BACK TO
TOP
Γνώμες

Η ανίχνευση των δυνάμενων

H Agrotica για την αγροτική Ελλάδα είναι ένα µεγάλο γεγονός.

panagos_trans

Γιάννης Πανάγος

10
0

Παράλληλα µε την ευκαιρία που έχουν οι αγρότες και οι λοιποί συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, να θαυµάσουν τα τεχνολογικά επιτεύγµατα, να γνωρίσουν συστήµατα και υπηρεσίες υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής, να µάθουν για τις νέες τάσεις στον τοµέα των αγροτικών εφοδίων και γενικά να γνωριστούν ο ένας µε τον άλλο, η φετινή έκθεση, παρουσιάζει ένα ειδικότερο µεγάλο ενδιαφέρον.

Συµπίπτει χρονικά µε τη δηµοσιοποίηση των εγκρίσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, πράγµα το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα στους υποψήφιους αγρότες επενδυτές να δουν από κοντά µια µεγάλη γκάµα προτάσεων µηχανολογικού εξοπλισµού που µπορεί να «κουµπώσει» µε τα αιτήµατα του επενδυτικού τους φακέλου.

Βεβαίως, από τον καιρό που υπέβαλαν το φάκελο µέχρι σήµερα, έχει τρέξει πολύ νερό κάτω από τα γεφύρια. Στην ταχύτητα µε την οποία τρέχουν µάλιστα οι τεχνολογικές εξελίξεις έρχονται να προστεθούν και οι άτσαλες, πολλές φορές, περικοπές στις επιδοτούµενες λύσεις.

Μια τρίτη παράµετρος προκύπτει βέβαια από τις δυσκολίες που σχετίζονται µε την εξασφάλιση της ίδιας συµµετοχής στα αντίστοιχα προγράµµατα. Ο χρόνος που µεσολάβησε από την κατάθεση των επενδυτικών φακέλων, παρ’ ότι πολύς, δεν κύλισε στις περισσότερες των περιπτώσεων προς όφελος της ταµειακής εικόνας και της εν γένει οικονοµικής κατάστασης των αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Οι περισσότεροι των δραστηριοποιούµενων στον αγροτικό χώρο, δυσκολεύθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια. Τα περιθώρια κερδοφορίας στένεψαν, η φορολογία και οι υποχρεώσεις έναντι του κράτους και των ασφαλιστικών ταµείων µεγάλωσαν, η οικονοµική τους θέση επιβαρύνθηκε.

Την ίδια στιγµή, οι διορατικοί αγρότες, έσπευσαν -τις περισσότερες φορές µε ίδια µέσα- να επιχειρήσουν µια µετάβαση σε νέες καλλιέργειες, πράγµα το οποίο είχε φυσικά κόστος. Πολλώ µάλλον που οι νέες επιλογές σχετίζονται µε πολυετείς καλλιέργειες (κυρίως δένδρα) οι αποδόσεις των οποίων καθυστερούν. Αυτές τις µέρες αναλογεί µεγάλο βάρος στις δηµόσιες αρχές να θεσπίσουν χρηµατοδοτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν την κατάσταση και στις τράπεζες ευθύνη να ανιχνεύσουν τους δυνάµενους. Agrenda

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία