BACK TO
TOP
Τοπικές Ειδήσεις

Πνίγει χωράφια η κακοκαιρία με 700 τόνους νερό/στρέμμα και νεκρό έναν κτηνοτρόφο

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι κάτοικοι περιοχών της κεντρικής και στερεάς Ελλάδας, με την ένταση της κακοκαιρίας Daniel, η οποία έχει καλύψει με νερό χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, ενώ ήδη άφησε πίσω της ένα θύμα, έναν κτηνοτρόφο στον Βόλο ο οποίος προσπαθώντας να προσεγγίσει τα ζώα του καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε από τον μεγάλο όγκο νερού.

dsc_32581600544722

1247
0

Μέσα σε δύο ώρες το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, 12.000 κεραυνοί έπεσαν σε Λάρισα και Βόλο, σε μια πρωτοφανή -σύμφωνα με τους μετεωρολόγους- κακοκαιρία, η οποία έχει γεμίσει με νερά και λάσπες κεντρικούς δρόμους των θεσσαλικών πόλεων, έχει υπερχειλίσει χειμάρρους και φέρνει σε εξαιρετικά αγωνιώδη θέση χιλιάδες παραγωγούς για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται εκτατικές καλλιέργειες, ξυπνώντας μνήμες…Ιανού, όταν τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν οι πλημμύρες προκάλεσαν καταστροφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

 Πρωτοφανή επίπεδα βροχής, συνολικά πάνω από 500mm, αναμένονται μέχρι το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η οποία «σαρώνει» τη χώρα προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους μετεωρολόγους, ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλίας. Οι ποσότητες νερού αυτές, αντιστοιχούν σε 500 έως 700 τόνους ανά στρέμμα.

 Ήδη έχει ξεκινήσει μια πρώτη - πρόχειρη καταγραφή ζημιών, όσο η κακοκαιρία βρίσκεται εν μέσω της κορύφωσης της, με χιλιάδες στρέμματα να έχουν πλημμυρίσει στη Λάρισα, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν με την έναρξη της έντονης βροχόπτωσης στα ορεινά του Κισσάβου. Πάνω από 100 mm βροχής έπεσαν μόλις σε ένα απόγευμα στη Μαγνησία και ιδιαίτερα στη μηλοπαραγωγό Ζαγορά, ενώ στρώση στο έδαφος σχημάτισαν οι ελιές σε μεγάλη έκταση ελαιώνων στην Ηλεία. 

Την Τετάρτη 6/9 ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια (κυρίως στη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και κατά περιόδους στη δυτική και νότια Κρήτη.

Επισημαίνεται ότι το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων και της βόρειας Εύβοιας όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από σήμερα το βράδυ έως αύριο το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Θεσσαλία

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

– Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, στα εξής σημεία:

στην επ.ο. Λάρισας Αγιάς στο ύψος από Δήμητρα έως Γερακάρι,
στην επ.ο. Βελίκας Αγιοκάμπου &
στο ρεύμα ανόδου της οδού Υγείας από Καρδίτσης προς Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

– Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, στα εξής σημεία:

στην Περιφερειακή οδό Βόλου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του κόμβου Φυτόκου έως τον κόμβο Μελισσατίκων,
στην Εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την διασταύρωσή της με την οδό Σταδίου μέχρι την Αγριά &
στην οδό Λαρίσης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λάρισα από τη διασταύρωση με την οδό Αθηνών ως την οδό Νεαπόλεως.
– Στην Περιφερειακή οδό Βόλου η κίνηση των οχημάτων προς Λάρισα πραγματοποιείται με εκτροπή στον κόμβο Φυτόκου από τις οδούς Φυτόκου – Δοξοπούλου – Ελ. Βενιζέλου – Περιφερειακή οδός Βόλου στο κόμβο Μελισσατίκων.
– Η κίνηση των οχημάτων στις υπόλοιπες περιπτώσεις γίνεται από παρακείμενες οδούς

Το φαινόμενο θα παρουσιάσει ραγδαιότητα και διάρκεια στη Μαγνησία, στη Φθιώτιδα, στη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδο, διευθυντή ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βάζοντας σε μια ακραία δοκιμασία καλλιέργειες όπως καλαμπόκια και βαμβάκια στη στην Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, οπορώνες και ελαιώνες στη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα και την Πελοπόννησο.  

Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα). Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
  • Σποράδες
  • Πιερία
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα.

 

Κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή Λάρισα-Βόλος

Σημειώνεται πως λόγω της κακοκαιρίας η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστή η γραμμή Λάρισα – Βόλος καθώς σύμφωνα με την αστυνομία η οδική πρόσβαση είναι ανέφικτη λόγω ακραίων φαινομένων.

 

Κεραυνοί και χαλαζοπτώσεις

Το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε περισσότερους από 7.000 κεραυνούς.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 18:30 της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά. Η περιοχή της Ζαγοράς και της Μαγνησίας περιλαμβάνονται σε αυτές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. 

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει η κακοκαιρία Daniel. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος.

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο

β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο

γ. κατά περιόδους στο νομό Αττικής και τη δυτική Κρήτη

δ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

 

Στο έδαφος οι ελιές στην Ηλεία

Το πρώτο πέρασμα της κακοκαιρίας προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες της ελιάς, αλλά και σε άλλα είδη. Σύμφωνα με το ilialive.gr, «χτυπήθηκαν» τα χωριά Λούβρο, Υψηλόν και Βασιλάκι. Για πρωτοφανούς έντασης φαινόμενο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος των Γεωπόνων Ηλείας Τάσος Τσάκωνας, καθώς όπως σημείωσε η χαλαζόπτωση ήταν τόσο πυκνή που είχε περιορίσει στο απόλυτο την ορατότητα. Σε ό,τι αφορά τα δέντρα, είτε πρόκειται για ελιές, είτε για άλλα καρποφόρα, σημείωσε πως όλα ραβδίστηκαν με μεγάλη ένταση από το χαλάζι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία