BACK TO
TOP
Γνώμες

Μπορεί ο γιάπης να γίνει αγρότης;

Η υπόθεση ανάπτυξης της Ελληνικής γεωργίας μοιάζει να βρίσκεται εδώ και χρόνια σε τέλμα και με απλά λόγια οι δρόμοι που ανοίγονται από 'δω και μπρος είναι δύο.

panagos01_4_3

Γιάννης Πανάγος

82
1

Ή θα επιχειρηθεί µια οργανωµένη ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τοµέα, η οποία θα δίνει νέο περιεχόµενο στο ρόλο του επαγγελµατία αγρότη, λαµβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις αλλά και τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας...

Ή θα αναζητηθεί ένα τελείως διαφορετικό µοντέλο, µε την ανάθεση της αγροτικής δραστηριότητας σε µεγάλα επιχειρηµατικά σχήµατα και διεθνή funds και ακολούθως, τη µετατροπή των σηµερινών αγροτών και των διαδόχων τους σε αγρεργάτες.

Ως τρίτη λύση πλανάται το ενδεχόµενο να δοθεί χώρος σε ένα υβριδικό µοντέλο, το οποίο θα διασώζει ένα µικρό µέρος του υπάρχοντος αγροτικού δυναµικού, κυρίως µέσω της συµµετοχής του και σε επόµενα στάδια της αλυσίδας αξίας (µεταποίηση και εµπορία) κι όλα τ’ άλλα... στα funds.

Με τη δυναµική που έχουν πάρει τα πράγµατα διεθνώς, κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει τίποτα. Γνώµη της Agrenda είναι πως η γεωγραφική και πολιτισµική θέση της χώρας αφήνει περιθώρια για έναν νέο σχεδιασµό. Τέτοιο που θα αξιοποιεί αποτελεσµατικά δυναµικό, γνώση, υποδοµές και τεχνολογία, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Έναν σχεδιασµό που θα βασίζεται σε παγιωµένες αξίες και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει τη βιώσιµη λειτουργία µονάδων (προσωπικών, οικογενειακών, εταιρικών, συνεταιριστικών) προάγοντας την ιδέα της αυτοαπασχόλησης και της ατοµικής πρωτοβουλίας µε σύγχρονο πνεύµα.

Αντίθετα, είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους η υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής από σύνθετα και µεγάλα επιχειρηµατικά σχήµατα ή εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων (funds) σε µια χώρα µε τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας θα ευοδωθεί δύσκολα, τουλάχιστον σε ορατό χρόνο.

Το ανάγλυφο του εδάφους, η κατάτµηση του κλήρου και η έλλειψη έµπειρου δυναµικού (διαθέσιµου για το σκοπό αυτό), αυξάνουν το ρίσκο και καθιστούν το εγχείρηµα επισφαλές. Άλλωστε, η ίδια η υφή της δραστηριότητας είναι εκτεθειµένη σε φυσικούς κινδύνους, η κάλυψη των οποίων είναι δύσκολο προς το παρόν να οργανωθεί.  

Για όλους αυτούς τους λόγους, πριν οι ιθύνοντες αφήσουν τα πράγµατα στην τύχη τους και στη µέριµνα των αγορών, καλό είναι να το ξανασκεφτούν.  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-09-2021 12:46Θάνος

Εάν δεν επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην εθνική ανάγκη για υγιή κοινωνικό ιστό,που σημαίνει υγιή νοικοκυριά,δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα προς το βέλτιστο.Γιατί μάθατε όλοι της γενιάς σας να βλέπετε τα πράγματα μονομερώς απο την πλευρά της λογιστικής,δηλαδή απο την πλευρά των αριθμών και μόνον;Ναι ξέρω,θα μου πείτε ορίστε ακόμη ένας ρομαντικός.Αλλά και απο αυτήν την οπτική γωνία να το κοιτάξει κανείς,εννοώ αυτήν που παραθέσατε,πώς στην ευχή θα μπορέσει να ξεπεράσει τις σκοπέλους που εμποδίζουν την παραγωγή μιας μικρής ή μεγάλης αγροτικής επιχείρησης,όταν το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα δεν είναι αξιοπρεπές; Σε τί θα οφελήσουν οι διεθνείς εξελίξεις και οι νέες τεχνολογίες εαν εκ των προτέρων δεν δημιουργηθεί το υπόβαθρο για να μπούμε δυναμικά οι αγροτες στις διεθνείς εξελίξεις και να αγκαλιασουμε τις νέες τεχνολογίες;Να φορέσουμε απο κάτω τρύπιο βρακί κι απο πάνω παντελόνι μεταξωτό;Αυτό μας λέτε; Η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία έγκειται απο πολλά πράγματα.Ένα απο αυτά είναι η εθνική αγροτική οικονομία και παραγωγή που μπορούν να υποστηρίξουν αγροτικά νοικοκυριά οικονομικά και το τραπέζι του καταναλωτή πρακτικά.Τρώμε κάθε λογής σαβούρα που εισάγουμε δίχως να αξιοποιούμε την ποιοτική τροφή που παράγουμε κι αυτό για να την στέλνουμε έξω.Ειδικά σήμερα με την υγειονομική κρίση και την στιγμή που είναι αναγκαία η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ελλήνων και κατ'επέκταση της υγείας τους. Επομένως κύριε Πανάγο.Όλα είναι θέμα πολιτικής με την ουσιαστικότερη έννοια της πολιτικής.Αυτής της ενέργειας και της πνοής για αλλαγή πλεύσης με σκοπό την ευημερία των ανθρώπων της γης μας και όχι τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά νούμερα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία