BACK TO
TOP
Γνώμες

Ιταλία, η μεγάλη κρίση της ΕΕ

Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσαν µια µάχη διαρκείας πέρυσι σχετικά µε τον αντίκτυπο που θα είχε ο προϋπολογισµός της χώρας στο χρέος της, πριν καταλήξουν σε συµβιβασµό τον ∆εκέµβριο.

_Ian-BremmerΥ

Ίαν Μπρέμερ

10
0

Τις τελευταίες µέρες ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε απείλησε µε παραίτηση εάν οι αρχηγοί του Κινήµατος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάγιο και της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, των δύο κοµµάτων που αποτελούν την απείθαρχη κυβέρνηση συνεργασίας της χώρας, δεν παραµερίσουν τις διαφορές τους ώστε να συµφωνήσουν σε ένα προϋπολογισµό που θα εγκρίνει η ΕΕ. Αρχικά αυτό φάνηκε να λειτουργεί µετά από συνάντησή τους στις 10 Ιουνίου. «∆εν µε ενδιαφέρει να καυγαδίζουµε µε την ΕΕ αλλά πρέπει να φέρουµε τα αποτελέσµατα που απασχολούν τους Ιταλούς» ανέφερε ο ντι Μάγιο.

Το Κίνηµα των Πέντε Αστέρων θέλει να ξοδεύονται περισσότερα για να βοηθηθούν όσοι αντιµετωπίζουν οικονοµικά προβλήµατα και υποστηρίζει τον κατώτατο µισθό και κάτι κοντά στο βασικό εισόδηµα. Η Λέγκα προωθεί περικοπές στην ατοµική και εταιρική φορολόγηση.

Αλλά η ΕΕ θεωρεί ότι η Ιταλία είναι ήδη σε τροχιά µεγάλων δαπανών. Ο κανονισµός λέει ότι το έλλειµµα πρέπει να µην υπερβαίνει το 3%, όµως ο ιταλικός προϋπολογισµός εκτιµάται ότι θα τον παραβιάσει. Το µόνο πραγµατικό ερώτηµα είναι κατά πόσο και τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες γι’ αυτό. Η ιταλική οικονοµία, η τρίτη σε µέγεθος της ευρωζώνης, είναι πολύ µεγάλη για πρόγραµµα διάσωσης, όπως είχε γίνει µε την Ελλάδα.

Η Ένωση έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιµα και να µειώσει τη χρηµατοδότηση προς τη χώρα. Η µεγαλύτερη ανησυχία, που υπογράµµισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, είναι η αγορά και το ότι οι οίκοι αξιολόγησης ίσως υποβαθµίσουν την πιστοληπτική της ικανότητα, καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισµό της.

Υπάρχει και ο προβληµατισµός ότι το Κίνηµα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα ανταγωνίζονται µεταξύ τους για να προσελκύσουν ψηφοφόρους µπροστά στο ενδεχόµενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Και οι δύο πλευρές ξέρουν ότι τα µέτρα λιτότητας θυµώνουν τους ψηφοφόρους, ενώ και οι δύο έχουν κερδίσει ψήφους στο παρελθόν ασκώντας κριτική στην ΕΕ. Το ρίσκο της ρήξης µε την τελευταία τις έκανε να υποχωρήσουν πέρυσι. Ωστόσο, φέτος το ιταλικό χρέος ίσως οδηγήσει στην επόµενη µεγάλη κρίση της Ευρώπης.


*Aρθρογράφος στο περιοδικό Time

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία