BACK TO
TOP
Γνώμες

Προβασικές φυτείες ελιάς

Με διθυραµβικά λόγια ο ΕΛΓΟ ανακοίνωσε τη δηµιουργία προβασικής φυτείας Ελιάς στο Ινστιτούτο Χανίων µε την οποία άνοιξε ο δρόµος για παραγωγή πιστοποιηµένων δενδρυλλίων ελιάς.

emanouilidis_Megalo

Ηλίας Εμμανουηλίδης

46
0

Στο δηµοσίευµα του agronews.gr καταχωρίστηκε το παρακάτω σχόλιό µου:
«Επί τέλους έχουµε προβασική φυτεία Ελιάς! Συγχαρητήρια στον δρ Γ. Κουµπούρη ερευνητή του Ινστιτούτου Χανίων του ΕΛΓΟ που µετά από οκτώ χρόνια οδύσσειας εργασιών, επιµονής και υποµονής κατόρθωσε να του αναγνωρισθούν ως προβασικά τα φυτά ελιάς στο δικτυοκήπιο Χανίων. Αποµένουν τουλάχιστον 6 έως 8 χρόνια ακόµη διαδικασιών και εργασιών ώστε τα πρώτα ελληνικά δενδρύλλια ελιάς, µε µπλε καρτελάκι πιστοποίησης, να φθάσουν στον Έλληνα ελαιοκαλλιεργητή. Η αρµόδια Υπηρεσία Χανίων πρέπει να εκδώσει και να παραδώσει τις ατοµικές επίσηµες ετικέτες (λευκού χρώµατος µε ιώδη διαγώνια γραµµή) προβασικών φυτών και το πιστοποιητικό προβασικής φυτείας.

Πρέπει να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος, να επιλεγούν οι φυτωριακές επιχειρήσεις για να δηµιουργήσουν µε προβασικό υλικό (από αυτές τις προβασικές φυτείες) τις βασικές φυτείες από τις οποίες στη συνέχεια θα παραχθούν τα πιστοποιηµένα δενδρύλλια ελιάς». Αφού ο ΕΛΓΟ φαίνεται να συνειδητοποίησε τη σηµασία της πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού, η αρµόδια διεύθυνση για το ΦΠΥ για να προωθήσει την περαιτέρω δηµιουργία προβασικών φυτειών δενδρωδών και αµπέλου οφείλει:

Να φροντίσει ώστε τα φυτά των εσπεριδοειδών προερχόµενα από την Κύπρο και βρίσκονται σε δικτυοκήπιο στο ∆.Σ. Ξυλοκάστρου να αναγνωρισθούν ως προβασικά φυτά.

Για τον Φυτοπαθολογικό-ιολογικό έλεγχο των προβασικών φυτειών πυρηνοκάρπων, γιγαρτοκάρπων, ελιάς και αµπέλου, σε συνεργασία µε τη ∆ιεύθυνση Φυτοπραστασίας του υπουργείου, να δηµιουργήσει ∆ίκτυο Εργαστηρίων µε τον Σταθµό Ελέγχου Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού και ενδιαφερόµενα Φυτοπαθολογικά Εργαστήρια (ΜΦΙ, Πανεπιστηµιακά, Αγροτικής Έρευνας, Ιδιωτικά και στην ανάγκη και ειδικά εργαστήρια του εξωτερικού). Η χρηµατοδότηση των εξετάσεων να έλθει από το Λογαριασµό Σποροπαραγωγής και Φυτωρίων.

Να απλουστεύσει την εγγραφή των ποικιλιών και κλώνων της αµπέλου στον Εθνικό Κατάλογο αρκούµενη στις ∆οκιµές ∆.Ο.Σ. βάσει της κείµενης νοµοθεσίας Εθνικής και Ε.Ε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία