BACK TO
TOP
Γνώμες

Η ενιαία αγορά asset της Ευρωπαϊκής Ένωσης

H ενιαία αγορά της ΕΕ δεν θα πρέπει να αποτελεί απλώς µία από τις πολλές προτεραιότητες της νέας Κοµισιόν και του Κοινοβουλίου. Η ενιαία αγορά ήταν και είναι ο βασικός κορµός δραστηριοτήτων της ΕΕ. Πολλά από ό,τι συµβαίνουν ή προτείνονται, είναι στην πραγµατικότητα µέρος της ενιαίας αγοράς.

jacques_pelkmans_2

Δρ. Ζάκ Πέλμανς

14
0

Η εντυπωσιακή αποκάλυψη του Brexit για πολλούς πολίτες της ΕΕ και για όλες τις επιχειρήσεις, είναι ακριβώς η κεντρική θέση της ενιαίας αγοράςστη συµµετοχή στην ΕΕ. Η αξία της είναι πρώτα από όλα οικονοµική ασφαλώς, καθώς φέρνει µεγαλύτερη ευηµερία. Ωστόσο, είναι κρίσιµο σε άλλους τοµείς όπου «η επιρροή της ΕΕ» απορρέει από τα ζητήµατα της ενιαίας αγοράς, όπως διαπραγµατεύσεις για το πολυµερές και το διµερές εµπόριο, συµφωνίες για το κλίµα, θέσπιση προτύπων, θέσπιση κανόνων για τη διεθνή χρηµατοπιστωτική σταθερότητα και ακόµη και για την εξωτερική πολιτική.

Ωστόσο, αυτό το µοναδικό asset δικαιούται πιο σαφή προσοχή από την ΕΕ και τα κράτη-µέλη και δράση εκ µέρους της ΕΕ σε αρκετούς σύνθετους τοµείς. Η νέα Κοµισιόν και το νέο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα πρέπει και δεν µπορεί να παίρνει την ενιαία αγορά της ΕΕ ως δεδοµένη. Και τα κράτη-µέλη ή το Συµβούλιο θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η υποστήριξή τους στη σηµασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ακολουθείται και τεκµηριώνεται σε φακέλους όπου εξακολουθούν να υπάρχουν «ελλείµµατα ενοποίησης της αγοράς» […].

Η ενιαία αγορά συζητιέται µε πιο αναλυτικό τρόπο, για τον απλό λόγο ότι η Κοµισιόν του Γιούνκερ επαναπροσδιόρισε πολλές πρωτοβουλίες της ενιαίας αγοράς µε νέους τίτλους (συχνά «ενώσεις»). Αν η νέα πρόεδρος Von der Leyen θα διατηρήσει αυτούς τους τίτλους, είναι κρίσιµο για να διακρίνουµε το δάσος της ενιαίας αγοράς από τα δέντρα, ως κατάλληλο έδαφος στο προσεχές µέλλον. […].

Το paper τελειώνει µε συζήτηση για τις προκλήσεις στην ενιαία αγορά, τις οποίες η ΕΕ πρέπει να αντιµετωπίσει αποτελεσµατικά. Αναφερόµαστε στην πρόσφατη «στρατηγική ατζέντα», στο Brexit, στην οικονοµική σύγκλιση, στην «εγχώρια» διακυβέρνηση της ενιαίας αγοράς από τα κράτη-µέλη, στην κρίσιµη σηµασία της ενιαίας αγοράς και όχι απλώς «περισσότερα χρήµατα» και δίκτυο έρευνας. Μαζί, οι τρεις θεσµικοί οργανισµοί της ΕΕ οφείλουν να της δώσουν προτεραιότητα σε όλες της τις διαστάσεις.

 * Οικονομολόγου, ανώτερου επιστημονικού συνεργάτη στο κέντρο ευρωπαϊκών μελετών πολιτικής και κολλέγιο της Ευρώπης (CEPS)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία