Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

«Κakistocracy» λένε στην Οξφόρδη

Kάθε πρωί, οι συντάκτες του Oxford English Dictionary (OED) στέλνουν ένα email µε τη λέξη της ηµέρας στους συνδροµητές τους. Συχνά πρόκειται για µια ελάχιστα γνωστή λέξη µε επίκαιρη συνάφεια. Το Σάββατο 30 Μαρτίου, την ηµέρα που το Ηνωµένο Βασίλειο ήταν προγραµµατισµένο να ξυπνήσει για πρώτη φορά στη ζωή του εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η λέξη της ηµέρας ήταν «kakistocracy». Πρόκειται για ένα ουσιαστικό του 19ου αιώνα, το οποίο µας λέει το Λεξικό ότι σηµαίνει «κυβέρνηση που είναι η λιγότερο κατάλληλη ή λιγότεροι ικανοί πολίτες ενός κράτους» Προέρχεται από την ελληνική λέξη «κάκιστος», που σηµαίνει «ο χειρότερος».

PeterKellner_2

Πίτερ Κέλνερ

0
0

Θα ήταν άδικο να καταδικάσουµε όλους ή ακόµη και µια πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών κατά αυτόν τον τρόπο. Αλλά συλλογικά, κατάφεραν να οδηγήσουν την χώρα τους στο χείλος της καταστροφής. Οι επόµενες δέκα ηµέρες θα φέρουν στο φως το δράµα του Brexit, το οποίο για τρία χρόνια έχει ζορίσει το σύνταγµα του Ηνωµένου Βασιλείου, έχει απειλήσει την κοινωνική του συνοχή, έχει τροµοκρατήσει τις επιχειρήσεις του, έχει τροµάξει τους φίλους και έχει ενθουσιάσει τους εχθρούς του.

Όπως έχουν τα πράγµατα, το Ηνωµένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συµφωνία στις 12 Απριλίου. Υπάρχουν δύο τρόποι να αποφευχθεί αυτό. Ο πρώτος είναι το Κοινοβούλιο να ψηφίσει τη συµφωνία αποχώρησης, αφού την έχει µέχρι στιγµής απορρίψει τρεις φορές. Σε αυτή την περίπτωση, το Ηνωµένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ µε έναν πιο τακτικό τρόπο στις 22 Μαΐου, αν και µε µεγάλες αµφιβολίες για τη µακροπρόθεσµη φύση των σχέσεων Ηνωµένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δεύτερος δρόµος που οδηγεί µακριά από το χείλος του γκρεµού, είναι το Ηνωµένο Βασίλειο να επεκτείνει την παράταση της παραµονής στην ΕΕ και µετά από τις 22 Μαΐου. Αυτό θα γινόταν είτε µε την ΕΕ να συµφωνεί σε ένα αίτηµα του Ηνωµένου Βασιλείου για παράταση είτε το Ηνωµένο Βασίλειο να ασκήσει το δικαίωµα της ανάκλησης της απόφασής του να αποχωρήσει από την ΕΕ.

[…]Εάν δεν συµφωνηθεί καµία πρόταση αυτή την εβδοµάδα, τότε οι πιθανότητες ενός Brexit χωρίς συµφωνία την επόµενη εβδοµάδα, θα αυξηθούν. ∆εν πιστεύω ότι θα συµβεί αυτό[...]. Ό,τι και να συµβεί, η Βρετανία και η ΕΕ έχουν ένα µοιραίο 15ηµερο µπροστά τους.

 

*∆ηµοσιογράφος, µελετητής στο Carnegie Europe

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία