Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Γνώμες

Επιστροφή σε μια ευχάριστη κρουαζιέρα;

Είναι έτοιµοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για µια προεδρία Μπάιντεν; Μετά βίας. Και αυτό διότι πολλοί µεταξύ των ηγετών της Ευρώπης -σε επίπεδο ΕΕ ή σε εθνικό επίπεδο- φαίνεται να νοµίζουν ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σηµαίνει και επιστροφή σε κάποιες καλές ηµέρες.

Adebahr_-Cornelius

Κορνίλιους αντεμπάρ

85
0

Ωστόσο, ο κόσµος έχει αλλάξει από αυτό που ήταν, και το ίδιο και οι ΗΠΑ. Αρκετά έχουν γραφεί τις προηγούµενες ηµέρες για το πόσο πολύ ο πρόεδρος Μπάιντεν θα εστιάσει στο να «φτιάξει τα πράγµατα καλύτερα», αλλά στο εσωτερικό του. Είναι ώρα οι Ευρωπαίοι να καταλάβουν τι σηµαίνει αυτό. 

ιότι εάν οι πιθανότητες ενός «διατλαντικού reset» εξαρτώνται από το ποιος είναι ο επόµενος Αµερικανός πρόεδρος, η πραγµατική του αναβίωση εξαρτάται από το τι είναι οι διατεθειµένοι να κάνουν οι Ευρωπαίοι. Για να το θέσουµε απλά, ο Μπάιντεν θα πρέπει µόνο να σηµατοδοτήσει ότι θέλει οι σύµµαχοι να είναι εταίροι και πάλι, αλλά αυτό το τελευταίο πρέπει να πετύχει. Αυτό σηµαίνει ενίσχυση του ευρωπαϊκού project µέσω περαιτέρω ολοκλήρωσης -ιδιαίτερα σε ζητήµατα ευρωζώνης για να αποτρέψει µια ακόµη χρηµατοπιστωτική κρίση- και να φροντίσει για τις πολλές κρίσεις που υπάρχουν στη γειτονιά της ΕΕ. 

Το µεγάλο άλµα προς τα εµπρός για τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρώπης και τους στρατηγικούς αναλυτές, θα ήταν να αναγνωρίσουν ότι η αυτονοµία της Ευρώπης είναι στην πραγµατικότητα προς το συµφέρον των ΗΠΑ -χωρίς αυτή, δεν υπάρχει πραγµατική εταιρική σχέση µε την Ουάσιγκτον, απλώς παρατεταµένη εξάρτηση. Σε παγκόσµιο επίπεδο, αντί να αντιµετωπίσουν απλώς την Κίνα σε έναν υποτιθέµενο συστηµικό ανταγωνισµό, αυτό σηµαίνει ότι θα αντιµετωπίζουν από κοινού τα ζητήµατα δηµόσιας υγείας, κλιµατικής δράσης και ψηφιοποίησης, προκειµένου να αποδείξουν την αποτελεσµατικότητα του δηµοκρατικού, πολυµερούς µοντέλου. Εν ολίγοις, δεν πρόκειται για µια ευχάριστη κρουαζιέρα, αλλά για έναν δύσκολο δρόµο. 

 
 

* ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ,  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία