BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Μείωση σε αριθμό δικαιωμάτων και όχι στην αξία τους για μεταβιβάσεις

Με µείωση στον αριθµό των δικαιωµάτων και όχι στην αξία τους θα πρέπει να γίνονται οι µεταβιβάσεις χωρίς γη στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τις παρατηρήσεις της Κοµισιόν για τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda.

4_6

Γιώργος Κοντονής

4524
1

Δυνατότητα κάλυψης  δικαιωμάτων από  μεταβιβάσεις με άλλη  γη ώστε να μη χάνεται  το 25% της αξίας τους   

Όπως σηµειώνει η Κοµισιόν στο έγγραφό της, δεν δύναται στα κράτη-µέλη που θα ακολουθήσουν µοντέλο σύγκλισης να µειώνεται η αξία των δικαιωµάτων που µεταβιβάζονται καθώς αυτά, αµέσως µετά θα πηγαίνουν αυτόµατα προς τον µέσο όρο. Άρα η ποινή που επιθυµούν να επιβάλουν τα κράτη-µέλη ακυρώνεται από τον κανονισµό σύγκλισης.  Ως εκ τούτου, σε περίπτωση µεταβιβάσεων χωρίς γη, η χώρα µας πρέπει να σκεφτεί έναν άλλο τρόπο «ποινής» και αυτός, όπως προτείνει η Κοµισιόν, µπορεί να είναι η µείωση του αριθµού τους. Τι σηµαίνει αυτό µε απλά λόγια:

Για παράδειγµα ένας κάτοχος 5 δικαιωµάτων αξίας 300 ευρώ θέλει να προχωρήσει σε µεταβίβαση χωρίς γη. Με το µοντέλο που αρχικά είχε προβλέψει στο στρατηγικό της σχέδιο η Ελλάδα, θα γίνει µεταφορά και των 5 δικαιωµάτων αλλά µε το 25% της αξίας τους µειωµένη. Άρα στα χέρια του παραγωγού που τα αγοράζει θα φτάσουν 5 δικαιώµατα που αντιστοιχούν σε 50 στρέµµατα, αξίας 225 ευρώ. Σύνολο ενισχύσεων δηλαδή 1.125 ευρώ. Με το µοντέλο που προτείνει η Κοµισιόν τώρα, µπορεί να φτάσουν στον παραγωγό αντί για 5 δικαιώµατα, τέσσερα. Ως εκ τούτου, η αξία τους θα είναι 1.200 ευρώ (4 επί 300 η αρχική αξία). Επιπλέον, ο παραγωγός θα παραµείνει µε 10 στρέµµατα «γυµνά» από δικαιώµατα. Προφανώς το παράδειγµα είναι ενδεικτικό και δεν είναι γνωστό πώς η Ελλάδα θα αντιµετωπίσει αυτήν την παρατήρηση.

Το ίδιο σηµειώνει η Κοµισιόν στις εξατοµικευµένες παρατηρήσεις της και για την περίπτωση της Ισπανίας που είναι µία από τις πέντε χώρες (σε σύνολο 19 κρατων-µελών) που επέλεξαν να δηµοσιοποιήσουν τις παρατηρήσεις της Κοµισιόν στα πλαίσια της διαφάνειας.

Απαιτείται ορισµός για τον new farmer λέει η Κοµισιόν

Παρατηρήσεις παράλληλα, έχουν γίνει και για τη µη πρόβλεψη του ορισµού του new-farmer, δηλαδή του νεοεισερχόµενου αγρότη, άνω των 41 ετών που εγκαθίσταται πρώτη φορά σε αγροτική εκµετάλλευση. Ο ορισµός αυτός χρησιµεύει για το πριµ πρώτης εγκατάστασης σε αυτήν την κατηγορία αγροτών. Για να υπάρχει µία τάξη µεγέθους, η Ισπανία έχει προβλέψει ένα τέτοιο πρόγραµµα 20 εκατ. ευρώ για περίπου 650 δικαιούχους τους οποίους θα πριµοδοτήσει κατ’ ελάχιστο µε ποσό 20.000 ευρώ και µέγιστο τα 55.000 ευρώ. Για τους νέους αγρότες έχει προβλέψει η ίδια χώρα, πρόγραµµα 600 εκατ. ευρώ µε 16.200 δικαιούχους, και πριµ που φτάνει τα 80.000 ευρώ. Προφανώς παρόµοιο πρόγραµµα για «new farmers» έχει χρόνο να προβλέψει και η Ελλάδα, µε µικρό ποσό στα πρότυπα της Ισπανίας, ωστόσο προς το παρόν, ούτε τον ορισµό δεν έχει ακόµα καλά-καλά φιλοξενήσει στο στρατηγικό σχέδιο που κατέθεσε. Υπενθυµίζεται ότι για τους Νέους Αγρότες (δύο προκηρύξεις, µία το 2023 και µία το 2025) η Ελλάδα έχει προϋπολογίζει 590 εκατ. ευρώ και ποσό από 30.000 ευρώ έως και 42.500 ευρώ ανά δικαιούχο.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-04-2022 10:58Σύντομα πρώην

Ρε δε μας παρατάτε !!! Άντε γεια

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά