BACK TO
TOP
Γνώμες

Παντοπωλείον η ειλικρίνεια

Αυτό που χρειάζεται για να προχωρήσουν τα πράγµατα στον αγροτικό χώρο είναι µια ειλικρινής σχέση της κεντρικής διοίκησης µε τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.

panagos_trans

Γιάννης Πανάγος

15
0

Προς το παρόν η σχέση αυτή δεν υπάρχει. ∆εν υπάρχει γιατί οι εκάστοτε κυβερνώντες αναζητούν µέσα στον αγροτικό χώρο όχι επίσηµους συνοµιλητές, αλλά κοµµατάρχες. Και γιατί, εν έτει 2020 δεν λείπουν οι πρόθυµοι από την πλευρά των αγροτών να διαδραµατίσουν αυτό το ρόλο.

Σηµειωτέον ότι το µεγάλο πρόβληµα εντοπίζεται σε λίγα κατά βάση πρόσωπα, µε ισχυρές ωστόσο διασυνδέσεις, όχι τόσο µέσα στα κόµµατα όσο στους µηχανισµούς εξουσίας, οι οποίοι τίθενται ολοκληρωτικά στη διάθεση των εκάστοτε πολιτικά κρατούντων, παρέχοντας µικροεξυπηρετήσεις και πληροφορίες (σε ορισµένες περιπτώσεις αυτό λέγεται ρουφιανιά) διευκολύνοντας, µε βάση βέβαια τη δική τους στενή οπτική, στη διαχείριση των θεµάτων.

Είναι βέβαιο ότι, ελλείψει στιβαρής δηµόσιας διοίκησης αλλά και η έλλειψη γνώσης, πολλές φορές, του αντικειµένου από τους ασκούντες την εξουσία, ο ρόλος αυτών των γυρολόγων καθίσταται καθοριστικός. Κόντα στα µικρά και ασήµαντα θέµατα της καθηµερινότητας παρεµβαίνουν συχνά και σε µεγάλα ζητήµατα, τα οποία επιδρούν καταλυτικά  στην εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας και στη διαµόρφωση των συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο.

Το πρόσφατο παράδειγµα µε την Εθνική ∆ιεπαγγελµατική για τη Φέτα, είναι αντιπροσωπευτικό αυτής της κατάστασης. Ενώ η ζωή έχει προχωρήσει, ενώ η συγκρότηση των κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων και στον τοµέα της αιγοπροβατοτροφίας έχει εξελιχθεί και ενώ έχουν προκύψει νέα ενδιαφέροντα συνεργατικά σχήµατα, όπως εν προκειµένω ο Κλαδικός Συνεταιρισµός Αιγοπροβατοτρόφων που αποτελείται σήµερα από 15 παραγωγικούς και εύρωστους οικονοµικά συνεταιρισµούς, κάποιοι επιµένουν να διαβουλεύονται και να προορίζουν για την πρώτη θέση τους συνήθεις πρόθυµους νεροκουβαλητές της εξουσίας.

Είναι σαφές ότι η αντιµετώπιση αυτή από την επίσηµη Πολιτεία, άλλοτε από άγνοια και άλλοτε από σκοπιµότητα, απογοητεύει τους δραστήριους παραγωγικά και κατεβάζει χαµηλά το δείκτη των προσδοκιών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία