BACK TO
TOP
Agrenda

Προστιθέμενη αξία στο τυρί νομάδων βοσκών με κινητή τυροκόμηση

Από τη Μπαλτούμα Ιωαννίνων ξεκινά η παρασκευή προϊόντων με πρώτη ύλη μόνο από νομαδικά κοπάδια.

34_Kinito_Tyrokomeio

Λεωνίδας Λιάμης

126
0

Παραδοσιακά γαλακτοτυροκοµικά προϊόντα της Ηπείρου, φτιαγµένα µε ποιοτικά ανώτερη πρώτη ύλη νοµαδικών κοπαδιών, οµοειδή πρότυπα τυποποίησης και κοινό brand name, ώστε να µπορούν να διεκδικήσουν και την προστιθέµενη αξία που τους αναλογεί, σχεδιάζουν να βγάλουν στην αγορά µέλη της Ένωσης Μετακινούµενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου. Θα πρόκειται για µια σειρά γνωστά σκληρά κίτρινα τυριά, την κλασσική φέτα της Ηπείρου, γιαούρτια και γαλοτύρια, που θα παρασκευάζονται µε σύγχρονες µεθόδους τυροκόµησης και συνταγές που αναπτύχθηκαν επί αιώνες στα βουνά της Πίνδου από νοµάδες κτηνοτρόφους, οι οποίες «µεταφέρθηκαν» στις µέρες µας, µέσα από τη λαϊκή παράδοση και τη φυσική διαδοχή των οικογενειακών τσελιγκάτων.

Αγορά κινητού τυροκοµείου και εκπαιδευτικά σεµινάρια

Για το σκοπό αυτό γίνονται ήδη σχετικά σεµινάρια που ξεκινούν από την τυροκόµηση µε σύγχρονες µεθόδους και την εισαγωγή στις αρχές της τυποποίησης και του marketing, ενώ δροµολογείται και η αγορά ενός κινητού τυροκοµείου, που θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό µέσο για τα πάνω από 300 µέλη της Ένωσης και ως παραγωγική µονάδα για όσους επιδιώξουν να παράξουν δικό τους προϊόν.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουµε ολοκληρώσει τη διαδικασία για την εξαγορά του κινητού τυροκοµείου, το οποίο, σε πρώτη φάση, θα το εγκαταστήσουµε στην περιοχή της Μπαλτούµας, µεταξύ των Ιωαννίνων και του Μετσόβου», περιέγραψε στην εφηµερίδα Agrenda ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούµενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, Γιάννης ∆εκόλης. Αποκάλυψε, ακόµη, πως ο ίδιος, µαζί µε άλλους 3-4 µετακινούµενους κτηνοτρόφους, θα προχωρήσουν στην παραγωγή κάποιου προϊόντος µε κοινή µέθοδο τυποποίησης, όσο και κοινό brand name, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του κινητού τυροκοµείου.

«Η οµάδα µας έχει συνολικά περίπου 2.500 αιγοπρόβατα που βόσκουν στο Μιτσικέλι και στο Περιστέρι. Θα φέρνουµε το γάλα στη Μπαλτούµα και εκτός απροόπτου µέσα στο πρώτο εξάµηνο του 2021 θα έχουµε τα δικά µας προϊόντα κι ευελπιστούµε να τα επιβραβεύσει ο καταναλωτής και στο θέµα της τιµής» εξήγησε ο κ. ∆εκόλης. Σηµείωσε δε, ότι σήµερα το γάλα των νοµαδικών κοπαδιών, παρότι υπερέχει ποιοτικά, αφού τα αιγοπρόβατα βόσκουν σε ένα φυσικό περιβάλλον µε µοναδικά γηγενή βότανα και χόρτα, στο µεγαλύτερο ποσοστό του «χάνεται» µέσα στις δεξαµενές των τυροκοµείων.

Υπό την «οµπρέλα» του MeDinno το εγχείρηµα των µετακινούµενων

Το φιλόδοξο εγχείρηµα της Ένωσης Μετακινούµενων Κτηνοτρόφων της Ηπείρου, ωστόσο, δεν θα ήταν δυνατό, αν δεν υπήρχε το διασυνοριακό πρόγραµµα «MeDinno», που υλοποιείται µεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας, στο πλαίσιο του Interreg. Όπως επισηµάνθηκε σε εκδήλωση γευσιγνωσίας στη Θεσσαλονίκη, µε παραδοσιακά τυριά και κρέατα της Ηπείρου, το MeDinno έχει υπό την οµπρέλα δράσεις που αποσκοπούν στην ενίσχυση των πολύ µικρών και µικρών επιχειρήσεων αγροδιατροφής κι εκτροφής µηρυκαστικών, µέσω της ανάπτυξης καινοτόµων διαδικασιών και προϊόντων, βασισµένων στην τοπική γαλακτοπαραγωγική, όσο και στην κρεοπαραγωγική παράδοση των δύο περιοχών του προγράµµατος. Το έργο στοχεύει στην ενεργό συµµετοχή των εµπλεκόµενων µερών. Έτσι, παραγωγοί, µεταποιητές, αγοραστές, εξαγωγείς, οργανισµοί πιστοποίησης, έρευνας και ανάπτυξης, συµµετέχουν σε εργαστήρια, οµάδες εστίασης και εκπαιδευτικά σεµινάρια, ενώ έχει αναπτυχθεί κι ένας µηχανισµός ανταλλαγής τεχνογνωσίας από τους συµµετέχοντες από την ιταλική πλευρά. Η υλοποίηση του MeDinno ξεκίνησε το 2018 και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2020, µε προϋπολογισµό 841.000 ευρώ και συµµετέχουν η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία µε την Ένωση Μετακινούµενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, η Ένωση Επαρχιών Απουλίας, η Συνοµοσπονδία Ιταλών Αγροτών του Μπάρι και το Εµπορικό Επιµελητήριο Φότζια, ενώ το Ελληνο-Ιταλικό Επιµελητήριο Θεσσαλονίκης είναι παρατηρητής.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 25 Ιουλίου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία