BACK TO
TOP
Γνώμες

Αυτό κανένας δεν θα το ήθελε

Ενδεχοµένως µε µια πρώτη µατιά, ο αγροτικός τοµέας να αντιµετωπίζει λιγότερα προβλήµατα, λόγω του κορωνοϊού, σε σχέση µε άλλους τοµείς της οικονοµίας.

panagos_trans

Γιάννης Πανάγος

9
0

Ο τουρισµός και η εστίαση για παράδειγµα, πλήττονται εξόφθαλµα από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που δηµιούργησε η πανδηµία.

Το θέµα είναι ότι κανένας άλλος κλάδος, τόσο πολυπληθής και τόσο κρίσιµης σηµασίας για την εθνική οικονοµία και την διατροφική επάρκεια της χώρας δεν αντιµετώπιζε τα τελευταία χρόνια τόσο µεγάλα διαρθρωτικά προβλήµατα.

Η πανδηµία του Covid-19 βρίσκει την εγχώρια αγροτική παραγωγή σε πολύ δύσκολη φάση, έχοντας απολέσει σε πολύ µεγάλο βαθµό την ανταγωνιστικότητά της και αναζητώντας αυτό τον καιρό νέο προσανατολισµό, τόσο σε επίπεδο καλλιεργειών όσο και σε τρόπο οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας.

Αποτελεί κοινό µυστικό ότι η απασχόληση στον αγροτικό χώρο ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια φθίνουσα πορεία, δηµιουργώντας παράλληλα την εντύπωση ότι µε τον καιρό όλο και µεγαλύτερο µέρος της αγροτικής γης και των αγροτικών εκµεταλλεύσεων θα περάσει σε όλο και λιγότερα χέρια, κάτι που θα επιτρέψει στην ελληνική γεωργία να αναβαθµίσει τους δείκτες της παραγωγικότητας και να ενδυναµώσει την παρουσία της τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές.

Η οικονοµική και κοινωνική αναστάτωση που δηµιουργεί η πανδηµία ενδέχεται να πλήξει ανεπανόρθωτα τους δείκτες βιωσιµότητας της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και να θέσει σε πραγµατικό κίνδυνο τη διατροφική επάρκεια της χώρας, σε µια περίοδο που το µεγάλο ζητούµενο ήταν οι εξαγωγές. Η οικονοµική καταιγίδα που δείχνει να συνοδεύει την έλευση του κορωνοϊού, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε βίαιη έξοδο από το αγροτικό επάγγελµα ενός δυναµικού το οποίο αν µη τι άλλο κατείχε την τεχνογνωσία της αγροτικής παραγωγής και ήταν σε θέση, ακόµα και µέσα από µεγάλες δυσκολίες να φέρει εις πέρας το επιδιωκόµενο παραγωγικό αποτέλεσµα.

Όσο κι αν η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, η υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής στη χώρα µας δεν ήταν και δεν θα είναι µια εύκολη υπόθεση. Σε έναν τόπο, όπου, το ανάγλυφο και η ποικιλοµορφία του εδάφους πηγαίνουν χέρι – χέρι µε τον πολυτεµαχισµό του κλήρου και το µικρό µέγεθος των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, καµιά δηµοκρατική διαδικασία δεν µπορεί να ανατρέψει σε ορατό χρόνο αυτή την κατάσταση. Πιθανή χρεοκοπία των σηµερινών υποστηρικτών της αγροτικής παραγωγής και εκµεταλλεύσεων που εκπροσωπούν θα σηµάνει εγκατάλειψη και δραµατική υποχώρηση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα. Κι αυτό, κανένας δεν θα το ήθελε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία