BACK TO
TOP
Γνώμες

Η εξίσωση στις αλυσίδες

Τα άσχηµα νέα είναι ότι τα προβλήµατα της παγκόσµιας αλυσίδας εφοδιασµού είναι πιο επίµονα από ό,τι είχε µέχρι πρόσφατα γίνει αντιληπτό.

Tyler-Cowen

107
0

του George Mason*

Τα χειρότερα νέα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας µεµονωµένος λόγος γι’ αυτό και, εποµένως, καµία απλή συνταγή διόρθωσης. Και το ακόµη χειρότερο νέο είναι ότι κανείς δεν ξέρει πραγµατικά πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση. Τα καλά νέα; Ουσιαστικά, ορισµένα βασικά «νευρικά κέντρα» της παγκόσµιας οικονοµίας έχουν πληγεί από ένα µείγµα Covid και κακοτυχίας, ειδικά στο τελευταίο µέρος του τρέχοντος έτους. Οι µεταφορές, η ενέργεια και τα υψηλής ποιότητας τσιπ αντιµετωπίζουν ταυτόχρονα µεγάλα προβλήµατα, αλλά συνδεδεµένους.

Στις µεταφορές, ορισµένα κινεζικά λιµάνια έχουν αδρανοποιηθεί ή λειτουργούν µε µειωµένη χωρητικότητα λόγω Covid. Ένα ισχυρό και δυναµικό εµπόριο διαρκών αγαθών έχει ασκήσει µεγάλη πίεση στα εµπορευµατοκιβώτια (κοντέινερ), τα πλοία και τις λιµενικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσµο. Η τιµή των εµπορευµατοκιβωτίων ενδεχοµένως να είναι πάνω από 10 φορές υψηλότερη απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια. Ένα µεγάλο µέρος του διεθνούς εµπορίου έχει επιβραδυνθεί σηµαντικά, ενώ µέρος του δεν είναι πλέον κερδοφόρο. […]Πολλοί προµηθευτές απαιτούν διεθνώς εµπορεύσιµα εξαρτήµατα για να ολοκληρώσουν την παραγωγή και τη διανοµή των αγαθών και των υπηρεσιών τους, αλλά έχουν «κολλήσει». […] Υπάρχουν και παγκόσµια ενεργειακά προβλήµατα µε βαθύτερες ρίζες. Πολλές χώρες επιδιώκουν τη µετάβαση σε πιο πράσινες µορφές προµήθειας ενέργειας, χωρίς όµως να έχουν εξασφαλίσει επαρκείς εναλλακτικές λύσεις.[…]

Έτσι, στη µία πλευρά της εξίσωσης υπάρχουν καθυστερήσεις στο εµπόριο, καθυστερήσεις εισροών, υψηλότερο κόστος συναλλαγών και µεταφορών, πολύ υψηλότερες τιµές ενέργειας και ελλείψεις τσιπ. Από την άλλη βρίσκονται οι Αµερικανοί και Ευρωπαίοι καταναλωτές, που εξοικονόµησαν τεράστια χρηµατικά ποσά το 2020 και στις αρχές του 2021 και τώρα τα ξοδεύουν. Αυτός ο συνδυασµός έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισµό των τιµών. Η ζήτηση κατακλύζει την αγορά και η προσφορά δεν µπορεί να την εξυπηρετήσει. […] Εν τω µεταξύ, προµηθευτές, διανοµείς και καταναλωτές διαπλέουν - ευτυχώς µέχρι στιγµής χωρίς να καταστρέφονται - µια χαώδη, πολύπλοκη «θάλασσα» χωρίς ανάλογο προηγούµενο.

*Αµερικάνου οικονοµολόγου,

καθηγητή στο George Mason University

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία