BACK TO
TOP
Γνώμες

Με τους μικρούς μόνο στα λόγια

Αν υπάρχει αυτή τη στιγµή ένας κλάδος της αγροτικής παραγωγής µε πολύ µεγάλα προβλήµατα, είναι ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας. Ξεκίνησε µια διαδικασία αναδιάταξης, λίγο πριν ξεσπάσει η οικονοµική κρίση, υποχρεώθηκε νωρίς σε περικοπές κοινοτικών ενισχύσεων (εξισωτικές αποζηµιώσεις) και εισήλθε σε φάση ασφυκτικής πίεσης, κυρίως λόγω διευκόλυνσης των εισαγωγών γάλακτος.

panagos_2

Γιάννης Πανάγος

12
0

Εσωτερικές διαφωνίες και εξωτερικές υπονοµεύσεις δεν άφησαν περιθώρια συγκρότησης µιας γνήσιας ∆ιεπαγγελµατικής οργάνωσης για τη Φέτα, ενώ η απουσία ελέγχων από τις αρµόδιες αρχές (ΕΛΓΟ, ΕΦΕΤ, ∆ΑΟΚ) στην αγορά γαλακτοκοµικών προϊόντων κάνει να ανθούν τα φαινόµενα ασυδοσίας τόσο εις βάρος της εγχώριας παραγωγής όσο και εις βάρος της εγχώριας κατανάλωσης.

Η χώρα βρίσκεται κατ’ ουσίαν σε προεκλογική περίοδο, τα ρουσφέτια και οι µικροπαροχές οργιάζουν. Αντίθετα, καµιά σοβαρή συζήτηση δεν φαίνεται να έχει ανοίξει για τον τρόπο µε τον οποίο πρόκειται να διαχειρισθούν τα δύσκολα ζητήµατα του κτηνοτροφικού κλάδου, είτε η σηµερινή είτε και η όποια επόµενη κυβέρνηση. Τα βέλη µάλιστα των αιγοπροβατοτρόφων δείχνουν να πιάνουν αυτή τη φορά και τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως λένε, έχει επιφορτίσει µε τα θέµατα του κλάδου «κάτι παιδάκια» αστικής προέλευσης, τα οποία δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν ακόµα και τα γίδια από τα πρόβατα.

Κάπως έτσι, η τιµή παραγωγού για αρνιά, ακόµα εν όψει του Πάσχα δυσκολεύτηκε να ξεκολλήσει από τα 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ η καµπύλη στο αιγοπρόβειο γάλα παραµένει καθοδική. Αν όλο αυτό συνιστά ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, µε στόχο τη µετάβαση στις µεγάλες και εντατικής µορφής εκµεταλλεύσεις, τότε µάλλον είναι εκ του περισσού οι πυκνές, εδώ και καιρό, επισηµάνσεις περί των πλεονεκτηµάτων του µικρού κλήρου. Ξέρουµε πάντως ότι αυτό συνάδει µε τη διαφοροποίηση της παραγωγής και τα προϊόντα υψηλής προστιθέµενης αξίας.

Γιατί, αν δεν µπορούν να το κάνουν αυτό οι µικρές και ευέλικτες κτηνοτροφικές µονάδες της Πίνδου και των άλλων ορεινών όγκων, τότε ποιος θα µπορούσε να το κάνει;                     


Εκδότης-Διευθυντής εφημερίδα Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία