BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Η κτηνοτροφία γιορτάζει στη Χίο

Η πρώτη γιορτή κτηνοτροφίας στο ορεινό χωριό Πιτυός διοργανώνεται στις 26 με 28 Ιουλίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Χίου.

apopshlaoreinoxwriopityosN1

28
0

Το Πιτυός είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, με έντονο μεσαιωνικό χρώμα, που υπήρξε διαχρονικά και το κέντρο της χιώτικης κτηνοτροφίας. Τις πλαγιές του όρους και της Αμηθούντας διέσχιζαν κάποιες δεκαετίες πριν 18.000 κατσίκια. Ένας μικρός αριθμός τσοπάνηδων διατηρεί την παραδοσιακή μέθοδο εκτροφής των αιγοπροβάτων σήμερα.

Η γιορτή θα περιλαμβάνει εμπορική έκθεση στη μεγάλη πλατεία του Πιτυούς προϊόντων που παράγονται στο βουνό. Στα στενά που οδηγούν στην εσωτερική πλατεία του χωριού, θα αναδεικνύεται η κτηνοτροφική παράδοση. Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου θα υπάρχουν αναπαράσταση της κουράς, του αρμέγματος και της τυροκομίας.



Σε ειδική εξέδρα θα φιλοξενούνται διαδοχικές εκδηλώσεις με θέατρο, μουσική, χορό, διαλέξεις, ενώ μεταξύ των εκκλησιών Αγίου Γεωργίου και Αγίας Παρασκευής οι Χιώτες κτηνοτρόφοι και οι κάτοικοι του χωριού Πιτυός θα δειγματίζουν στους επισκέπτες τα προϊόντα τους και θα εξηγούν πώς η κτηνοτροφική παραγωγή περνά στην τοπική κουζίνα.

Παράλληλα, στους χώρους άθλησης του χωριού θα διεξάγονται ομαδικά παιχνίδια που έρχονται από το παρελθόν και εναλλακτικές δραστηριότητες για παιδιά.

Στις παράλληλες δράσεις, περιπατητική διαδρομή σε μάντρες του Αίπους σε συνεργασία με τους Φίλους Μονοπατιών Χίου αλλά και δυνατότητα επισκέψεων στον Πύργο του Πιτυούς, το ελαιοτριβείο, καθώς και τον ξυλόφουρνο του χωριού.

Ώρες: 17:00 με 23:00μμ

Εκθέτες που επιθυμούν να συμμετέχουν καλούνται να επικοινωνήσουν με τη διοργανώτρια εταιρεία διοργάνωσης Art Line στο τηλ: 2271 020 014.



Πηγή: politischios.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία