BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Halit Ünlü, success story στον αγροτικό εξοπλισμό με 4 εργοστάσια

Επέκταση των εµπορικών δραστηριοτήτων της στην ελληνική αγορά, όπου και διατηρεί παρουσία τα τελευταία 30 χρόνια, είναι στις άµεσες προτεραιότητες της «ÜNLÜ Agricultural Machinery Company» που εξειδικεύεται στο σχεδιασµό και την κατασκευή εργαλείων κατεργασίας του εδάφους. «Το επόµενο χρονικό διάστηµα θα διευρύνουµε την ποικιλία των προϊόντων που προσφέρουν οι διανοµείς µας στην Ελλάδα και θα εργαστούµε αδιάκοπα να διασφαλίσουµε ότι οι τάσεις που εµφανίζουν οι πωλήσεις µας παγκοσµίως θα καταγραφούν και στην ελληνική αγορά», τονίζει στην Agrenda ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Halit Ünlü.

26_31

Λεωνίδας Λιάμης

513
0

Halit Ünlü, ένα success story στον σύγχρονο αγροτικό εξοπλισμό με 4 εργοστάσια

Τον συναντήσαµε στη Θεσσαλονίκη, τη γενέτειρα του πατέρα του, λίγες ώρες πριν την αναχώρησή του για τη ∆ράµα, όπου είχε ραντεβού µε έναν από τους τέσσερις αντιπροσώπους του στην Ελλάδα. «Ο στόχος µας είναι να προσφέρουµε τα καλύτερα εργαλεία στους Έλληνες αγρότες, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και σε λογική τιµή», µας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ünlü.


Καλησπέρα κ. Ünlü και καλώς ήρθατε στη χώρα µας. Πρώτα από όλα πείτε µας δύο λόγια για να συστηθείτε στους Έλληνες αγρότες;

Είµαι το παιδί µιας οικογένειας που µετανάστευσε από τη Θεσσαλονίκη στην Τουρκία το 1922. Η οικονοµική κατάσταση µας δεν ήταν καλή, αλλά ο πατέρας µου µας ανέθρεψε πολύ τίµια και µε σεβασµό, κάτι που, υπό αυτή την έννοια, τον έκανε πλούσιο άνθρωπο. Αν και ήµουν ένας µαθητής µε διακρίσεις στο δηµοτικό, λόγω οικονοµικών αιτιών, δεν κατάφερα να τελειώσω το γυµνάσιο και άρχισα να εργάζοµαι. Θυµάµαι αυτές τις µέρες των παιδικών µου χρόνων πολύ καλά. Στην ηλικία των 17-18 ετών άρχισα ασκώ το τωρινό µου επάγγελµα ως βοηθός µάστορα σε µια επιχείρηση που παρήγαγε γεωργικά εργαλεία, όπως τσεκούρια, δρεπάνια και άροτρα. Το πιο σηµαντικό µάθηµα που έµαθα τότε ήταν να είµαι ειλικρινής και να µην εµπλακώ σε απάτες και µε τις ίδιες αρχές πορεύοµαι στη ζωή και στην εργασία µου και σήµερα. Αγάπησα κάθε δουλειά που έκανα, και αγαπώ τη δουλειά µου ακόµη και τώρα.

Η εταιρεία «ÜNLÜ AGRICULTURAL MACHINERY COMPANY» πότε προέκυψε και ως µέγεθος τί αντιπροσωπεύει σήµερα;

Η εταιρεία µας ιδρύθηκε το 1971 και από τότε προσπαθούµε να δώσουµε σε κάθε λίρα που έχουµε κερδίσει σε αυτή τη µακρά διαδροµή, την αξία που της αρµόζει. Τα άροτρα που κατασκευάζαµε το 1972, θα τα βρείτε ακόµη και σήµερα µπροστά από το εργοστάσιό µας. Το έτος 2000 ανοίξαµε το πρώτο µας εργοστάσιο στην επαρχία της Μανίσα, µια περιοχή κοντά στη Σµύρνη και σήµερα διαθέτουµε 4 µονάδες παραγωγής, ένα εργοστάσιο στη Βουλγαρία και εξάγουµε τα προϊόντα µας σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσµίως. Στην τουρκική αγορά προς το παρόν κατέχουµε µερίδιο 70% στο αντικείµενό µας και σχεδιάζουµε να επεκτείνουµε την παρουσία µας σε όλο τον κόσµο σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

Αναφερθήκατε στον εξωστρεφή προσανατολισµό του οµίλου σας, ο οποίος αναµφίβολα µε παρουσία σε 40 χώρες, είναι ευρύτατος. Η ελληνική αγορά πώς τοποθετείται µέσα σε αυτή τη στρατηγική;

Έχουµε παρουσία στην ελληνική αγορά τα τελευταία 30 χρόνια και τα προϊόντα µας θα έλεγα πως ήδη είναι γνωστά. Ο στόχος µας είναι να προσφέρουµε τα καλύτερα εργαλεία στους Έλληνες αγρότες και δεν σας κρύβω πως έχουµε πελάτες στην Ελλάδα, οι οποίοι χρησιµοποιούν τα άροτρά µας εδώ και 25-30 χρόνια. Είναι ποιοτικά εργαλεία και θα έλεγα πως ταιριάζουν στα ελληνικά χώµατα. Επιπλέον, λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας µε την Τουρκία, η χώρα σας είναι µια σηµαντική περιοχή που µας επιτρέπει να ολοκληρώνουµε την παράδοση των προϊόντων µας από το εργοστάσιο µέσα στην ίδια ηµέρα από την παραγγελία. Συνεργαζόµαστε µε τους τέσσερις διανοµείς που διαθέτουµε στην Ελλάδα για να αυξήσουµε τις πωλήσεις µας στην ελληνική αγορά και να προσφέρουµε στους πελάτες µας τις πιο ανταγωνιστικές τιµές, χωρίς να κάνουµε εκπτώσεις στην ποιότητα.

Έχετε άλλα σχέδια για την ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών που θα απευθύνονται, µελλοντικά, στους Έλληνες αγρότες;

Ως εταιρεία επιδεικνύουµε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, λόγω και της καταγωγής του πατέρα µου, όπως σας ανέφερα, από τη Θεσσαλονίκη. Ως εκ τούτου δεν σταµατάµε τις προσπάθειες για τη βελτίωση της απόδοσης των υφιστάµενων διανοµέων µας και ταυτόχρονα επικοινωνούµε µε τους παραγωγούς για να κατανοήσουµε τις ανάγκες τους. Ακούµε προσεκτικά τις εµπειρίες τους και µε τα µαθήµατα που αντλούµε από αυτές τις ιστορίες, προχωρούµε προς την παροχή υψηλότερης ποιότητας εργαλείων, αλλά και υπηρεσιών. Στο επόµενο χρονικό διάστηµα θα συµµετέχουµε σε περισσότερες εκθέσεις, θα διευρύνουµε την ποικιλία των προϊόντων που προσφέρουν οι διανοµείς µας και θα εργαστούµε αδιάκοπα για να διασφαλίσουµε ότι οι τάσεις που καταγράφουν οι πωλήσεις µας στη διεθνή αγορά, θα λαµβάνουν χώρα και στην ελληνική αγορά.

Είπατε νωρίτερα ότι ο όµιλός σας κατέχει το 70% της τουρκικής αγοράς, στον τοµέα που δραστηριοποιείστε. Ποιο είναι το µυστικό αυτής της επιτυχίας;

Καταρχάς, η ειλικρίνεια, η καλή θέληση και η σκληρή δουλειά έχουν τον πρώτο ρόλο στην εταιρεία µας, µαζί µε την ποιότητα. Οι πελάτες µας εκφράζουν συχνά µεγάλη ικανοποίηση για τα προϊόντα µας, και όταν το ακούω αυτό, αποκτώ νέο κίνητρο και σκέφτοµαι πώς µπορώ να παρέχω ακόµα καλύτερα εργαλεία στους αγρότες, οι οποίοι το ανταποδίδουν.


Οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι καινοτοµίες στον γεωργικό τοµέα προχωρούν µε γοργούς ρυθµούς. Η εταιρεία σας πως απαντά σε αυτές τις αλλαγές και πώς τις ενσωµατώνει στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της;

Παρακολουθούµε στενά τα όσα συµβαίνουν στο χώρο µας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε άλλες προηγµένες βιοµηχανικά χώρες του κόσµου. Για να είµαστε βιώσιµοι, πρέπει να παράγουµε ποιοτικά εργαλεία και µε ελάχιστο δυνατό κόστος παραγωγής και γι’ αυτό έχουµε πραγµατοποιήσει σηµαντικές επενδύσεις στην αυτοµατοποίηση των διαδικασιών, µέσω της αξιοποίησης ροµποτικών συστηµάτων στην παραγωγή.

Μια από τις µεγάλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής για τις επιχειρήσεις είναι αυτό που λέµε αειφορική ανάπτυξη, µεγέθυνση δηλαδή, που να είναι συµβατή µε την περιβαλλοντική βιωσιµότητα. Σε αυτό το πεδίο ο όµιλός σας έχει προετοιµαστεί κατάλληλα;

Η καθαρή ενέργεια είναι ένα από τα κύρια θέµατα σήµερα. Αγκαλιάσαµε την ιδέα της χρήσης καθαρής ενέργειας κατά την δηµιουργία των εργοστασίων µας και καλύψαµε εξ ολοκλήρου τα κτήρια µας µε ηλιακούς συλλέκτες, ενσωµατώνοντας την ηλιακή ενέργεια στις διαδικασίες παραγωγής µας. Κάνουµε τα πάντα για να έχουµε µια περιβαλλοντικά φιλική παραγωγή. Στο µέλλον, πιθανώς θα υπάρξουν πιο αυστηροί κανονισµοί για τις εξαγωγικές εταιρείες που δεν χρησιµοποιούν καθαρή ενέργεια. Εµείς δεν περιµέναµε, προχωρήσαµε πολύ νωρίτερα σε τέτοιες δράσεις και συνεχίζουµε, ώστε να είµαστε προετοιµασµένοι.

Κλείνοντας αυτή τη συζήτηση και πριν σας ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέσατε, εν µέσω του πυκνού προγράµµατός σας στην Ελλάδα, ποια θα λέγατε ότι είναι η κυρίαρχη πρόνοια του οµίλου σας σε σχέση µε τους πελάτες σας;

Ο στόχος µας είναι να βοηθήσουµε τους αγρότες σε όλες τις χώρες του κόσµου, όπου έχουµε παρουσία, να αυξήσουν το εισόδηµά τους. Πώς το κάνουµε αυτό; Με το να τους εξασφαλίσουµε ότι τα εργαλεία που τους παρέχουµε έχουν µεγάλη διάρκεια ζωής και ότι τα τρακτέρ που τα χρησιµοποιούν για εργασίες µέσα στο χωράφι καταναλώνουν λιγότερο καύσιµο.

Αφού επιτύχουµε αυτό και µε δεδοµένο ότι δεν κάνουµε καµία έκπτωση και συµβιβασµό στο θέµα της ποιότητας, τα υπόλοιπα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Συνοψίζοντας, λοιπόν θα έλεγα πως ως «ÜNLÜ AGRICULTURAL MACHINERY COMPANY» στοχεύουµε να είµαστε ωφέλιµοι για την κοινωνία και τους αγρότες, παρέχοντας την καλύτερη ποιότητα µε λογικό κόστος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία