑΠ, επικεντρώνεται στα ενισχυμένα προγράμματα και στη στήριξη της πολιτικής των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα που ανακοίνωσε ο κ. Λιβανός, με τη μεταφορά ποσοστού 10% του Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, αυξάνοντας το ποσοστό του Πυλώνα ΙΙ από 23% σε 30% του Εθνικού Φακέλου. Καθώς επίσης στο ότι δίνεται προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό και ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα.

Σε ό,τι αφορά την  ενίσχυση της νέας γενιάς, αποδεικνύεται όχι μόνο με την πρόθεση του κ. Λιβανού για νέα προγράμματα Νέων Αγροτών για το 2021, 2023 και 2025, αλλά και από την απόδοση δικαιοσύνης με την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, καθώς και με την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης.

Σχετικά με την κατάργηση των ανισοτήτων ενδεικτικές είναι οι πολιτικές για εξορθολογισμό του συστήματος καταβολής ενισχύσεων.

Παράλληλα, το ΥπΑΑΤ λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τις κοινωνικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και με στόχο την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, δεν επιφέρει αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ στηρίζει περαιτέρω την κτηνοτροφία.

Μεταφορά πόρων στον επενδυτικό πυλώνα της ΚΑΠ

Η μεταφορά του 10% των πόρων από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ στην πράξη ισοδυναμεί με 945,8 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα αξιοποιηθούν για αύξηση των πόρων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών και για επενδύσεις με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα παρουσιάζοντας τις σημαντικές αυτές αλλαγές στη Βουλή ο κ. Λιβανός είπε:

«Με τη νέα ΚΑΠ ενισχύουμε τις επενδύσεις δίνοντας έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση. 

Γι΄ αυτό και μεταφέρουμε ποσοστό 10% του Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ αυξάνοντας το ποσοστό του Πυλώνα ΙΙ από 23% σε 30% του Εθνικού Φακέλου. 

Στο πρόγραμμα 2014-2020 είχαμε μεταφορές 5%. Διπλασιάζουμε, λοιπόν, την ενίσχυση των επενδύσεων με πολλαπλασιαστικό όφελος για τους πραγματικούς  Έλληνες αγρότες και το εθνικό αγροτικό εισόδημα. 

Ενισχύουμε τον επενδυτικό πυλώνα της ΚΑΠ δίνοντας προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα με ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις. Επιπλέον, δημιουργούμε μια νέα γενιά αγροτών προωθώντας την ηλικιακή ανανέωση του τομέα.   

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενίσχυση των νέων αγροτών και των σχεδίων βελτίωσης. 

Στόχος μας είναι να βγάλουμε για τους τομείς αυτούς δύο επιπλέον προσκλήσεις. Βγάλαμε πρόσκληση τώρα το ‘21 και θέλουμε να βγάλουμε και το ‘23 και το ‘25».

Επιπροσθέτως στο πλαίσιο των αλλαγών που επιφέρει η νέα ΚΑΠ ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις αναφορικά με την αναδιανεμητική ενίσχυση με ανακατανομή από μεγαλύτερες σε μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Συγκεκριμένα όσον αφορά τις τρεις αγρονομικές Περιφέρειες της χώρας, τα κατώτατα και ανώτατα όρια καθορίζονται αντίστοιχα:

Για τις αροτραίες  καλλιέργειες στα 2 και 11 εκτάρια/εκμετάλλευση.
Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες στα 1 και 4 εκτάρια/εκμετάλλευση.
Για τους βοσκότοπους στα 1 και 17 εκτάρια/εκμετάλλευση.

Η ρύθμιση αυτή, όπως είπε ο κ. Λιβανός, είναι μια έμπρακτη απάντηση σε όσους μας ασκούν κριτική ότι δεν στηρίζουμε τους μικρομεσαίους καλλιεργητές.

Παρουσιάζοντας τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό για τη νέα ΚΑΠ ο κ. Λιβανός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τον πρωτογενή τομέα πυλώνα ανάπτυξης, ευημερίας και κοινωνικής συνοχής. «Θέτουμε γερές βάσεις για έναν πρωτογενή τομέα βιώσιμο, πράσινο, ψηφιακό, καινοτόμο, συνεργατικό και ανανεωμένο», επισημαίνοντας ότι η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί ουσιαστικά τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, η οποία παρέμενε υποτιμημένη. «Για την Κυβέρνησή μας αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα η στήριξη, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενή μας τομέα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας: Βασικός μας στόχος είναι να γίνει ο Έλληνας αγρότης πρωταγωνιστής της αναπτυξιακής πορείας της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Να καταστήσουμε την αγροτική μας οικονομία πιο ανταγωνιστική, να παράξουμε προϊόντα με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Να μετασχηματίσουμε το αγροτικό παραγωγικό μοντέλο μας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Οι πόροι που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για την υλοποίηση του στόχου της φθάνουν  στα 22 δις ευρώ (ΚΑΠ, Ταμείο Ανάκαμψης και ΠΑΛΥΘ), με την ΚΑΠ των 19,3 δις ευρώ να κυριαρχεί ως αδιαμφισβήτητη εθνική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος πέτυχε να μη περικοπούν πόροι σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, τη στιγμή που σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ υπήρξε μείωση.

Βασικοί στόχοι Εθνικής Στρατηγικής

Περιγράφοντας τους βασικούς στόχους στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης ο ΥπΑΑΤ, είπε:

 1. Εκσυγχρονίζουμε τις εγγειοβελτιωτικές υποδομές της χώρας. Υλοποιούμε το πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,6 δισ. € με σημαντικά αρδευτικά έργα μεγάλης κλίμακας στο σύνολο της επικράτειας. Ταυτόχρονα μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας των ΤΟΕΒ.
 2. Μετασχηματίζουμε ψηφιακά τον ελληνικό αγροτικό τομέα
 3. Αναβαθμίζουμε την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. 
 4. Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα, τους συνεταιρισμούς και τα συλλογικά σχήματα.
 5. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια για την αύξηση των εξαγωγών.
 6. Αναδεικνύουμε την «Ελληνική Διατροφή» ένα ξεχωριστό brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής.  Στόχος μας είναι η σύνδεση της αγροδιατροφής με την υγεία, την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.
 7. «Χτυπάμε» τις παρανομίες και τις ελληνοποιήσεις, εντατικοποιούμε τους ελέγχους
 8. Εξορθολογίζουμε το σύστημα κατανομής ενωσιακών επιδοτήσεων.

Με αυτές τις αλλαγές το ΥπΑΑΤ στοχεύει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την επίτευξη δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και διαφάνειας στον πρωτογενή τομέα.

Όπως επισήμανε ο κ. Λιβανός με την ισονομία και τον ορθολογικό σχεδιασμό θα κερδίσουν όλοι και κυρίως οι πραγματικοί παραγωγοί. Και τόνισε ότι η ΚΑΠ και οι μεταρρυθμίσεις της αποτελούν την πυξίδα του ΥπΑΑΤ στο πλαίσιο της ΕΕ ως υποσύνολο της Εθνικής Στρατηγικής μας για την αγροτική ανάπτυξη.

Αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις της ΚΑΠ

Οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που επιφέρει η νέα ΚΑΠ, όπως τις παρουσίασε ο κ. Λιβανός, είναι οι εξής:

 1. Καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα και αυξάνεται η  ανταγωνιστικότητα. Η κατάργηση γίνεται σταδιακά από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος
 2. Ενισχύονται οι μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023 και ανατρέπεται η διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων όπου το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης εισέπραττε μέχρι σήμερα  το 80% των πόρων.
 3. Διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ παράλληλα ενισχύεται η κτηνοτροφία, οι ζωοτροφές, τα ψυχανθή, ενισχύοντας τον σχετικό προϋπολογισμό με πάνω από 35 εκ. ετησίως.
 4. Ενσωματώνονται στον Στρατηγικό Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς  για το κλίμα και το περιβάλλον και η εφαρμογή των 19 οικολογικών σχημάτων άμεσα προσιτών στους Έλληνες αγρότες.
 5. Στηρίζονται οι βιολογικές καλλιέργειες,.
 6. Ενισχύεται η οικονομία των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών με μεταφορά επιπλέον πόρων από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ.
 7. Γίνεται επένδυση στους Νέους Αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες κατά 50%.
 8. Δημιουργείται Εθνικό Δίκτυο Γεωργικών Συμβουλών και αυξάνουμε την παραγωγικότητα.
 9. Ενδυναμώνεται η αγροτική  εκπαίδευση - κατάρτιση, δημιουργώντας το ΑKIS, ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των παραγωγών και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση – κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα.

Στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Λιβανός, καθώς όπως σημείωσε «επιδιώκουμε μέσω της συνέργειας της έρευνας με την εκπαίδευση/κατάρτιση/συμβουλευτική και την ταυτόχρονη διασύνδεσή τους με την παραγωγή, να βελτιώσουμε το σύγχρονο αγροτικό μοντέλο, επενδύοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενισχύοντας την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας».

Νέοι αγρότες με γνώσεις

Στη λογική της ενίσχυσης των πραγματικών παραγωγών διορθώθηκε και ο ορισμός των ενεργών γεωργών.

  • Ενεργοί γεωργοί θα είναι, λοιπόν, οι κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων που έλαβαν ενισχύσεις λιγότερες των 5.000 €.
  • Αλλά και εκείνοι που έλαβαν ενισχύσεις περισσότερες των 5.000 €, εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και προϋποθέσεις. Αυτές αφορούν στην εγγραφή τους στο Μητρώο Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων και την προσκόμιση στοιχείων σχετικά με την παραγωγή, όπως τιμολογίων αγοράς εισροών & πώλησης προϊόντων, από τις οποίες εξαρτάται και η καταβολή των επιδοτήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, όπως σημείωσε ο κ. Λιβανός, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η σχέση παραγωγής- επιδότησης.

Για τον ορισμό του νέου αγρότη πέραν του ηλικιακού ορίου των 40 ετών και της υποχρέωσης να είναι αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης δίνεται έμφαση στο κριτήριο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Θα πρέπει να είναι κατ΄ ελάχιστο 4 (δηλ. Επαγγελματική σχολή ή λύκειο) ή εάν είναι 2 (δηλ. απολυτήριο γυμνασίου) να συνοδεύεται επιπλέον με εκπαίδευση γεωτεχνικής κατεύθυνσης ή με αποδεδειγμένη άσκηση του επαγγέλματος του αγρεγράτη διάρκειας ισοδύναμης τριών συναπτών ετών.

Κλείνοντας ο κ. Λιβανός τόνισε ότι τα οφέλη από τη νέα ΚΑΠ, η οποία αποτελεί σταθμό την αγροτική πολιτική,  θα είναι πολυδιάστατα και πολλαπλά για το σύνολο των αγροτών και της ελληνικής περιφέρειας. Τι σημαίνει η ΚΑΠ στην πράξη;

 • Σημαίνει ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών,  
 • Σημαίνει πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις,
 • Σημαίνει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας,
 • Σημαίνει επένδυση στους νέους με νέες επαγγελματικές ευκαιρίες,
 • Και, βεβαίως, σημαίνει ουσιαστική βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών.

Όπως τόνισε «αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι να ενισχύουμε τους νέους αγρότες. Να προστατεύουμε το περιβάλλον. Να παράγουμε πιο ποιοτικά προϊόντα. Να παρέχουμε  ασφάλεια στον καταναλωτή. Και τελικά, να ανοίγουμε νέους δρόμους ανάπτυξης».

Γ. Στύλιος: Το νέο παραγωγικό μοντέλο για την αγροτική ανάπτυξη

«Το σχέδιό μας θέτει στο επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, για την ελληνική αγροτική οικονομία. Το μοντέλο αυτό εστιάζει στη βελτίωση της παραγωγής, με  αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τους Έλληνες παραγωγούς του αύριο.  

Εξασφαλίζουμε σημαντικούς πόρους, για την είσοδο νέων γεωργών, θέτοντας ως προϋπόθεση την ειδική εκπαίδευση και κατάρτιση, προκειμένου να πετύχουμε: την ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενούς τομέα και τη μετάβαση στη γεωργία και κτηνοτροφία του μέλλοντος. Παράλληλα, ενδυναμώνουμε την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση, δημιουργώντας ένα σύγχρονο σύστημα, το AKIS, το οποίο λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση-κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα. 

Ακόμα, στοχεύουμε στη μείωση της γραφειοκρατίας με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΥΠΑΑΤ, καθώς και τους φορείς που εποπτεύει, προκειμένου να κάνουμε όλες τις διαδικασίες απλούστερες, ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές. 

Υψηλά στις προτεραιότητές μας είναι να παράξουμε ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα. Θέλουμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε την υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες, με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» με στόχο να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε περαιτέρω τις εξαγωγές μας και να κάνουμε πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή. 

Τέλος, η νέα ΚΑΠ συναντά την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία 2020-2030. Αυτό καταδεικνύεται από την υποχρέωση ότι το 40% των πόρων της νέας ΚΑΠ, με βάση τον Κανονισμό, θα πρέπει να κατευθυνθεί σε περιβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα.   

Οραματιζόμαστε έναν έξυπνο, ανθεκτικό και διαφοροποποιημένο αγροτικό τομέα που θα παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα, θα προτάσσει την προστασία του περιβάλλοντος και θα προσελκύει νέους ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα. Για να καταφέρουμε, όλοι μαζί, να κρατήσουμε ζωντανή -και το κυριότερο, ευημερούσα- την ελληνική περιφέρεια».Νωρίτερα το Agronews έγραφε: 

Το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ φτάνει στη Βουλή


Με ενδιαφέρον αναμένεται στη μια το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας για τη νέα ΚΑΠ στην επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, με τη βασική προεργασία των κειμένων να φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί, αφού άλλωστε η χώρα είναι υποχρεωμένη να παραδώσει στην Κομισιόν το πλάνο της για την περίοδο 2023-2027 προς έγκριση ως την πρωτοχρονιά του 2021. 

Η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής θα γίνει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και αναμένεται η πρώτη πολιτική αξιολόγηση του σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ που μέχρι πολύ πρόσφατα κινούταν στη σφαίρα του αορίστου. Εν τω μεταξύ είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και η 10η συνεδρίαση της επιτροπής αξιολόγησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στη Ναύπακτο, όπου θα οριστικοποιηθεί η μοριοδότηση της δράσης της Απονιτροποίησης και των Βιολογικών που ως γνωστών θα προκηρυχθούν και θα υλοποιηθούν εντός της μεταβατικής περιόδου της ΚΑΠ που ήδη διανύεται και ολοκληρώνεται το 2022.

Αναφορικά με το Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ ενδιαφέρον παρουσιάζει η προοπτική να γίνουν τέσσερις οι αγρονοµικές περιφέρειες µε την προσθήκη της ελαιοκαλλιέργειας, κάτι που διατυπώνεται με τη μορφή ερωτήματος στο έγγραφο διαβούλευσης για τη βασική ενίσχυση στην Ελλάδα που έχουν μοιράσει στους Συνεταιρισμούς οι διαχειριστικές αρχές και το οποίο μένει να απαντηθεί το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα, τίθεται το ερώτηµα προς τους συµµετέχοντες στη διαβούλευση αν θα πρέπει τελικά: Να συγχωνευθούν σε µία οι περιφέρειες ενίσχυσης (µοναδιαία αξία ίδια παντού) ή να γίνουν τέσσερις οι αγρονοµικές περιφέρειες µε την προσθήκη της ελαιοκαλλιέργειας: (Βοσκότοποι, Αρόσιµες Εκτάσεις, Ελαιοκαλλιέργεια, Λοιπές Μόνιµες Καλλιέργειες).

Προς το παρόν όλες οι παρουσιάσεις του ΥΠΑΑΤ έχουν γίνει µε βάση τρεις αγρονοµικές περιφέρειες, οπότε δύσκολα θα αλλάξει κάτι εντός του µήνα και, µέχρι την υποβολή του στρατηγικού σχεδίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία