Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Απόψεις

panagos01

Στον αγροτικό χώρο τα πράγµατα θα µπορούσαν να είναι πολύ πιο απλά και οι εµπλεκόµενοι στα θέµατα της αγροτικής παραγωγής πολύ πιο ευχαριστηµένοι.

KAXRIMANIS_SPYROS_2

Γίνονται τρία θεµελιώδη λάθη στις συζητήσεις και στις πρωτοβουλίες για επιχειρηµατικές συνεργασίες γεωργών στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως νοµικής µορφής (Α.Σ., Α.Ε., Ι.Κ.Ε). Λάθος 1ο: Επικρατεί η άποψη ότι η επιχειρηµατική συνεργασία στηρίζεται στην φιλία Λάθος 2ο : Υποτιµάται η αξία του ατοµικού οφέλους Λάθος 3ο: ∆εν χρησιµοποιούνται σωστά «υλικά» και «συνταγή»

panagos01

Η νέα ΚΑΠ δεν είναι πεδίο για πολιτική σπέκουλα, ούτε χώρος για κοµµατική διαπάλη. Ειδικά από τότε που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν γίνει πολλές (27 µετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας), η δυνατότητα επιρροής των χωρών – µελών της ΕΕ και ειδικότερα των µικρότερων εξ αυτών έχει περιορισθεί. Αντίθετα οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και οι οργανωτικές δοµές (Προεδρία Συµβουλίου, Ευρωκοινοβούλιο και Κοµισιόν) ελέγχουν απόλυτα τις εξελίξεις.

panagos01

Οι τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο θεσµικό πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2023-2027, οδηγούν σε ευρεία ανασυγκρότηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, εξέλιξη που θα επηρεάσει αναµφισβήτητα και την εικόνα που παρουσίαζε εδώ χρόνια η εγχώρια αγορά τρακτέρ και αγροτικών µηχανηµάτων.

image001_15

Κατώτερη του αναµενόµενου παρουσιάζεται η ζήτηση για το ελληνικό κεράσι, µε τα αίτια για την εξέλιξη αυτή, που κρατά σε µη ικανοποιητικά επίπεδα τις τιµές, να σχετίζονται, µάλλον, µε τις χαµηλές ακόµη θερµοκρασίες στις αγορές στόχους, το παρατεταµένο lockdown και τις χαµηλές στροφές του τουρισµού.

panagos01

Με βάση τη λογική και τα αντικειµενικά δεδοµένα, ο παραµεληµένος εδώ και χρόνια αγροτικός τοµέας στη χώρα µας, έχει µπροστά του µια ακόµα ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί.

panagos01

Η απραξία σε επίπεδο θεσµικών παρεµβάσεων που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια τον αγροτικό χώρο είναι κάτι που δεν εξηγείται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς τους οποίους πολλοί επικαλούνται και εγείρει όπως είναι φυσικό πολλά ερωτηµατικά.

DSS30633__vasilis_2

Αγαπάω τη φύση, την καθαρή ατμόσφαιρα, την υγεία. Είμαι υπέρ της βιωσιμότητας, της πράσινης οικονομίας, της γαλάζιας θάλασσας. Για την πλειοψηφία των ανθρώπων στην υφήλιο είναι το αυτονόητο. Αυτό το αυτονόητο αξιοποιείται στις σύγχρονες πολιτικές συνταγές.

panagos01

Tο τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά, αξιόλογες αγροτικές εκμεταλλεύσεις εξελίσσονται σε μικρές καθετοποιημένες μονάδες, αναπτύσσοντας δραστηριότητα και σε επόμενους κρίκους της αλυσίδας αξίας, δηλαδή στη μεταποίηση, τη συσκευασία τη διάθεση αγροτικών προϊόντων κ.λπ.

Mixailidis-back_3

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων αναφέρουν προβλήματα σε κάποιο σημείο της ζωής τους τα οποία ταιριάζουν στα κριτήρια διάγνωσης ενός ή περισσότερων από τις πιο συχνές ψυχικές διαταραχές (World Health Organization, PMID 10885160).

panagos01

Η συγκρότηση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στην Ελλάδα αλλάζει θεαµατικά χρόνο µε το χρόνο κι αυτό υπαγορεύει τη γενναία προσαρµογή του θεσµικού πλαισίου που διέπει τους κανόνες λειτουργίας των µονάδων στα νέα δεδοµένα.

34_19

Όταν μιλάμε για παραδοσιακό τρόπο αναφέρομαι στο ζύμωμα και αλάτισμα στο χέρι, διαδικασία επίπονη που όμως προσδίδει την ιδιαίτερη γεύση των τυριών μας με το πλούσιο άρωμά τους» τονίζει στη συνέντευξή της στον «Τυροκόμο» η Γεωργία Διβάνη, επικεφαλής του ομώνυμου Τυροκομείου, το οποίο επενδύει ταυτόχρονα τόσο στο δημοφιλές παραδοσιακό Ημίσκληρο τυρί του, όσο και στο rebranding της επιχείρησης που έλαβε χώρα τα δύο τελευταία χρόνια και στη δημιουργία γραμμής παραγωγής Φέτας.

panagos01

Πολλές συζητήσεις γίνονται τον τελευταίο καιρό σχετικά µε την ανάγκη να επανεξετασθεί το θέµα των επιλαχόντων στα Σχέδια Βελτίωσης και να δοθεί η δυνατότητα, τουλάχιστον σε όσους εξ αυτών εξ αυτών έχουν είναι σε θέση να προχωρήσουν, να τύχουν τελικά ενίσχυσης για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου που είχαν αιτηθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία