Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Beer & Brunch

Γευστικές αρμονίες με μπύρα & τυρί

Με αφετηρία τη μακρά παράδοση της ταυτόχρονης παραγωγής μπύρας και τυριών στα μοναστήρια της Γηραιάς Ηπείρου, το τυρί αποτελεί διαμέσου των αιώνων ένα κλασικό συνοδευτικό της μπύρας. Πρόκειται για μια σύζευξη που βρίσκει ποικίλες εκφράσεις και συχνά εντυπωσιάζει με τις γευστικές αρμονίες που προσφέρει.

40_6

311
0

Το φαγητό και ο συνδυασµός του µε κάποιο ποτό είναι αναπόσπαστο κοµµάτι της καθηµερινότητας. Έτσι, όπως στην πραγµατική ζωή, έτσι και στο τραπέζι, υπάρχουν συνδυασµοί, ζευγάρια αν προτιµάτε, που δίνουν την εντύπωση του ταιριάσµατος µε την πρώτη µατιά.

 

Στη χώρα µας υπάρχει η σταθερή παράδοση η µπύρα να θέλει το συνοδευτικό της και το τυρί αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα. Η παράδοση αυτή αναµφίβολα δεν γεννήθηκε εδώ αλλά σίγουρα βρήκε πεδίο δόξης λαµπρό στη χώρα µας. Αν κάποιος σκαλίσει τα ιστορικά της µπύρας στην Ευρώπη, θα διαπιστώσει πως κατά τον Μεσαίωνα, τα µοναστήρια στην Κεντρική Ευρώπη, κυρίως του Βελγίου, αλλά και τα αντίστοιχα στο Ηνωµένο Βασίλειο ήταν ονοµαστά για την µπύρα αλλά και για τα τυριά που παρήγαγαν. Και τα δύο προϊόντα αποτελούσαν αναπόσπαστο µέρος της διατροφής των µοναχών και ταυτόχρονα σηµαντικές πηγές εσόδων για τις µονές. Ακόµη και σήµερα, αν ζητήσεις µια µπύρα σε κάποιες περιοχές του Βελγίου και της Ιρλανδίας, θα συνοδεύεται από κάποιο τυρί. Στην περίπτωση του Βελγίου υπάρχει η παράδοση το τυρί να είναι ηµίσκληρο κοµµένο σε κύβους και να συνδυάζεται µε αλάτι που έχει αρωµατιστεί µε σέλερι.

 

Ακολούθως, µέχρι σχετικά πρόσφατα, σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες η βασική διατροφή του µέσου αγρότη αποτελούνταν από τυριά, παστό ή καπνιστό κρέας και άφθονη µπύρα. Η τυροκόµηση ήταν, και παραµένει σε κάποιες περιπτώσεις, µια διέξοδος για την αξιοποίηση του γάλακτος που περίσσευε. Για να µην χαλάσει λοιπόν το γάλα, έφτιαχναν τυρί και ταυτόχρονα η µπύρα λόγω παραγωγής σιτηρών ήταν πάντα παρούσα. Ένα κλασικό µεσηµεριανό στις παµπ της υπαίθρου της Βρετανίας παραµένει ακόµα και σήµερα είναι το «ploughman’s lunch» -το γεύµα του γεωργού - που περιλαµβάνει ένα πλούσιο κοµµάτι τσένταρ, πίκλες, ψωµί και συνοδεύεται πάντα από ένα, δύο, τρία…τέσσερακαι πλέον (pint) ποτήρια µπύρας. Σε µια άτυπη µάχη ταιριάσµατος που διοργανώθηκε πριν από έξι χρόνια στο Λονδίνο η µπύρα θριάµβευσε έναντι του κρασιού. Το ζητούµενο ήταν να βρεθούν πιο ταιριαστοί συνδυασµοί για διάφορα είδη Stilton. Σε αυτό το σηµείο αξίζει να αναφερθεί πως όσο προχωρούσε το επίπεδο της παλαίωσης των τυριών οι επιλογές των κρασιών µειώνονταν σταθερά ενώ από µεριάς µπύρας παρέµεναν σταθερά περισσότερες. ∆εν είναι λοιπόν το κρασί απαραίτητα µονόδροµος για τη συνοδεία των τυριών. Μάλλον πρόκειται για µια πρόταση που έγινε, εύλογα, από τους παραγωγούς της Γαλλίας, που φηµίζεται εξ ίσου για το τυρί και για το κρασί της και βέβαια υπάρχουν συνδυασµοί που πραγµατικά απογειώνουν τη γεύση του ενός ή του άλλου.

 

Τη δική µας περίπτωση προτείνουµε τέσσερις µπύρες που µπορούν να απογειώσουν ένα εύγευστο, ισορροπηµένο και πλούσιο τυρί όπως είναι η Γραβιέρα µε τα διαφορετικά ολόκληρα πιπέρια απο το Τυροκοµείο Φλέγγα στο Βελεστίνο Μαγνησίας. Οι επιλογές προέρχονται από διαµετρικά αντίθετα στυλ µπύρας. Κοινό τους σηµείο όµως είναι πως όλες διαθέτουν τον πλούτο, το βάθος, την ένταση και τη φρεσκάδα όχι µόνο για να σταθούν δίπλα στο συγκεκριµένο τυρί, αλλά και για να το αναδείξουν. Ας µην ξεχνάµε πως αυτό που τελικά συµβάλλει καθοριστικά στην επιλογή των συνδυασµών δεν είναι αποκλειστικά και µόνο η άποψη των επαγγελµατιών ή αυτό που επιτάσσει η παράδοση. Στον σύγχρονο κόσµο της παγκόσµιας γαστρονοµίας, το γευστικό αποτύπωµα του καθενός µας είναι αυτό καθορίζει στο µέγιστο βαθµό τις επιλογές .

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία