BACK TO
TOP
Γνώμες

Διεπαγγελματικές και… παράγοντες

Η λάθος αντίληψη για το θεσµό των διεπαγγελµατικών οργανώσεων στην Ελλάδα είναι παλιά υπόθεση.

panagos_2_13__1__9

Γιάννης Πανάγος

357
0

Όµως η τελευταία ανάκληση της επίσηµης αναγνώρισης της Ε∆ΟΚ ως Εθνικής ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Κρέατος, είναι κάτι που υπερβαίνει τις συνήθεις παθογένειες στον τρόπο που λειτουργεί ο εν λόγω θεσµός και υπακούει σε µια λογική τύπου «σήκω εσύ να κάτσω εγώ».

Όλα ξεκίνησαν από την ώρα που «έσπασε η φιλία» ανάµεσα στον µέχρι σήµερα πρόεδρο της Ε∆ΟΚ Λευτέρη Γίτσα και τον πρόεδρο του ΣΕΚ Τάκη Πεβερέτο. Όσο αυτοί οι δύο τα πήγαιναν καλά, όλα ήταν καλά, κι ας µην ήταν καλά. Από την ώρα που «κάτι έσπασε» ανάµεσά τους, η ∆ιεπαγγελµατική κρέατος, έπρεπε να βάλει… ταφόπλακα. Όχι κατ’ ανάγκη για λόγους ουσίας, περισσότερο για να διευκολυνθεί η αλλαγή στις «καρέκλες».

Να θυµίσουµε ότι λίγο καιρό νωρίτερα, κάποιοι εκ των δυσαρεστηµένων µε τη λειτουργία της Ε∆ΟΚ, είχαν φροντίσει, όχι µόνο να αποχωρήσουν από τη ∆ιεπαγγελµατική αλλά και να αναγγείλουν τη δηµιουργία νέας, δεύτερης δηλαδή, ∆ιεπαγγελµατικής, κάτι το οποίο βέβαια δεν είναι επιτρεπτό, µε βάση το ισχύον θεσµικό πλαίσιο. Προφανώς κάτι ήξεραν, καθώς, λίγες εβδοµάδες µετά, ήρθε η ανάκληση αναγνώρισης της Ε∆ΟΚ.

Το µόνο σίγουρο είναι ότι αυτού του είδους οι αιφνιδιασµοί και οι επακόλουθες παλινωδίες δεν περιποιούν τιµή στο θεσµό των ∆ιεπαγγελµατικών, δεν προάγουν τη συνεργασία µεταξύ των κρίκων της αλυσίδας αξίας και φυσικά εκθέτουν τη χώρα στους ευρωπαϊκούς θεσµούς. Σηµειωτέον ότι την ίδια µέρα που υπογράφονταν η ανάκληση αναγνώρισης της Ε∆ΟΚ, κλιµάκιο της οργάνωσης βρίσκονταν σε αποστολή στο Ριάντ, µε στόχο να προάγει το ελληνικό και ευρωπαϊκό κρέας στις χώρες της αραβικής χερσονήσου, βάσει εγκεκριµένου προγράµµατος προώθησης και προβολής. 

∆εν είναι η πρώτη φορά που οι προσωπικές έριδες, τα µικροσυµφέροντα και το έλλειµα κλαδικής εκπροσώπησης των αγροτών υπονοµεύουν το θεσµό των ∆ιεπαγγελµατικών. Το ίδιο είχε γίνει πριν από χρόνια µε τη ∆ιεπαγγελµατική ελαιολάδου, κάτι ανάλογο συµβαίνει εδώ και καιρό µε τη ∆ιεπαγγελµατική πυρηνόκαρπων. Αυτά είναι που υποχρεώνουν σε «χαµηλή πτήση» τη ∆ιεπαγγελµατική της φέτας, της επιτραπέζιας ελιάς κ.α.

Οι συντελεστές του χώρου πρέπει να αντιληφθούν ότι ∆ιεπαγγελµατική δεν σηµαίνει εύκολο χρήµα για δήθεν προγράµµατα προβολής. Είναι ο θεσµός που διευκολύνει την εποικοδοµητική συνεργασία µεταξύ των κρίκων της αλυσίδας (αγρότες, µεταποιητές, διακινητές), που λαµβάνει µέριµνα για την τήρηση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς. Τα προγράµµατα προβολής έχουν τη σηµασία τους, όχι όµως όταν εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές παραγόντων κάθε κλάδου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία