BACK TO
TOP
Γνώμες

Αγνοήστε τους φαφλατάδες

Μετά τη χρηµατοπιστωτική κρίση του 2008 εµφανίστηκαν πολλοί «εκ των υστέρων σοφοί» που υποτίθεται µας προειδοποιούσαν γι’ αυτό επί χρόνια και πλέον είχαν δικαιωθεί µε τραγικό τρόπο.

Kristian-Niemietz

Κρίστιαν Νίμιτζ

16
0

Όποτε όµως έψαχνε κανείς να βρει τις δηµοσιεύσεις αυτών των επίδοξων Κασσανδρών, διαπίστωνε κάθε φορά ότι αυτοί δεν είχαν «προβλέψει» τίποτα. Απλώς είχαν γράψει γενικού περιεχοµένου επιθέσεις κατά του καπιταλισµού γεµάτες από κοινοτοπίες του τύπου «καπιταλισµός – καζίνο», «επιχειρηµατική απληστία» και «νεοφιλελεύθερος φονταµενταλισµός», χωρίς να λένε ούτε λέξη για τις πολύ συγκεκριµένες αιτίες αυτής της πολύ συγκεκριµένης κρίσης. Ένας νωθρός, επιφανειακός λίβελος εναντίον του καπιταλισµού δεν συνιστά προφητεία.
[…].Κάτι παρόµοιο συµβαίνει και σήµερα, µε το ξέσπασµα της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτή τη φορά, δικαιωµένοι αισθάνονται οι εθνικιστές και οι «κοινοτιστές». «Πώς τα πάει τώρα η παγκοσµιοποίησή σας, φιλελεύθεροι;» ρωτούν. «Τα ανοιχτά σύνορα, η υπερκινητικότητα και οι παγκόσµιες εφοδιαστικές αλυσίδες δουλεύουν µια χαρά τώρα, ε; Εµείς πάντως σας τα λέγαµε ότι ένας κόσµος χωρίς σύνορα θα µας αφήσει ευάλωτους και εκτεθειµένους». Σε ένα επιφανειακό επίπεδο, έχουν δίκιο. Αν ο ιός εµφανιζόταν πριν από πενήντα χρόνια, µπορεί να µην έφτανε ποτέ σε µας. Η Κίνα ήταν τότε ένα ερµητικό βασίλειο και ανύπαρκτη οικονοµικώς.
[…].Σας ακούω να απαντάτε «Αυτό είναι ένα γελοίο επιχείρηµα - σκιάχτρο. Κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να ακυρώσουµε εντελώς τις εµπορικές µας σχέσεις µε την Κίνα. Κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να έχουµε καθόλου διασυνοριακές µετακινήσεις ανθρώπων. Το ζήτηµα είναι το µέτρο. Θέλουµε αυτά τα πράγµατα - απλώς όχι στην υπερβολή τους». Εδώ όµως είναι που ξεκινούν τα προβλήµατα. Τι είδους περιορισµοί στο εµπόριο, τι είδους περιορισµοί στα ταξίδια και τη µετανάστευση πιστεύετε ότι θα κρατούσαν τον κορωνοϊό µακριά από µας;
[…]. ∆εν µπορούµε να κρατήσουµε τον ιό µακριά µε δασµούς ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές. […]. Ο COVID-19 δεν επιβεβαιώνει και δεν διαψεύδει καµία συγκεκριµένη κοσµοθεώρηση. Κανείς δεν «δικαιώθηκε» και όσοι το πιστεύουν αυτό για τους εαυτούς τους καταδεικνύουν έναν συνδυασµό προκατάληψης της επιβεβαίωσης και προκατάληψης της εκ των υστέρων γνώσης. O κορωνοϊός κατέλαβε τους πάντες εξ απήνης.

Επικεφαλής πολιτικής οικονοµίας
στο Institute for Economic Affairs

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία