BACK TO
TOP
Γνώμες

Χρονιά σταθμός

Για προφανείς λόγους, το 2020 δεν θα καταγραφεί στην ιστορία ως µια καλή χρονιά.

tyler_cowen_2

Τάϊλερ Κόουεν

7
0

Ταυτόχρονα, έφερε µαζί του περισσότερη επιστηµονική πρόοδο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά στην πρόσφατη µνήµη - και οι εξελίξεις αυτές θα διαρκέσουν πολύ µετά την εξαφάνιση της Covid-19 ως µείζονος απειλής για την ανθρωπότητα.

∆ύο από τα πιο προφανή και απτά σηµάδια προόδου είναι τα εµβόλια mRNA που διανέµονται τώρα σε όλη την αµερικανική ήπειρο και, ευρύτερα, σε όλο τον κόσµο. Τα συγκεκριµένα εµβόλια φαίνεται να έχουν πολύ υψηλά επίπεδα αποτελεσµατικότητας και ασφάλειας και µπορούν να παραχθούν ταχύτερα από τα συµβατικά. Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο έχουµε µια σχετικά αισιόδοξη προοπτική για το 2021. Η τεχνολογία mRNA µπορεί επίσης να έχει ευρύτερες δυνατότητες, για παράδειγµα στο να βοηθά στην επιδιόρθωση προβληµατικών καρδιών. Ένα πολλά υποσχόµενο υποψήφιο εµβόλιο κατά της ελονοσίας, ίσως του µεγαλύτερου «δολοφόνου» στην ανθρώπινη ιστορία, βρίσκεται στα τελικά στάδια κλινικών δοκιµών.[…].

Ήταν µια καλή χρονιά και για την τεχνητή νοηµοσύνη. Η τεχνολογία GPT-3 επιτρέπει τη δηµιουργία εξαιρετικά κοντινής στην ανθρώπινη µορφή γραφής, µε µεγάλο βάθος και πολυπλοκότητα. Είναι ένα σηµαντικό βήµα προς τη δηµιουργία αυτοµατοποιηµένων οντοτήτων που θα µπορούν να αντιδρούν µε πολύ «ανθρώπινους» τρόπους. […]

Ήταν επίσης µια καλή χρονιά για την πρόοδο στο πεδίο των µεταφορών. Η πρόοδος όσον αφορά τα αυτόνοµα οχήµατα χωρίς οδηγό φαίνεται να έχει «κολλήσει», ωστόσο η Walmart θα τα χρησιµοποιεί σε ορισµένες παραδόσεις µέσω φορτηγών το 2021. […]. Η SpaceX πέτυχε σχεδόν κάθε στόχο εκτόξευσης και πυραυλικής δοκιµής που είχε ανακοινώσει για την χρονιά που τελειώνει. Η Toyota κι άλλες εταιρείες ανακοίνωσαν σηµαντική πρόοδο όσον αφορά στις µπαταρίες ηλεκτρικών οχηµάτων και τα σχετικά προϊόντα αναµένεται να κάνουν «ντεµπούτο» µέσα στο 2021 […].

Τέλος, η ανάδυση και γενίκευση της εργασίας από απόσταση είναι πραγµατική πρόοδος. Θα πραγµατοποιηθούν πολλές ακόµη συναντήσεις Zoom και πολλά από τα παραδοσιακά επαγγελµατικά ταξίδια δεν θα επιστρέψουν. Χωρίς αµφιβολία, ήταν µια τραγική χρονιά. Παράλληλα µε τη θλίψη και την τραγωδία, έγινε αρκετά σηµαντική πρόοδος. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να θυµόµαστε, ακόµα κι αν δεν µπορούµε να γιορτάσουµε κοιτώντας πίσω στο 2020.

*Οικονοµολόγου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία