BACK TO
TOP
Γνώμες

Η πλάνη του 10% υπέρ των ΚΥΔ

Όσο κι αν οι ιθύνοντες προσπαθούν να εξωραϊσουν την κατάσταση, η εικόνα των τελευταίων πληρωµών δεν είναι καλή. Θα µπορούσε να χαρακτηριστεί και απογοητευτική. Η µεγάλη εικόνα δείχνει πως ένα πολύ µεγάλο µέρος των πιστώσεων άµεσων ενισχύσεων να έχει πάει κάτι µήνες παραπίσω, ενώ η ποιότητά τους δείχνει επιεικώς απαράδεκτη.

panagos_2_13

Γιάννης Πανάγος

272
1

Ο ίδιος ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγνωρίζει ότι ένα σηµαντικό µέρος των συνδεδεµένων ενισχύσεων (ενδεχοµένως να προσεγγίζει και τα 100 εκατ. ευρώ) δεν έφτασε ποτέ στους αγρότες. Κυρίως λόγω των τεχνικών αδυναµιών του συστήµατος και κακής υποστήριξης αυτού από τους περίφηµους «τεχνικούς συµβούλους».

Η δεύτερη παρτίδα πληρωµών που αφορά τα λεγόµενα οικοσχήµατα ή αλλιώς eco-schemes,  κουβαλάει άλλες αµαρτίες. Εδώ τα πράγµατα έπασχαν θεσµικά εξ αρχής. Ακροβασίες στο Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, έλλειψη πολιτικού ρεαλισµού (στη συνέχεια) και αδυναµίες του συστήµατος διαχείρισης ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, οδήγησαν σε µια «οπισθοχώρηση» άνευ προηγουµένου. Οι στρεµµατικές ενισχύσεις που αποδόθηκαν υπολείπονται γύρω στο 50% από τη µέση τιµή που προέβλεπαν και οι ίδιες οι δηµόσιες αρχές.

Και σαν να µην έφτανε αυτό, στο συγκεκριµένο πεδίο, δηλαδή στα eco-schemes, έλαβε χώρα, όπως αποδεικνύεται, µια ακόµα συµπαιγνία εις βάρος των παραγωγών. Με το πρόσχηµα ότι τα λεφτά που έχουν να περιµένουν οι αγρότες από τα οικοσχήµατα είναι πολλά, καλλιεργήθηκε στις τάξεις των αιτούντων µια πλάνη, πάνω στην οποία οι περισσότεροι µελετητές – σύµβουλοι, «έκτισαν» µια σοβαρή αµοιβή - παρακράτηµα της τάξεως του 10% επί των εισπράξεων. Αυτή η αµοιβή (παρακράτηµα) αποδεικνύεται πολύ µεγάλο γι’ αυτό που προσφέρεται ως υπηρεσία στους αγρότς και γι’ αυτό που φθάνει ως ενίσχυση στους λογαριασµούς τους. 

Ο λογαριασµός είναι απλός. Για ένα σύνολο ενίσχυσης 425 εκατ. ευρώ, κατόπιν µεταξύ τους συνεννόησης, τα Κέντρα Υποδοχής ∆ηλώσεων (ΚΥ∆) εισέπραξαν το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης παρακράτηµα 42,5 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι είχαν φροντίσει προηγουµένως να αποσπάσουν την υπογραφή – εξουσιοδότηση των δικαιούχων ενίσχυσης αγροτών και να εισπράξουν την αµοιβή τους ταυτόχρονα µε την εντολή πληρωµής.

Το πώς ακριβώς έγινε αυτό, ίσως θα πρέπει να το εξηγήσουν επαρκώς οι συµµετέχοντες στη διαδικασία διαχείρισης των ενισχύσεων και στην έκδοση των αντίστοιχων εντολών. Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η συµπαιγνία πονάει πολύ τους αγρότες. Γι’ αυτό, αν υπάρχει πραγµατική υπεύθυνη αρχή σ’ αυτή τη χώρα, κάποιος θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αποκατασταθεί αυτή η... υπερβολή. Σε κάθε περίπτωση, η Agrenda, όπως κάνει πάντα, θα επαναφέρει µετ’ επιτάσεως το θέµα και δεν πρόκειται να το αφήσει να ξεχαστεί, µέχρι να υπάρξει µια επαρκής και δίκαιη λύση.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-05-2024 15:31k

Αυτή την παράτυπη κράτηση 10% δεν την έκανα ούτε όλα τα ΚΥΔ, ούτε όλοι οι σύμβουλοι. Εμείς δεν χρεώσαμε τίποτε για οικοσχήματα, καθοδηγήσμε,επισυνάψαμε,υπογράψαμε τα χαρτιά οικοσχημάτων και είδαμε την πληρωμή παραγωγών μας 30/4 που ήταν καλή με βάση τις επιλογές μας. Κάναμε καλά ? Θα μας πληρώσουν τώρα αυτό που πρέπει βάσει των χρημάτων που πήραν και θα μας προτιμήσουν οι αγρότες το 2024 έναντι των άλλων που τους έκλεψαν? Δεν είναι και πολύ σίγουρο....Εχει δυο όψεις το νόμισμα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία