BACK TO
TOP
Γνώμες

Διεπαγγελματικές των άλλων κρίκων;

Η εµπειρία δείχνει πως η βελτίωση της θέσης των αγροτών µπορεί να προέλθει από τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εκµεταλλεύσεων, από τη διαµόρφωση συνθηκών για οικονοµίες κλίµακος (συνεργασίες), από την αύξηση των τιµών διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, από την ενίσχυση της προστιθέµενης αξίας της παραγωγής, από τη µείωση της φορολογίας κ.α.

panagos_trans

Γιάννης Πανάγος

5
1

Εδώ και πολύ καιρό, ακόµα κι αν αντιµετωπίζονται µε τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για κάποια από τα επιµέρους θέµατα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, στα παραπάνω κρίσιµα ζητήµατα, όχι µόνο δεν υπάρχει αξιόλογη πρόοδος, αντίθετα καταγράφεται οπισθοδρόµηση. Όσο και να το βασανίζει κανείς, χωρίς συνεργατικά σχήµατα δεν µπορούν να προκύψουν οικονοµίες κλίµακος, δεν µπορεί να βελτιωθεί η διαπραγµατευτική θέση των αγροτών για καλύτερες τιµές, δεν µπορεί να επιστρέψει στον παραγωγό κάτι παραπάνω από την προστιθέµενη αξία που επιτυγχάνεται σε επόµενα στάδια της αλυσίδας παραγωγής.

Αν σ’ όλα αυτά προστεθεί και η πίεση στις τιµές παραγωγού, κυρίως ως αποτέλεσµα του διεθνούς ανταγωνισµού και η δραµατική αύξηση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, καθίσταται σαφές ότι οι αγροτικές επιχειρήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δύσκολα θα µπορούσαν να διαθέτουν την οικονοµική επιφάνεια που απαιτείται για τη βελτίωση των οργανωτικών τους δοµών και την ενίσχυση του δείκτη που απηχεί την παραγωγικότητα.

Τον τελευταίο καιρό, µάλιστα, διαφαίνεται και κάποια παρανόηση. Κάποιοι, από άγνοια ή από σκοπιµότητα, δείχνουν να µπερδεύουν το συνεργατισµό στις τάξεις των αγροτών µε τις λεγόµενες διεπαγγελµατικές οργανώσεις στις οποίες, ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σηµασία. Οι εν λόγω οργανώσεις, είναι προφανώς χρήσιµες για την ευρύτερη βελτίωση των συνθηκών σε έναν κλάδο παραγωγής, δεν υποκαθιστούν ωστόσο τους αγροτικούς συνεταιρισµούς και τις οµάδες παραγωγών. Όπως δεν βοηθούν στη βελτίωση της διπραγµατευτικής θέσης του παραγωγού και τη συναλλακτική του σχέση µε τους εµπόρους και τους µεταποιητές.
Υπάρχει µάλιστα ζωηρός ο κίνδυνος, ελλείψει ουσιαστικής εκπροσώπησης των αγροτών στα όργανα διοίκησης των διεπαγγελµατικών οργανώσεων, να αποδυναµωθεί περαιτέρω η θέση τους έναντι των λοιπών κρίκων της αλυσίδας.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

18-12-2019 09:58asavas

Οι διεπαγγελματικές οργανώσεις όχι μόνο δεν υποκαθιστούν τους αγροτικούς συνεταιρισµούς και τις οµάδες παραγωγών, δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς αυτούς. Όσοι επιμένουν με ανύπαρκτα συνεργατικά σχήματα να δημιουργήσουν διεπαγγελματικές έχουν άλλες σκοπιμότητες στο μυαλό τους, προφανώς αυτά τα μορφώματα θα είναι κυρίως διεπαγγελματικές των μεταποιητικών επιχειρήσεων και εμπόρων.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία