BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Φθάνουν Αθήνα οι Κρητικοί, αποχώρησαν από Κουλούρα

(Upd) Στον απόηχο του μεγάλου συλαλλητηρίου της Κρήτης, οι αγρότες της οποίας συζητούν με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα, για κοινή κάθοδο στην Αθήνα, την αποχώρησή τους από τον κόμβο της Κουλούρας αποφάσισαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας. Σε νέα τους συνάντηση, τις προσεχείς ημέρες, θα επιλέξουν τη νέα μορφή κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης.

Φθάνουν Αθήνα οι Κρητικοί, αποχώρησαν από Κουλούρα

1
1

Υπενθυμίζεται ότι το μπλόκο της Κουλούρας στήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2015, με αγρότες και κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται για τα προωθούμενα μέτρα, κυρίως αναφορικά με το ασφαλιστικό και φορολογικό τους. Στο μεταξύ, "άκαρπη" χαρακτηρίστηκε η χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας του μπλόκου της Κουλούρας με το διοικητή του ΟΓΑ, αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, η κάθοδος στην Αθήνα θεωρείται "περισσότερο από σίγουρη". Απλώς, όπως εξήγησε, αγρότες και κτηνοτρόφοι περιμένουν να "κλειδώσει" η ημερομηνία ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.

Ραντεβού στην Αθήνα δίνουν οι Κρητικοί

Ραντεβού στην Αθήνα για κινητοποίηση μαζί με συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Ελλάδα έδωσαν οι αγρότες της Κρήτης, μετά από ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Ηράκλειο, κατά το οποίο χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι από όλη την Κρήτη «πολιόρκησαν» την πόλη κι ενώ οι αγρότες της Πρωτοβουλίας στην Αθήνα, το μεσημέρι έφευγαν από το γραφείο του Τρύφωνα Αλεξιάδη, χωρίς καμιά δέσμευση για αλλαγές.

Οι αγρότες αποχώρησαν από την πλατεία Ελευθερίας το απόγευμα, με το σύνθημα «ο αγώνας τώρα ξεκινά», αφού επρόκειτο για κινητοποίηση «προειδοποιητικού χαρακτήρα».  Όπως έλεγαν δεν πρόκειται να επιτρέψουν την εφαρμογή των φορολογικών και των ασφαλιστικών μέτρων που θα τους απομακρύνουν από τα χωράφια και τους στάβλους τους και θα αφήσουν τους καταναλωτές χωρίς ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής αγώνα,  γίνονται  συζητήσεις με όλες τις κινήσεις των αγροτών της υπόλοιπης Ελλάδας, για την προετοιμασία «απόβασης» στην πρωτεύουσα μέσα στο Νοέμβριο. Ήδη μάλιστα οι αγρότες άρχισαν να εγγράφονται σε ειδικές λίστες για την έκδοση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και τα επόμενα εικοσιτετράωρα οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων θα αρχίσουν να επικοινωνούν με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για τις σχετικές εκπτώσεις.

Οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης ζητούν επίσης συνάντηση με το βουλευτή Ηρακλείου και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να του εκθέσουν τα αιτήματά τους και να απαιτήσουν να μην πάρει μέτρα που θα αφανίσουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Συμπαράσταση από το «Ποτάμι»

«Τα μέτρα για τη φορολόγηση και ασφάλιση των αγροτών είναι ανορθολογικά, ισοπεδωτικά, άδικα και γι’ αυτό καταστροφικά.  Η Κυβέρνηση όφειλε να έχει πρόγραμμα και σχεδιασμό κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους Εταίρους ώστε η φορολόγηση των αγροτών να γίνει με τρόπο δίκαιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, μόνη η Ελλάδα από τους 28 δεν έχει αποφασίσει ποιοι είναι οι ενεργοί αγρότες και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το πέρασμα από το ιστορικό στο περιφερειακό μοντέλο κατανομής των άμεσων ενισχύσεων. 

Το ΠΟΤΑΜΙ πιστεύει πως οι κατ’ επάγγελμα αγρότες όπως και οι ομάδες παραγωγών πρέπει να αντιμετωπίζονται (στο πλαίσιο φορολόγησης – ασφάλισης – πρόσβασης στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα) κατ’ αναλογία με τους λοιπούς Ευρωπαίους συναδέλφους τους», δήλωσε με αφορμή τις κινητοποιήσεις ο Σπύρος Δανέλλης, Βουλευτής Νομού Ηρακλείου με το Ποτάμι.

Ξεσηκωμός στην Πελοπόννησο

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη τη Λακωνία έδωσαν το παρών στη Σπάρτη το πρωί της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου.

Αρχικά οι αγρότες διέσχισαν τη Γυθείου μέχρι το βαρέλι του τροχονόμου στο κέντρο της Σπάρτης, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. Έπειτα, συγκεντρώθηκαν στο διοικητήριο Λακωνίας, όπου και ενημέρωσαν όλους τους παρευρισκόμενους για το σκοπό των κινητοποιήσεων. 

Στη συνέχεια έκλεισαν συμβολικά το δρόμο έξω από το διοικητήριο για 15 λεπτά.

Εξάλλου, σύσκεψη-συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων πρόκειται να γίνει στην Τρίπολη, την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015.

Την όλη σύσκεψη, οργανώνει η ΠΑΣΥ και το »μπλόκο των Βουρβούρων». Πρόκειται για περιφερειακή συνάντηση συνδικαλιστών αγροτών-κτηνοτρόφων, όπου και θα επιχειρήσουν να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους εν” όψει των μέτρων που έρχονται με τα προαπαιτούμενα.

Μετά τη σύσκεψη, αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος »οδικός χάρτης» αντίδρασης των συλλόγων που ταυτίζονται με τις απόψεις της ΠΑΣΥ. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας.

Όχι Αλεξιάδη στους αγρότες της Πρωτοβουλίας

«'Ο,τι γράφει δεν ξεγράφει», φέρεται ότι δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Αγροτών

Η κυβέρνηση μέσω του κ. Αλεξιάδη διαμήνυσε ότι θα εφαρμοστούν όλα όσα έχουν αποφασιστεί, διευκρίνισε στους αγρότες ότι η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από το 13 στο 20% θα εφαρμοστεί για τη χρήση του 2016 που θα εκκαθαριστεί το 2017 και στη συνεχεία η αύξηση του στο 26% θα αφορά τη χρήση του 2017

Οι εκπρόσωποι των αγροτών αποχώρησαν δυσαρεστημένοι από τη μιάμισης ώρας συνάντηση προαναγγέλλοντας νέες κινητοποιήσεις.

Στα χωριά για ενημέρωση οι Λαρισαίοι

Εν τω μεταξύ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, μετά το σχετικό αίτημα που κατέθεσαν στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, αγρότες, κτηνοτρόφοι, Γεωπονικός Σύλλογος και ΓΕΩΤΕΕ, στη συνάντηση του Πλατυκάμπου.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας από κτηνοτρόφους, αγρότες και Νέους Αγρότες, για τα μεγάλα αγροτικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής, το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό. Στο συλλαλητήριο – διαμαρτυρία καλούνται όλοι οι φορείς του Νομού Λάρισας.

Στο πλαίσιο αυτό θα προηγηθούν επισκέψεις συσκέψεις σε χωριά με το παρακάτω πρόγραμμα: Πέμπτη 29/10/2015 και ώρα 8:00 μ.μ., Λιβάδι Ελασσόνας, Παρασκευή 30/10/2015 και ώρα 7:00 μ.μ., στο Νέο Περιβόλι, Δευτέρα 2/11/2015 και ώρα 7:00 μ.μ., στην Τερψιθέα, Τρίτη 3/11/2015 και ώρα 7:00 μ.μ., στη Φαλάνη, Τετάρτη 4/11/2015 και ώρα 7:00 μ.μ., στη Χάλκη.

Σε ετοιμότητα οι Εβρίτες

Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, ανέφερε ότι σε συνέλευση του συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε στο Σουφλί, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα αγροτών και κτηνοτρόφων να βγουν στους δρόμους και να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των συνόρων ή της Εγνατίας ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο, εφόσον δεν επιτευχθεί η πανελλαδική μορφή των κινητοποιήσεων και για χρόνο που θα καθοριστεί από τη λήψη απαντήσεων στα αιτήματά τους.

Ως πρώτο «βήμα» αποφασίστηκε η διοργάνωση συγκεντρώσεων εντός του Νοεμβρίου, στις 10 στην Ορεστιάδα και στις 17 στο Σουφλί, για την καταγραφή του δυναμικού που θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις.

Αναφορικά με την προ ημερών συνάντηση στην Αθήνα, εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα του νομού με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, ο κ. Δουνάκης τόνισε ότι απέβη άκαρπη, καθώς «ο κ. Μπόλαρης δεν μπόρεσε να μας πει τίποτα ούτε να μας διαβεβαιώσει για κάτι».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ήταν ενημερωμένος για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, την οποία προτίθεται να επισκεφθεί προσεχώς, ενώ εξέφρασε και τη διάθεση να βοηθήσει στην επίλυση των όποιων προβλημάτων.

«Για εμάς στην περιφέρεια και ειδικότερα στο νομό πάνω απ' όλα είναι η αλλαγή της ΚΥΑ για τις αποζημιώσεις του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε εξαιτίας της οζώδους δερματίτιδας. Το ποσό που έχει οριστεί είναι μηδαμινό και δεν καλύπτει ούτε στο 2% την αντικατάσταση των ζώων που χάθηκαν. Επίσης δεν είναι δυνατό να σου καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο, να σου δίνουν χρήματα για τη ζημία που έπαθες και στη συνέχεια το ποσό αυτό να φορολογείται ως εισόδημα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι εισόδημα αλλά αποζημίωση κεφαλαίου», κατέληξε ο κ. Δουνάκης.

Πρωτοβουλίες ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο

Παμπελοποννησιακή σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων Πελοποννήσου πραγματοποιείται την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης.

Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή, με ανακοίνωσή της, καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των μπλόκων από όλη την Πελοπόννησο, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν, μαζικά, μέρος στη σύσκεψη, «όπου θα συζητήσουμε και θα πάρουμε αποφάσεις για την οργάνωση αγροτικών κινητοποιήσεων ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης».

Παρέλαση αγροτών στην Ηλεία

Τη δική τους παρέλαση έκαναν την Τετάρτη στον Πύργο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας, μετά το τέλος της επίσημης παρέλασης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά επίθεση και πάλη», «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, τους νόμους της κυβέρνησης θα καταργήσει» και «Στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που βρισκόταν στα πεζοδρόμια.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε  από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Φορολογικό, Ασφαλιστικό, νέα ΚΑΠ, 3ο μνημόνιο, το αγροτικό πετρέλαιο, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, και μια σειρά οξυμένα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, είναι στο επίκεντρο του αγώνα αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 12 Νοέμβρη, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας.

Δείτε τα βίντεα εδώ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-10-2015 12:34gianis naousa

o xalkidis ma doulebei ekei stin kouloura opos propersi xthes figame apo moni mas o anthropos malon einai baltos. tha kateboume aneksartita se apergia i agrotes san agrotes k oxi komatika

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία